You are currently viewing Καλοσύνη: Το συναίσθημα που πολλαπλασιάζεται όταν το μοιράζεσαι!

Καλοσύνη: Το συναίσθημα που πολλαπλασιάζεται όταν το μοιράζεσαι!

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από ειδήσεις που μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος όλο και χειροτερεύει χωρίς τίποτα καλό να συμβαίνει. Από την άλλη πλευρά, πολύ συχνές είναι και οι ειδήσεις που αναφέρονται σε ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο για όλους μας. 

 

Και εντυπωσιαζόμαστε ακόμα περισσότερο, όταν οι πράξεις αυτές δεν έχουν τόσο προσωπικό όφελος παρά κοινωνικό. Συνήθως πηγή των πράξεων τους είναι η αστείρευτη καλοσύνη τους.

Τι είναι η καλοσύνη;

Καλοσύνη είναι η επιλογή μας να κάνουμε κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει εμάς ή τους άλλους και είναι άμεσα συνυφασμένο με πραγματικά θετικά συναισθήματα.

Σε ένα γενικό πλαίσιο λοιπόν καλοσύνη σημαίνει να κάνεις κάτι καλό και μπορεί αυτό να συνεπάγεται κάποιες φορές ότι βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας.

Παραδείγματος χάρη, όταν προσφέρουμε την θέση μας στο λεωφορείο σε κάποιον που μπορεί να το έχει ανάγκη ή να φτιάξουμε σε κάποιον έναν καφέ.

Η καλοσύνη ξεκινάει πρωτίστως από εμάς…

Και ενώ η έννοια της καλοσύνης είναι γνωστή σε όλους μας, αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε είναι ότι ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μιλάμε για τις ζωές μας ή τους εαυτούς μας με αγένεια, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Πόσες φορές σε εσωτερικούς διαλόγους μας λέμε πράγματα που δε θα τα λέγαμε ποτέ σε κάποιον που αγαπάμε πραγματικά; Όπως “δεν είμαι αρκετά καλός/ή”, ή “δεν είμαι αρκετά έξυπνος/η” ή μπορεί να κολλάμε σε πράγματα που κάναμε στο παρελθόν και τα έχουμε μετανιώσει αλλά τα φέρνουμε συνέχεια στις εσωτερικές μας συζητήσεις.

Μάλιστα, φαίνεται να μας βγαίνει πιο φυσικά να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους παρά με τους εαυτούς μας.

Ο λόγος που η καλοσύνη έχει τόσο μεγάλη επίδραση σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο είναι ότι πολλαπλασιάζεται όταν την εκφράζουμε στους γύρω μας.

 

Συγκεκριμένα, εάν οι άλλοι βλέπουν τη βοήθεια που προσφέρεις, είναι πολύ πιθανό να γεμίζουν και αυτοί με θετικά συναισθήματα και να ανταποδώσουν αυτό το αίσθημα καλοσύνης και σε άλλους.

Οι πράξεις καλοσύνης δεν χρειάζεται να είναι μεγαλειώδεις για να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, μπορεί να είναι απλά ένα κράτημα της πόρτας στο ασανσέρ ή ένα πραγματικό χαμόγελο.

Βλέπεις δεν χρειάζεται ούτε απαραίτητα χρόνο, ούτε κάποια υπερπροσπάθεια παρόλο που αυτές οι πράξεις είναι ικανές να αλλάξουν την ημέρα ενός συνανθρώπου σου ή και μία σειρά ανθρώπων αν από την πράξη την δική σου ο άλλος πάρει το έναυσμα να πράξει ανάλογα!

Σκέψου πόσο εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί μία αλυσίδα καλοσύνης, εάν οι άνθρωποι που βοήθησες, βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και αυτοί οι άλλοι βοηθήσουν κι άλλους.

Αυτή η αλυσίδα μπορεί να είναι μία μικρή κοινωνία, μία πόλη ή ο κόσμος συνολικά που ζούμε.

Επομένως, δεν είναι ακατόρθωτο μέσω της καλοσύνης ένας άνθρωπος να φέρει την αλλαγή όχι μόνο στο διπλανό του αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση αλλά και να βάλει το δικό του λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος και όπως τον επιθυμούμε όλοι μας!

Και όλα αυτά απλά ξεκινώντας από έναν άνθρωπο!

Κάθε φορά που κάνεις μία πράξη καλοσύνης, ωφέλιμες ορμόνες για εσένα και για τους άλλους παράγονται.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι έστω μία μικρή πράξη καλοσύνης κάθε μέρα είναι ικανή να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, συνεισφέροντας στο να είσαι πιο ήρεμος, υγιής και χαρούμενος.

Πιο συγκεκριμένα, παράγεται σεροτονίνη που βοηθάει στην ηρεμία σου. Ενδορφίνες που μετριάζουν τον πόνο και οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, που μειώνει την πίεσή σου και σε κάνει να νιώθεις πιο αγαπητός αλλά και ότι εσύ μπορείς να δόσεις περισσότερη αγάπη στους άλλους.

Η καλοσύνη φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από μία γενναιόδωρη πράξη προς τον εαυτό μας ή στους άλλους, είναι ένα κίνημα που μπορεί να μεταδοθεί ταχύτατα από μία πολύ μικρή πράξη και να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Τέλος, το αίσθημα της καλοσύνης μάς υπενθυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη.

Αντί, λοιπόν, στα λάθη των άλλων να απαντάμε με αυστηρότητα, θα μπορούσαμε να απαντάμε με ευγένεια.

Αυτό, βέβαια προϋποθέτει ότι πριν μιλήσουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε, και να συγχωρούμε αντί να ψάχνουμε για εκδίκηση.

Αν μπορούσαμε όλοι να θυμόμαστε ότι κανένας δεν είναι τέλειος, θα ήμασταν πιο ευγενικοί ο ένας με τον άλλον και ίσως να κάναμε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο!

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σκρολάρεις ή θα διαβάσεις όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο μας λιγότερο όμορφο, σκέψου ότι μπορείς να πράξεις ώστε να φέρεις την αλλαγή που θέλεις και να γίνεις εσύ η φωτεινή είδηση!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply