You are currently viewing Ψυχική ενδυνάμωση – Πώς να βρεις τη δύναμη μέσα σου!

Ψυχική ενδυνάμωση – Πώς να βρεις τη δύναμη μέσα σου!

Πολλοί θα ήθελαν να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής χωρίς να τους επηρεάζουν ψυχικά και πνευματικά. Βέβαια, δεν αποτελεί μία δεξιότητα που την αποκτάς από τη μία στιγμή στην άλλη. 

Το να είσαι ψυχικά δυνατός σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο αντίξοες και στρεσογόνες κι αν είναι οι συνθήκες ή οι άνθρωποι που σε περιτριγυρίζουν, δεν μπορούν να σε αποσυντονίσουν από την καθημερινότητά σου. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι αισθητά και διαφοροποιούν έναν δυνατό από έναν αδύναμο άνθρωπο.

 

  • Ο δυνατός δεν χρειάζεται την παρακίνηση από τους άλλους ή την αποδοχή για να επιτύχει τους στόχους του. Ο καλύτερος του μέντορας είναι ο εαυτός του. Δεν χρειάζεται κάποιον άλλον για να τον σπρώξει να δράσει!
  • Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του δυνατού ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Δεν συγκρίνεται με τους άλλους, αλλά έχει επίγνωση του ποιος είναι σήμερα και ποιος ήταν εχθές. Στόχος του είναι κάθε μέρα να είναι καλύτερος από εχθές. Δε θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους.
  • Οι υπόλοιποι μπορούν να αντιληφθούν τον δυνατό άνθρωπο, για αυτό και λειτουργεί σαν μαγνήτης στους άλλους. Πολλές φορές οι υπόλοιποι αναζητούν την παρότρυνση του δυνατού και για αυτό είναι πιο εύκολο να ηγείται μιας ομάδας.

Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να γίνουμε δυνατοί και ηγέτες στη ζωή μας;

Τις περισσότερες φορές αυτό που μας εμποδίζει από το να είμαστε δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής είναι οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις. Όλες αυτές οι απόψεις/σκέψεις που μας τις έχουν επιβάλλει με τα χρόνια και τις έχουμε οικειοποιηθεί, οι οποίες μας πηγαίνουν μόνο πίσω και δεν εξυπηρετούν την εξέλιξή μας.

Είναι λογικό, όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα στη ζωή μας να μην νιώθουμε καλά. Όταν όμως μεγεθύνουμε στο κεφάλι μας τις καταστάσεις και μοιρολατρούμε, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στο βάλτο. Πόσες φορές, δεν έχουμε ακούσει ή έχουμε πει και οι ίδιοι “Γιατί αυτό να συμβαίνει σε εμένα”, “Γιατί η μία ατυχία έρχεται μετά την άλλη;” 

Όλες αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο δε θα σου δώσουν λύση στα προβλήματα σου, αλλά σε κάνουν να επικεντρώνεσαι σε αυτά ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάς ότι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις που φαίνονται άλυτες, έχεις την επιλογή να κάνεις κάποια βήματα για να βελτιώσεις την δικιά σου ζωή ή των άλλων. Αντίθετα, όσο μεγεθύνεις το δράμα σου, τόσο πιο αμέτοχος θα είσαι στη ζωή σου.

Επίσης, οι μη υγιείς σκέψεις που κάνουμε για τους άλλους είναι ικανές να μειώσουν την ενέργεια και τα ψυχικά μας αποθέματα. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι άλλοι έχουν τον έλεγχο αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μας. Παραδείγματος χάρη, όταν λες “Η πεθερά μου ρουφάει όλη την ενέργειά μου”, ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι εσύ επιλέγεις να σε επηρεάζει αρνητικά. Μπορεί όντως η πεθερά σου να μην είναι και ο πιο ευχάριστος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά εσύ αποφασίζεις πώς θα απαντήσεις, επειδή εσύ έχεις τον έλεγχο.

Ένας τρίτος λόγος που μας εμποδίζει από το να είμαστε συναισθηματικά ανθεκτικοί, είναι η αντίληψη που έχουμε για τη ζωή. Θεωρούμε ότι ο κόσμος μάς χρωστάει κάτι. Δουλεύουμε σκληρά και έχουμε δεδομένο ότι αξίζουμε την επιτυχία. Αν θεωρείς ότι η ζωή σού χρωστάει την επιβράβευση, τότε θα απογοητευτείς ακόμα περισσότερο. Η ζωή δεν είναι δίκαιη αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα πράγματα δεν θα στρώσουν. 

Έρχεται αυτή η στιγμή που μπορεί να φάμε ένα ή πολλαπλά χαστούκια από τη ζωή, και είναι εκείνη η στιγμή που χρειαζόμαστε όλη την εσωτερική μας δύναμη για να τα αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε.

 

Μπορώ να ενισχύσω την εσωτερική δύναμη που υπάρχει μέσα μου;

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα μας κρύβεται μία τεράστια δύναμη και εμείς απλά την υποτιμάμε ή την υποθάλπουμε. Όλοι μας είμαστε ικανοί για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, η επιλογή είναι δική μας! Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να αποβάλλουμε τις πεποιθήσεις που ενστερνιζόμαστε τόσα πολλά χρόνια.

