You are currently viewing Πώς να απαλλαγείς από το σύνδρομο του “καλού παιδιού”

Πώς να απαλλαγείς από το σύνδρομο του “καλού παιδιού”

Το σύνδρομο του “καλού παιδιού” είναι η ανάγκη που έχουν μερικοί άνθρωποι να ευχαριστούν τους άλλους με σκοπό να διεκδικούν την μόνιμη αποδοχή τους.

Τα “καλά παιδιά” βάζουν ως πρόσχημα πολλές φορές την ευγένεια αλλά ουσιαστικά την ξεπερνάνε. Κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αρέσουν στους άλλους. Σε σημείο που θα κρύψουν το ποιοι πραγματικά είναι, μπορεί ακόμα και να προσποιούνται για όλη τους τη ζωή. 

Αγνοούν τις ανάγκες τους, τις απόψεις τους, ώστε να δημιουργήσουν αυτό το προσωπείο που θα είναι αρεστό σε όλους. Λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που εξυπηρετούν τα “πρέπει” των άλλων κι όχι τα δικά τους “θέλω”. Καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και διαμορφώνουν τις επιλογές τους με βάση τους άλλους. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην πορεία της ζωής τους να πνίγονται από τις επιλογές τους και να παρουσιάζουν ακόμα και ψυχοσωματικά από την πίεση που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι στη ζωή τους, ώστε να είναι αρεστοί στους άλλους.

Κι αν είναι να κρατήσεις κάτι από αυτό το άρθρο, μάθε ότι δεν γίνεται να τα έχουμε με όλους καλά. Κάποιοι δεν μας συμπαθούν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, δεν τους αρέσει η φάτσα μας ό,τι και να κάνουμε!

Το να ακολουθείς την συμπεριφορά του “καλού παιδιού” καταπατά την αυθεντικότητά σου για αυτό και κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις την απόλυτη μοναξιά ακόμα κι αν περιτριγυρίζεσαι από κόσμο ή και να νιώθεις πλήρως αποσυνδεδεμένος από την ίδια σου την ζωή.

Επιπλέον, στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι ότι δεν επιτρέπουμε στους άλλους να μας αγαπάνε για αυτό που πραγματικά είμαστε. Τους παραπλανούμε και τους παρουσιάζουμε μία πλευρά του εαυτού μας που εμείς έχουμε δημιουργήσει.

Πώς μπορώ να απελευθερωθώ από το σύνδρομο του καλού παιδιού;

Γίνε περίεργος!

Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου! Γιατί νιώθω ότι θα χάσω τους γύρω μου; Τι θέλει να μου πει αυτό το συναίσθημα; Γιατί νιώθω ότι δεν αξίζω; 

Δημιούργησε την αυτοαξία σου από μέσα!

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι σημαντικές αλλά το ίδιο ισχύει και για την σχέση μας με τον εαυτό μας. Όταν είσαι “καλό παιδί” δεν μπορείς ταυτόχρονα να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου, γιατί δεν τον σέβεσαι, τον βάζεις στην άκρη και τον αγνοείς. Δεν μπορείς να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου όταν τον σπρώχνεις στο γκρεμό. Χρειάζεται να αναζητήσουμε την αξία μας πρωτίστως μέσα μας!

Θέσε τις προτεραιότητές σου!

Όλοι έχουμε ιδέες, στόχους και πράγματα που θέλουμε καθημερινά να φέρουμε εις πέρας, αλλά δεν τα καταφέρνουμε γιατί δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά. Γράψε σε ένα χαρτί τις προτεραιότητές σου κι όταν κάποιος σε ρωτήσει να κάνεις κάτι, επανεξέτασε τις σημειώσεις σου και δες αν η δέσμευση που θα δώσεις στον άλλον αναιρεί αυτή που έχεις δώσει στον εαυτό σου!

Πάρε χρόνο και αξιολόγησε τα “ναι” σου και τα “όχι” σου!

Όταν κάποιος σου ζητάει μια χάρη, μη βιαστείς να απαντήσεις. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι και ρώτησε τον εαυτό σου. Πώς θα νιώθω στο τέλος του μήνα ή της εβδομάδας αν το κάνω; Τι θα μου προκαλέσει; Τι είναι αυτό που θα με κάνει να νιώσω ότι έχω μία όμορφη εβδομάδα ή έναν όμορφο μήνα;

Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου!

Η αλήθεια είναι ότι όταν αρχίσεις να λες τα “όχι” θα δυσκολεύεσαι, και οι γύρω σου μπορεί να παραπονιούνται, γιατί είχαν μάθει για χρόνια να τους λες “ναι”! Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Τα όχι σου δεν δημιουργούνται από την μία μέρα στην άλλη. Το να δεσμευτείς στον εαυτό σου ότι θα αρχίζεις να ακολουθείς τα θέλω σου είναι τεράστιο κατόρθωμα. Δώσε λοιπόν, αυτή την δέσμευση σε εσένα και ξεκίνα!

Αν μου αρέσω για αυτό που πραγματικά είμαι, τότε θα αρέσω και στους υπόλοιπους. Οι άλλοι βλέπουν πως συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και μας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Εάν πρωτίστως δεν σεβόμαστε εμείς τον εαυτό μας, ούτε οι άλλοι θα μας σεβαστούν.

Τέλος, εάν ο άλλος δεν συμφωνεί με εμάς, δεν χάλασε ο κόσμος! 

Συνεχίζω να διαμορφώνω μια υγιή σχέση με τον εαυτό μου και να γνωρίζω το ποιος είμαι! Κι αν σε κάποιον δεν αρέσει ένα χαρακτηριστικό μου, αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η ύπαρξή μου θα καταστραφεί. Το ότι κάποιος διαφωνεί μαζί σου, δεν σε καθιστά απαίσιο άνθρωπο γιατί γνωρίζεις ότι δεν είσαι!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply