You are currently viewing Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου!

Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου!

Μιλάμε για τους στόχους, τα όνειρά μας, τις φιλοδοξίες μας, πού θέλουμε να είμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα. Έχουμε μάθει να ζητάμε συνέχεια περισσότερα και έτσι ξεχνάμε να δίνουμε σημασία στα πράγματα που ήδη έχουμε. Σκεπτόμενοι μονίμως πώς θα αποκτήσουμε αυτά που δεν έχουμε είναι σαν ένα αέναο κυνήγι γύρω από τον εαυτό μας. Σε αυτό το κυνήγι ξεχάσαμε να είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά τα κεκτημένα και ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε το παρόν. Αντίθετα, γκρινιάζουμε και δίνουμε μεγάλη έκταση σε ανθρώπους και καταστάσεις που μας ενοχλούν και μας πάνε πίσω.

Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που η έννοια της ευγνωμοσύνης έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση στον χώρο της αυτοβελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν, να λέμε ευχαριστώ στη ζωή μας για εμάς αλλά και για τους άλλους;

Αρχικά, ευγνωμοσύνη είναι η κάθε μορφή έκφρασης για να δείξουμε εκτίμηση για αυτά που έχουμε στη ζωή μας. Η ευγνωμοσύνη φαίνεται να είναι σχετική με την ευγένεια και την ομορφιά του να προσφέρεις, αλλά και του να λαμβάνεις. Δεν είμαστε ευγνώμονες με σκοπό και ο άλλος να μας το ανταποδώσει, αλλά αλήθεια, τι πιο όμορφο συναίσθημα από το να προσφέρεις και να λαμβάνεις σε αυτή την ζωή χωρίς να υπάρχει κάποιος κανόνας;

Η ουσία της Ευγνωμοσύνης!

Πόσο όμορφο είναι να ξεκινάει η μέρα σου με ένα χαμόγελο, μία καλή κουβέντα; Πόσο σημαντικό ακόμα να ξυπνάς και να έχεις ένα σπίτι, φαγητό, νερό, την υγεία σου, τα ρούχα σου; Δεν είναι για όλους δεδομένα και αυτονόητα, ούτε καν για εσένα. Πολλές φορές καταλαβαίνουμε την αξία τους, μόνο αν τα χάσουμε. Γίνονται μικρά θαύματα κάθε μέρα στη ζωή μας και εμείς δεν τους δίνουμε σημασία!Ασχολούμαστε με τις ατυχίες και τις αναποδιές μας, την ίδια στιγμή που μία σειρά από μοναδικές εμπειρίες παρουσιάζονται στη ζωή μας και μας οδηγούν σε μία προνομιούχα θέση που κάποιος άλλος ονειρεύεται!

Το να είμαι ευγνώμων δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω τα όνειρά μου. Αντιθέτως, σημαίνει ότι είμαι παρόν για να καταλαβαίνω την αξία του κάθε βήματος που κάνω για να βρεθώ κοντά στους στόχους μου. Θυμάμαι από που ξεκίνησα, απολαμβάνω την πορεία των βημάτων μου και κατευθύνομαι στο επόμενο σκαλοπάτι της ζωής μου χωρίς να γίνομαι άπληστος.

Είναι γεγονός ότι η υλιστική κουλτούρα που έχουμε διαμορφώσει δεν είναι και το πιο γόνιμο έδαφος για την ευγνωμοσύνη αλλά ούτε και ανυπέρβλητο. Μέσα στην ημέρα μας, θα περάσουν εκατοντάδες εικόνες με πράγματα που δεν έχουμε και ακόμα περισσότερες σκέψεις για το πώς θα τα αποκτήσουμε. Έτσι, δίνουμε όλη την προσοχή και την ενέργειά μας σε αυτά πράγματα που δεν έχουμε και είναι άγνωστο και αν θα τα αποκτήσουμε.

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι πολλαπλά και για αυτόν που την εκφράζει αλλά και για αυτόν που την εισπράττει. Όχι μόνο προωθεί την ευτυχία αλλά ενισχύει την σωματική και ψυχολογική υγεία μας, ακόμα και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οι διάφορες εκφράσεις ευγνωμοσύνης λειτουργούν ως καταλύτες στα αρνητικά συναισθήματα και σε ένα γενικό πλαίσιο αυξάνουν την ικανοποίησή μας για τη ζωή!

  • Βελτίωση της κοινωνικής ζωής

Το να πεις ένα ευχαριστώ δεν είναι μόνο δείγμα καλών τρόπων αλλά δείχνει την εκτίμησή σου για τον άλλον. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθείς με περισσότερους ανθρώπους, να κερδίσεις νέους φίλους και να δημιουργήσεις πιο δυνατές σχέσεις με τους αγαπημένους σου!

  • Βελτίωση ψυχολογικής και σωματικής υγείας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευγνώμονες, καθώς επικεντρώνονται στο παρόν, φροντίζουν την υγεία τους αλλά και ασκούνται περισσότερο. Επίσης, η ευγνωμοσύνη μειώνει τα τοξικά συναισθήματα και προάγει το αίσθημα ευεξίας και ευτυχίας ενώ παράλληλα μπορεί και να ελαττώσει την κατάθλιψη.

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι πράξεις ευγνωμοσύνης ούτε κοστίζουν, ούτε σπαταλούν τον χρόνο μας και μόνο οφέλη μπορούν να δημιουργήσουν! Επιπλέον, όλοι έχουμε την ικανότητα να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να επικεντρωθούμε σε όλα αυτά που έχουμε, παρά να γκρινιάζουμε και να παραπονιόμαστε για όλα αυτά που πιστεύουμε ότι αξίζουμε.

Γιατί τότε δυσκολευόμαστε;

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος διαφέρει στο πώς θα εκφράσει ή θα εισπράξει την κάθε μορφή ευγνωμοσύνης, αλλά δεν είμαστε και όλοι για τα ίδια πράγματα ευγνώμονες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να νιώθει ευγνώμων βλέποντας τα φυτά να ανθίζουν, ενώ για κάποιον άλλο μπορεί αυτή η εικόνα να είναι αδιάφορη και αυτό είναι εντάξει. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση που οι άνθρωποι βρίσκονται σε αντικειμενικά άσχημες καταστάσεις και όχι απλά δεν νιώθουν ευγνώμονες αλλά ψάχνουν τρόπο διαφυγής από αυτές. Το να υπερπροσπαθούμε να είμαστε ευγνώμονες σε λανθάνουσες καταστάσεις έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα παιδικά μας βιώματα. Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν υποστηρικτικό και δεν μπορούσε να βασιστεί στους άλλους, είναι δύσκολο να έχει το αίσθημα ευγνωμοσύνης. Αντίθετα, μπορεί στο πρόσωπο των άλλων να βλέπει το αίσθημα της απειλής, του φόβου ή της στέρησης. Για αυτό και δεν είναι για όλους εύκολο να εκφράζουν ευγνωμοσύνη αλλά ούτε και ακατόρθωτο.

Για να νιώσεις ευγνώμων, χρειάζεται να λάβεις ή να δεχτείς κάτι που θα σε βοηθήσει. Αν έχεις συνηθίσει από την παιδική σου ηλικία, να σου προσφέρουν κάτι βοηθητικό και όχι απειλητικό για εσένα, τότε είναι και πιο εύκολο να δέχεσαι αυτή την κίνηση και να είσαι ευγνώμων χωρίς να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλια. Επομένως, ο καθένας έχει διαφορετικές εμπειρίες στη ζωή του και για αυτό, και το αίσθημα ευγνωμοσύνης μπορεί να διαφέρει και ως προς τον τρόπο έκφρασης αλλά και ως προς τον τρόπο που το εισπράττει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να πιέζουμε κάποιον σε πράξεις ευγνωμοσύνης αν δεν είναι έτοιμος.

