You are currently viewing Πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου και της ζωής σου!

Πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου και της ζωής σου!

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε νιώσει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό ότι δεν έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Μπορούμε να θέτουμε στόχους αλλά να τους αναβάλλουμε ή να μην μπορούμε να τους πραγματοποιήσουμε. Μπορεί να είναι αυτό το σιροπιαστό μερικές φορές που είναι τόσο λαχταριστό που μας εμποδίζει από το να χάσουμε τα περιττά κιλά ή η αίσθηση του ζεστού παπλώματος που είναι ακαταμάχητη και μας κάνει να μην ξυπνάμε νωρίς το πρωί.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι αντιδράσεις μας είναι φυσιολογικές. Δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς. Αλλά μπορούμε να τους αποτρέψουμε προσθέτοντας στη ζωή μας την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. 

Ακούγοντάς τες αυτές τις λέξεις τρομοκρατείσαι γιατί τις έχεις συνδυάσει με πολύ ακραίες συμπεριφορές που είσαι σίγουρος/η ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις. Στην πορεία όμως θα σου δείξω ότι αυτή η πεποίθηση σου απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία δεν ανήκουν μόνο στους πρωταθλητές και μπορείς να τα κατακτήσεις με απλά βήματα. Μία προσπάθεια θα σε πείσει ότι αξίζει τον κόπο!

Συχνά όταν αναφερόμαστε στους στόχους λανθασμένα θεωρούμε ότι η θέληση επαρκεί για να πραγματοποιηθούν. Για να φτάσεις στην επίτευξή τους χρειάζεται πειθαρχία ώστε να δουλέψεις σκληρά και αυτοέλεγχο ώστε να είσαι πλήρως συνειδητός/ή και αποφασισμένος/ή για κάθε κίνησή σου.

Από πού λοιπόν να ξεκινήσω για να αποκτήσω τον έλεγχο στη σκέψη και στους στόχους μου;

Τα βήματα χρειάζεται να είναι αργά και σταθερά. Στο μονοπάτι της ζωής σου, δεν έχεις κάποιου είδους διαγωνισμό να κερδίσεις ούτε χρειάζεται να είσαι σε μία μόνιμη εγρήγορση. Είναι απολύτως λογικό κάποιες φορές να νιώθεις ότι ο έλεγχος χάνεται και να τον επαναφέρεις με βάση τους δικούς σου όρους και σταθμά.

Ξεκίνα από τις αδυναμίες σου!

Ναι, καλά άκουσες! Ξεκίνα από τις αδυναμίες σου ώστε να έχεις πλήρη συνείδηση τι είναι αυτό που μπορεί να σε εμποδίσει ή να σε κρατήσει πίσω από τους στόχους σου. Όλοι μας έχουμε αδυναμίες, και σίγουρα κάποιες είναι πιο ισχυρές από άλλες. Μην τις αρνείσαι, αποδέξου τες! Όσο τις αρνείσαι τόσο μεγαλύτερο έλεγχο έχουν στη ζωή σου.

Ένα βήμα την φορά!

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να αδυνατήσεις σε μία μέρα ή να βγάλεις όλες τις συνήθειες που σε κρατάνε πίσω εν μία νυκτί. Μπορείς όμως κάθε μέρα να δουλεύεις από λίγο για τους στόχους σου, αλλά με μία διαφορετική νοοτροπία από ό,τι έκανες τις προηγούμενες φορές. 

Αντί να επικεντρωθείς σε όλες αυτές τις κακές συνήθειες που πρέπει να βγάλεις από την ζωή σου, σκέψου ποιες είναι αυτές οι νέες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να έρθεις πιο κοντά στους στόχους σου;

Μπορείς να φτιάξεις μία λίστα από μικρές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά αρχικά για κάθε μέρα και ύστερα να φτιάξεις την αντίστοιχη για κάθε εβδομάδα και μετά για κάθε μήνα. Έτσι, θα νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο. Ακόμα και τις μέρες που θα νιώθεις κουρασμένος, θα βλέπεις ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Όταν δεν έχουμε μία ουσιαστική κατεύθυνση τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε όλα αυτά που δεν περνάνε από τον έλεγχο μας και μας καταρρακώνουν.