Για να ενδυναμωθούμε ψυχικά χρειάζεται να ακολουθήσουμε τον ίδιο περίπου δρόμο που ακολουθούμε για την μυϊκή μας ενδυνάμωση. Ξεκινάμε από μικρές συνήθειες και στο τέλος γίνεται τρόπος ζωής. Παραδείγματος χάρη, κάνω εγγραφή στο γυμναστήριο, αποκτώ την συνήθεια να γυμνάζομαι, μετά θέλω να δω πιο δραστικά αποτελέσματα και σταματάω το junk food. Αυτό ακριβώς γίνεται και στη συναισθηματική ενδυνάμωση, κάνουμε μικρά βήματα που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Στην αρχή μπορεί να δώσεις τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό σου για να νιώσει λυπημένος και ύστερα να προχωρήσεις. Όπως μπορεί και να ξεκινήσεις με άγνωστα πράγματα για σένα που αρχικά θα σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές αλλά ένα βήμα την φορά!

Τρόποι ενδυνάμωσης:

1. Αναγνώρισε που βρίσκεσαι

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε ένα μεταβατικό στάδιο, και όταν είμαστε μέσα σε αυτό, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Μπορεί να νιώθεις συναισθηματικά εξαντλημένος ή ότι είσαι διακεκομμένος από όλα και από όλους. Πάρε μία βαθιά ανάσα και αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να βρεις όλες αυτές τις απαντήσεις που ψάχνεις ή για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση που περνάς. Χρειαζόμαστε διαλείμματα ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, διαφορετικά το burnout καραδοκεί!

2. Καθημερινή εξάσκηση

Είναι δύσκολο να αποβάλλουμε τις μη υγιείς σκέψεις, όπως ακριβώς συμβαίνει με το junk food. Την πρώτη ημέρα μπορεί αντί για ένα αναψυκτικό με ζάχαρη να διαλέξω ένα αναψυκτικό με λιγότερες θερμίδες και αργότερα να το αφαιρέσω τελείως από την καθημερινότητά μου. Την ίδια μέθοδο ακολουθώ και με τις σκέψεις μου, δοκιμάζω καινούρια πράγματα και διαλέγω αυτά που πιστεύω ότι ταιριάζουν σε εμένα. Παραδείγματος χάρη, κρατάω ημερολόγιο ή ξεκινάω διάφορες πρακτικές ευγνωμοσύνης.

3. Συναντήσου με τους αγαπημένους σου

Μπορεί να μην μας αρέσει σαν ιδέα οι αγαπημένοι μας να μας βλέπουν όταν δεν είμαστε καλά, αλλά πραγματικά θα σε βοηθήσει να πας για έναν καφέ με ένα φίλο σου. Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσετε για αυτό που σε απασχολεί, μπορείς να του πεις ότι δεν είσαι καλά και θες λίγο να ξεσκάσεις.

4. Γράψε σε ένα χαρτί τις ανησυχίες σου

Πολλές φορές θεωρούμε ότι επειδή έχουμε τις σκέψεις στο κεφάλι μας δεν υπάρχει λόγος να τις αποτυπώσουμε σε ένα χαρτί. Κι όμως, αν τις γράψεις σε ένα χαρτί θα έχεις μία καλύτερη οπτική για το τι συμβαίνει. Όπως επίσης, μία λίστα σχετικά με όλα τα καλά σου στοιχεία θα βοηθούσε. Δεν χρειάζεται να βιαστείς, πάρε όσες μέρες χρειάζεσαι για να το κάνεις. Έτσι, ίσως και να μπορέσεις να “ζυγίσεις” καλύτερα τις καταστάσεις στη ζωή σου.

5. Ζήτησε τη συμβουλή ενός ειδικού

Όταν δεν νιώθεις ο εαυτός σου μπορεί να χρειάζεσαι κάποιον που είναι απέξω από όλη αυτή την κατάσταση που περνάς για να σου δώσει τις σωστές πληροφορίες. Είναι αλήθεια ότι μας είναι δύσκολο να λάβουμε δράση ή να σταματήσουμε κάτι που είναι βλαβερό για εμάς, ειδικά αν το αγαπάμε ή το έχουμε συνηθίσει. Από την άλλη πλευρά, ίσως υπάρχει κάτι σωματικό που σου ρουφάει την ενέργεια, και πάλι η συμβουλή ενός ειδικού θα σου έλυνε όλες τις απορίες.

Όλοι έχουμε μέσα μας μία εσωτερική δύναμη, άλλοι την ανακαλύπτουν γρήγορα και άλλοι χρειάζονται χρόνο. Είμαστε αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί οι διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις να λειτουργούν ως ένα τροχοπέδη, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τις αποβάλλουμε.

Τέλος, η ζωή φαίνεται να μην είναι δίκαιη όπως μας έμαθαν αλλά έχεις όλα τα εργαλεία για να την φτιάξεις όπως εσύ θέλεις. Πριν πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τον κόσμο, χρειάζεται να πιστεύεις ότι μπορείς εσύ ο ίδιος να τον αλλάξεις! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό των δυνατών ανθρώπων!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Life & Business Coach

Leave a Reply