Τρόποι που ενισχύουν το αίσθημα ευγνωμοσύνης

Ακόμα και αν οι εμπειρίες μας δεν μας έχουν βοηθήσει να αναπτύξουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να το ενισχύσουμε!

1. Κράτα ένα ημερολόγιο

Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε και να παρατηρήσουμε τα θαύματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο καθημερινά και να αναφερόμαστε για τα μικρά πράγματα που είμαστε ευγνώμονες. Εάν για εσένα αυτό είναι πιεστικό ή πιστεύεις ότι δεν σε εκφράζει, μπορείς να ξεκινήσεις γράφοντας έστω αυτά τα τρία πράγματα που πάνε καλά στη ζωή σου και να βρεις την αιτία τους. Το ξέρεις ότι υπάρχουν αρκεί να ψάξεις λίγο πιο προσεκτικά!

2. Πες ευχαριστώ!

Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί και κάποιος μας έφερνε δώρα; Συνήθως, οι γονείς μας, μας προέτρεπαν να πούμε ευχαριστώ. Ίσως να υπήρχε κάποιος λόγος πίσω από αυτή την κίνηση, ποτέ δεν είναι αργά να τον ανακαλύψουμε! Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν, εάν έγραφες γράμματα στα πρόσωπα που είναι σημαντικά για εσένα και τα ευχαριστούσες για αυτά που σου έχουν προσφέρει; Πώς θα ένιωθες;

3. Σκέψου τους ανθρώπους που σε εμψυχώνουν!

Παρατήρησε λίγο τους ανθρώπους που σε εμψυχώνουν στη ζωή σου. Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο σημαντικούς; Μιλάμε τόσο πολύ για όλους αυτούς που μας χαλάνε την ημέρα, και πολλές φορές χάνεται η εστίασή μας από τους ανθρώπους που πραγματικά ομορφαίνουν τη ζωή μας!

4. Σκέψου ένα θετικό γεγονός στη ζωή σου!

Υπάρχει έστω ένα θετικό γεγονός στη ζωή σου; Ποιο είναι αυτό;

Φαντάσου τώρα πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν υπήρχε αυτό το γεγονός;

Είμαι ευγνώμων σημαίνει ότι βλέπω την ομορφιά γύρω μου και ποια επίδραση έχουν οι πράξεις των άλλων στη ζωή μου.

Σήμερα ξύπνησες και δεν είναι καθόλου αυτονόητο, πολλοί θα ήθελαν να είναι στη θέση σου. Είναι εντάξει κάποιες φορές, να ξεχνιέσαι, δεν είναι όμως, εντάξει να αφιερώνεις την ενέργειά σου μόνο στα άσχημα που γίνονται γύρω σου. Μπορεί το να καταγράφεις σε καθημερινή βάση τα μικρά πράγματα που είσαι ευγνώμων να μην σου ταιριάζει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Καταλαβαίνω τις φιλοδοξίες σου και την ορμή σου για να πας στους νέους σου στόχους. Αν, όμως αρχίζεις να εκτιμάς τα πράγματα στην καθημερινότητά σου, τότε πίστεψέ με, η πορεία σου προς τους στόχους σου θα γίνει το ίδιο συναρπαστική με την επίτευξή τους και οι συνοδοιπόροι που θα βρεις στην πορεία μπορεί να είναι και το πιο μεγάλο σου όπλο. 

Σκοπός της ζωής δεν είναι απλά να επιβιώνουμε αλλά να ζούμε την κάθε πτυχή της. Τέλος, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον όχι απλά για να συνυπάρχουμε αλλά για να απολαμβάνουμε μαζί τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και την γλυκαίνουν!

Παναγιώτα Γιδοπούλου,

Business & Life Coach

Leave a Reply