Κανένας δεν θέλει να ξυπνάει πρωί πρωί και να συναναστρέφεται με αγενείς ανθρώπους ή να ανοίγει τα emails του και να είναι υβριστικά.
Όπως κανένας επίσης δε θέλει να τον διακόπτουν όταν μιλάει ή να μην τον σέβονται, είτε αφορά τον χώρο της εργασίας του είτε την προσωπική του ζωή.
Όμως, η αγένεια υπάρχει στις ζωές μας και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να την διαχειριστούμε. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε και από μία ιστορία να διηγηθούμε.
Ουσιαστικά, λοιπόν αγένεια είναι όταν κάποιος δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι θεωρούν ότι θα έπρεπε. Αυτού του είδους συμπεριφορές μπορούμε να τις συναντήσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας αλλά το θέμα είναι πώς εμείς αποφασίζουμε να τις διαχειριστούμε.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Αφού σε κανέναν δεν αρέσει η αγένεια πώς καταλήγουν οι άνθρωποι να είναι προσβλητικοί και αγενείς;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από μία άσχημη συμπεριφορά που δεν είναι και πάντα ολοφάνεροι. Συνήθως, οι αγενείς άνθρωποι είναι ανασφαλείς, με χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Μάλιστα έχουν μάθει να κρύβουν τις ανασφάλειές τους με την άσχημη συμπεριφορά τους ώστε να φαίνονται δυνατοί. Επίσης, μία φράση πολύ γνώστη που μέσα εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας είναι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται στον εαυτό τους.
Αν για παράδειγμα κάποιος συμπεριφέρεται στον εαυτό του επικριτικά και με αρνητικότητα, με πανομοιότυπο τρόπο θα συμπεριφέρεται και στους άλλους.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την συμπεριφορά μας είναι αν μία συγκεκριμένη περίοδο αντιμετωπίζουμε προσωπικά προβλήματα.
Ας αποδεχτούμε πια ότι κανένας μας δεν έχει ανοσία στο να μην στρεσάρεται είτε για την προσωπική του ζωή, είτε για τη δουλειά του, είτε για άλλους παράγοντες.
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν στιγμές που η αγανάκτηση και ο θυμός μάς κάνουν να παραφερόμαστε σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα συμπεριφερόμασταν ψύχραιμα.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κι εμείς κάποιες φορές είμαστε απότομοι ή αγενείς.
Είναι εύκολο να μιλάμε πριν σκεφτούμε και να κάνουμε πράγματα τα οποία αν τα φιλτράραμε λίγο καλύτερα θα είμασταν λίγο πιο προσεκτικοί και δε θα πληγώναμε τους γύρω μας. Επομένως, όταν συναναστρεφόμαστε με έναν αγενή, δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του και τι τον έχει οδηγήσει σε αυτή τη συμπεριφορά.
Μεγάλο ρόλο παίζει και το πώς έχει μεγαλώσει κάποιος και τι εμπειρίες έχει. Εάν έχεις μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου άκουγες συνέχεια βαριές κουβέντες, και αντικείμενα εκτοξεύονταν πάνω σε μία ένταση και όλο αυτό αποτελούσε την καθημερινότητά σου, είναι πιο πιθανό να εφαρμόζεις κι εσύ αυτές τις συμπεριφορές.
Για αυτό και κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νευριάζουν και να βγαίνουν εκτός εαυτού πολύ πιο εύκολα από άλλους.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει κάποιο καλύτερο τρόπο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δεν ξέρουν άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουν το στρες. Κάποιες φορές αυτές οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κάποιες διαταραχές της προσωπικότητας. Οι άνθρωποι παραδείγματος χάρη με ναρκισσιστικές συμπεριφορές φαίνεται να είναι αγενείς ή και απερίσκεπτοι εξαιτίας της έλλειψης της ενσυναίσθησης.
Πώς να αντιμετωπίσω κάποιον αγενή;
Πολλές φορές αμφιταλαντευόμαστε και δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να αντιμετωπίσουμε μία άσχημη συμπεριφορά.
Βρισκόμαστε σε δίλημμα αν πρέπει να απαντήσουμε στην αγένεια με αγένεια ή να την αγνοήσουμε και να προχωρήσουμε. Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι μία άσχημη συμπεριφορά καλύπτει άλλες καταστάσεις συναισθηματικές, κοινωνικές, ψυχολογικές που δεν ξέρουμε.
Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές των άλλων αλλά μπορούμε να ελέγξουμε στο πως θα αντιδρούμε σε αυτές.
1. Μην παίρνεις τις καταστάσεις προσωπικά!
Είναι λογικό να νευριάζουμε και να ενοχλούμαστε από αγενή σχόλια, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι προσωπικά αλλά αυτό δεν είναι λειτουργικό ούτε για εσένα αλλά ούτε για τον άλλον.