Κι αν αποτύχω; Κι αν τελικά πάλι εγκαταλείψω την προσπάθειά μου;

Η μόνιμη φοβία της αποτυχίας είναι πολλές φορές που μας παραλύει κι έτσι εγκαταλείπουμε πριν καλά καλά ξεκινήσουμε. Ναι, μπορεί να αποτύχεις, είναι αναπόφευκτο μέρος του παιχνιδιού αλλά θα ξανά σηκωθείς και θα προχωρήσεις. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για τις μικρές και τις μεγάλες ατασθαλίες που έγιναν και θα γίνουν. Η συνεχή ανησυχία για την αποτυχία είναι χάσιμο χρόνου και πολύτιμης ενέργειας.

Faith it till you make itπου λένε και στο χωριό μου!

Νιώσε την επιτυχία, νιώσε πώς θα είναι να πετυχαίνεις τους στόχους σου, τι συναισθήματα θα σου προκαλέσει! Τι ικανοποίηση θα νιώσεις αν τελικά τα καταφέρεις; Αναγνώρισε την πρόοδο σου! Έτσι, θα επικεντρωθείς περισσότερο στα πράγματα που θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

Διώξε τους πειρασμούς από τη ζωή σου!

Αν οι πειρασμοί υπάρχουν στη ζωή σου είναι αναπόφευκτο ότι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω και βρες ένα τρόπο ώστε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε φορά που δεν υπέκυψες στον πειρασμό. 

Αν για παράδειγμα θεωρείς ότι το κινητό σου αποσπά την προσοχή και σπαταλάς τον χρόνο σου σε αυτό, για όσο δουλεύεις μπορείς να το έχεις σε λειτουργία πτήσης ώστε να μην το χρησιμοποιήσεις.

Προσωπικά Όρια!

Ο δρόμος προς τον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία είναι μοναδικός για τον καθένα μας και για αυτό το να συσχετίζουμε τα δικά μας standards με των άλλων δεν είναι βοηθητικό. Χρειάζεται να γνωρίζουμε ποια είναι τα προσωπικά μας όρια ώστε να θέτουμε και τους αντίστοιχους στόχους. 

Πολλές φορές οι στόχοι δεν ευδοκιμούν, όχι γιατί δεν είμαστε πειθαρχημένοι ή δεν έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας αλλά επειδή θέτουμε υψηλές προσδοκίες που δεν αντιστοιχούν στη δική μας πραγματικότητα. Χρειάζεται να οριοθετείς ποιο είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις, ακόμα και αν ο στόχος σου φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα. Κάνε το καλύτερο που μπορείς κάθε μέρα έστω και αν κάποιες φορές σου φαίνεται μικρό!

Η πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος είναι αναγκαία στοιχεία για να πραγματώσουμε τους στόχους μας. Δεν τα έχουμε έμφυτα αλλά μπορούμε με αργά και σταθερά βήματα να τα κάνουμε μέρος της ζωής μας. 

Όπως χρειαζόμαστε συχνές επαναλήψεις για να αποκτήσουμε τους μύες που θέλουμε το ίδιο γίνεται και με αυτές τις δεξιότητες. Χρειάζεται να εξασκηθούμε στον αυτοέλεγχο και στην πειθαρχία για να γίνουν μέρος της ζωής μας! Ακόμα και αν εγκαταλείψουμε ή δυσκολευτούμε κάποια στιγμή μπορούμε να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο στη ζωή μας.

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Ⓒ Παναγιώτα Γιδοπούλου

 

 

Please share this

Leave a Reply