You are currently viewing Τα όνειρά μας είναι εκεί που βρίσκονται οι φόβοι μας!

Τα όνειρά μας είναι εκεί που βρίσκονται οι φόβοι μας!

Κάθε μας πράξη, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, βασίζεται σε ένα κίνητρο. Μπορεί αυτό να είναι τα λεφτά, η ευτυχία, η ειρήνη, η ικανοποίηση ή κάτι άλλο. Το αποτέλεσμα της κάθε μας πράξης όμως δεν προδιαγράφει και την επίτευξη κάθε στόχου μας.

 

Ταυτόχρονα όμως, βλέπουμε πως πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στην εποχή μας, μένουν αδρανείς χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι δεν έχουν βρει κάτι να τους γεμίζει, ότι φταίει η κοινωνία, η οικογένειά τους και αυτή η λίστα δεν έχει σταματημό! 

Αυτό που πραγματικά τους προκαλεί την αδράνεια δεν είναι η έλλειψη κινήτρου αλλά οι φόβοι!

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι φοβόμαστε!

Πόσες φορές έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την δουλειά τους, και παρόλα αυτά, επιλέγουν να παραμείνουν σε κάτι που τους τρώει το μεδούλι; Κι ο λόγος είναι απλός, επειδή δεν θέλουν να προσπαθήσουν πολύ και δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στην απόρριψη. 

Δεν σου λέω να παρατήσεις τον μισθό σου και να βρεθείς στο δρόμο μέχρι να βρεις την τέλεια δουλειά. Αλλά ταυτόχρονα με την δουλειά σου μπορείς να ψάξεις για το επόμενο σου βήμα. 

Είναι εύκολο να μιζεριάζεις αλλά πιο αποτελεσματικό είναι να είσαι τόσο απασχολημένος για το επόμενο σου βήμα που να μην έχεις χρόνο να νοιαστείς για τον στριμμένο συνάδελφό σου γιατί γνωρίζεις ότι έχεις αναλάβει δράση και αργά ή γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν.

Άλλη μία δικαιολογία που ακούω πολύ συχνά είναι ότι βαριέμαι. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο σημαίνει ότι είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο και επομένως σε αμέτρητη πληροφορία. 

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι είμαστε τόσο απασχολημένοι με την τεχνολογία που πλέον είναι ακατόρθωτο να βαρεθούμε, οπότε κάτι άλλο κρύβεται! 

Περιμένουμε στη στάση, στην ουρά και σκρολάρουμε στο κινητό, άρα δεν έχουμε τον χρόνο να βαριόμαστε. 

Βέβαια, εμείς που σκρολάρουμε, μήπως τελικά φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας με τις σκέψεις μας και τον εαυτό μας; 

Μακάρι να είχαμε τον χρόνο να βαριόμασταν γιατί από την βαρεμάρα μας κάποιες φορές έρχονται οι μεγαλύτερες ιδέες!

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μπορούμε να έχουμε όνειρα, αλλά ελάχιστοι προσπαθούν να τα εκπληρώσουν. 

Και ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στο φόβο ότι τελικά μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Η δύναμή του, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που είναι ικανή για απίστευτα πράγματα, ακόμα και να μας κάνει απολύτως αδρανείς.

Μάς είναι πιο εύκολο να μείνουμε με τη σκέψη ότι ποτέ δεν θα αποκτήσουμε πολλά λεφτά, παρά να προσπαθήσουμε ουσιαστικά να αυξήσουμε έστω λίγο το εισόδημά σε σχέση με το πώς ήταν εχθές. Αυτοί οι φόβοι είναι που σε κάνουν να σκοντάφτεις συνεχώς και να βλέπεις μόνο εμπόδια!

Δεν ξέρω αν το ακούς πρώτη φορά, αλλά όλοι φοβόμαστε κάτι, απλά ο καθένας μας επιλέγει να αντιμετωπίζει και να θεραπεύει διαφορετικά τους φόβους του.

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι άπειρα τα πράγματα που φοβόμαστε. 

Δεν είσαι ούτε τεμπέλης, ούτε λίγος για να αρχίσεις την επιχείρηση που ονειρεύεσαι, να γράψεις την πρώτη παράγραφο του βιβλίου σου. 

Ούτε οι γονείς σου, όσα λάθη κι αν έκαναν, είναι ικανοί να σε σταματήσουν από τα όνειρά σου. 

Ο λόγος που προτιμάς να σπαταλήσεις τον χρόνο σου στο Netflix και όχι να τον επενδύσεις για τα όνειρά σου είναι οι φόβοι σου και είναι λογικό.

Μπορούμε να ζήσουμε με τον φόβο;

Υπάρχουν πάρα πολλοί φόβοι! Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος μήπως οι άλλοι σε περνάνε για χαζό, ο φόβος του να μη χάσεις κάποιον ή κάτι, ο φόβος του φόβου, ο φόβος του να μην είσαι αρκετά καλός και πάει λέγοντας!

 Για πολλά χρόνια προτιμούσα να διαβάζω άπειρα βιβλία από διάφορους γκουρού για να βρω πώς να αντιμετωπίζω τα εμπόδια αντί να αναλάβω δράση! 

Δεν είναι απλό, αλλά η απόσταση που ουσιαστικά έχεις από τα όνειρά σου είναι μία απόφαση δρόμος. 

 

Ξύπνα ένα πρωί και απλά πάρε την απόφαση ότι τα εμπόδια που έχεις είναι οι φόβοι σου και είναι φυσιολογικό αλλά προχώρα! 

Οι φόβοι μας βλέπεις είναι ύπουλοι και συνέχεια εφευρίσκουν νέους τρόπους για να μας κυριεύσουν. 

Εσύ όμως, πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς. Υπάρχει φως στο τούνελ και όταν το βρεις τότε θα μπορείς να κοιτάξεις πίσω σου και να συμφιλιωθείς με τον φόβο σου!

Προσπάθησε να εστιάζεις στην κάθε μέρα και όχι να χάνεσαι στη μεγάλη εικόνα. 

Κάτι άλλο που θα σε βοηθήσει είναι απλά να κάνεις ό,τι σε φοβίζει. Ναι, δεν είναι εύκολο! Αλλά πρέπει να χτίζεις την ζωή σου δράση με την δράση, έτσι θα πετυχαίνεις τον κάθε στόχο σου και κανένας δεν θα μπορεί να σε κρατάει μακριά τους. 

Προσπάθησε όταν νιώθεις μπλοκαρισμένος να κάνεις μικρές παύσεις και να παρατηρείς την κάθε περίπτωση. 

Όταν είσαι στη δράση, δεν έχεις χρόνο να παρατηρείς την μεγάλη εικόνα, απλά κάν’το! 

Για να μην σε κυριεύουν οι φόβοι σου χρειάζεται απλά κάθε μέρα σταθερά να κάνεις κάτι από λίγο.

Εφάρμοσε μία στρατηγική και επικεντρώσου στο καθετί ξεχωριστά. Ακολούθησε αυτή την συμπεριφορά που θα σε πάει πιο κοντά στον κάθε στόχο σου. Αλλά ταυτόχρονα θέσε και αυτά τα όρια που δεν έχεις σκοπό να υπερβείς! 

Πρωτίστως όμως, θέσε στόχους με βάση τα δικά σου πιστεύω! Αν πιστεύεις ότι χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου κάν’το! 

Μη ξεχνάς ότι τα όνειρά μας είναι εκεί που βρίσκονται οι φόβοι μας!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Please share this

Leave a Reply