Μπορείς να αποδεχτείς αυτές τις συμπεριφορές εάν επιλέξεις να τις αντιμετωπίσεις ως προβλήματα των άλλων και όχι δικά σου. Να θυμάσαι πάντα ότι εσύ επιλέγεις πώς αντιδράς και πώς απαντάς.
2. Βρες τον πραγματικό λόγο!
Πάρε χρόνο για να καταλάβεις ποιος είναι ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς. Μπορεί απλά ο απέναντί σου να είναι σε μία κακή ημέρα ή ακόμα και να μην έχει καταλάβει ότι ήταν αγενής απέναντί σου.
Κάποιες φορές δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μέχρι απλά να ρωτήσουμε και μπορεί η απάντηση ακόμα και να μας εκπλήσσει! Ο διάλογος πάντα είναι η λύση όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.
3. Απομακρύνσου από ό,τι σου κάνει κακό!
Προσπάθησε να περιορίσεις τις αυθόρμητες και αυτοματοποιημένες απαντήσεις σου και να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να συμμετέχεις στην αγένεια του άλλου.
Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν εάν εσύ επιτρέψεις στον εαυτό σου να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.
Φύγε από μία προκλητική συμπεριφορά όταν είναι ο μόνος τρόπος για να ελαττώσεις την ένταση. Ακόμα κι αν συνεχίζουν να σου μιλάνε ή να σε προκαλούν, απλά φύγε!
Δεν έχεις κάτι να χάσεις εάν αυτοί δεν είναι γνωστοί σου, καθώς δε θα τους ξανά συναντήσεις.
Εάν αυτοί είναι φίλοι ή συνάδελφοι σου, σύντομα θα λάβουν το μήνυμα ότι με το να είναι αγενείς δεν πρόκειται να κερδίσουν κάτι από εσένα και ίσως αυτό να τους ωθήσει να γίνουν λίγο πιο ευγενικοί.
4. Απάντησε στην αγένεια με ευγένεια!
Ακόμα κι αν πηγαίνει κόντρα στις διαισθήσεις σου, ο καλύτερος τρόπος να αντεπιτεθείς στην αγένεια είναι να μείνεις φιλικός και ευγενικός. Αυτό δίνει στον άλλον μία ευκαιρία να ηρεμήσει και να επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά του.
5. Μη διαιωνίζεις την αγένεια!
Μην αφήνεις τις απερίσκεπτες και αγενείς συμπεριφορές των άλλων να χαλάσουν την ημέρα σου και να διαιωνίσουν τον φαύλο κύκλο με το να επιτίθεσαι και εσύ σε άλλους.
Πάρε μία βαθιά ανάσα, θυμήσου ότι τα προβλήματα του άλλου δεν είναι δική σου ευθύνη, και συνέχισε την ημέρα σου με ένα χαμόγελο.
Ίσως τελικά να μπορείς εξαλείψεις τον φαύλο κύκλο με χαρά!
Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι σε ένα γενικό πλαίσιο είναι κόσμιοι και κάποιες φορές κυριεύονται από τόσο στρεσογόνες καταστάσεις που τους οδηγούν να ξεσπούν στους άλλους.
Είναι αρκετά σπάνιο να βρεις έναν αγενή άνθρωπο εκεί έξω.
Υπάρχουν αγενείς άνθρωποι, είναι ανάμεσά μας αλλά δεν είναι η πλειοψηφία και είναι πολύ πιθανό αυτοί να υποφέρουν από κάποιο τραύμα ή κάτι άλλο.
Το να καταφέρεις να συναναστρέφεσαι με αγενείς και χωρίς τρόπους ανθρώπους, απαιτεί αρκετή ενσυναίσθηση και υπομονή.
Κι αυτό ίσως να ακούγεται σαν ευθύνη δική σου το πώς θα αντιμετωπίσεις τον άλλον και όχι δική του. Αλλά σκέψου το και αντίστροφα, τι κερδίζεις αν απαντήσεις με αγένεια στον άλλου και του δώσεις έναν πραγματικό λόγο στο μέλλον να το επαναλάβει;
Η ευγένεια εξακολουθεί να υπάρχει μόνο αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με ευγένεια, σεβασμό και ενσυναίσθηση. Πάντα θα υπάρχουν αγενείς άνθρωποι αλλά μπορούμε να παραμείνουμε εμείς ευγενικοί και κόσμιοι και να συνεχίσουμε τον κύκλο της ευγένειας! Είναι επιλογή μας!
MSc Business Psychology
Πιστοποιημένη Life Coach,
Παναγιώτα Γιδοπούλου
Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching.
Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.
Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αφιερώνει ο καθένας λίγα λεπτά την ημέρα και με συστηματικότητα να μάθει πρακτικές και πράγματα που μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή!