You are currently viewing “Το πρόβλημα μου είναι το μόνιμο άγχος, η μόνιμη ανησυχία και η υπερανάλυση. Δεν ηρεμώ ποτέ!”

“Το πρόβλημα μου είναι το μόνιμο άγχος, η μόνιμη ανησυχία και η υπερανάλυση. Δεν ηρεμώ ποτέ!”

Το πρόβλημά μου είναι το μόνιμο άγχος και η μόνιμη ανησυχία και υπέρ ανάλυση. Δεν ηρεμώ ποτέ, βρίσκω πάντα ένα πρόβλημα να αγχώνομαι, και αν το πρόβλημα λυθεί θα βρω άλλο. Όλο αυτό με κάνει να χάνομαι στα αρνητικά σενάρια που φτιάχνει το μυαλό μου με αποτέλεσμα να κλαίω, να μην κοιμάμαι καλά και γενικά νιώθω ότι είμαι εξαρτημένη στο άγχος. Ελάχιστες φορές με θυμάμαι να μην σκέφτομαι τίποτα!

Είναι γεγονός ότι το άγχος είναι πιο κοινό στους ανθρώπους από όσο φανταζόμαστε. Συγκεκριμένα, 1 στους 14 ανθρώπους πάσχει από χρόνιο άγχος. Μάλιστα, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο φυσιολογικό άγχος και το υπερβολικό. 

Παραδείγματος χάρη, αν βρίσκεσαι μέσα στο δάσος και εμφανιστεί ένας λύκος είναι λογικό να σε κατακλύζει το άγχος και να αρχίζεις να τρέχεις. Το άγχος εκείνη την στιγμή επισημαίνει τον κίνδυνο και προσπαθεί να σε προστατεύσει.

Όταν αυτό το καμπανάκι κινδύνου όμως, ανάβει συνέχεια χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και δημιουργεί μία μόνιμη ανησυχία, τότε χρειάζεται κάτι να κάνεις. Όπως καταλαβαίνεις το αίσθημα αυτό είναι εξαντλητικό και για τον ίδιο σου τον οργανισμό και για εσένα.

Υπάρχουν τρόποι για να μειώσω το άγχος μου;

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται δουλειά ώστε να βρεις τους τρόπους για να ελαττώσεις το άγχος σου και να γίνεις ξανά κυρίαρχος του εαυτού σου. Αρχικά όμως χρειάζεται να κατανοήσεις από που προέρχεται αυτό το αίσθημα.

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι που έχουν άγχος να νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Και είναι σίγουρο ότι κανένας μας δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής του και δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει η επόμενη μέρα, αλλά το θέμα είναι εσύ πώς προσεγγίζεις αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν πράγματα που έχεις τον έλεγχο και σε αυτά χρειάζεται να επικεντρωθείς όταν νιώθεις έντονη ανησυχία.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με αυξημένο άγχος δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις στη ζωή τους. Κάθεσαι και υπεραναλύεις τι θα φας σήμερα ή πώς θα ντυθείς για να βγεις έξω ή αν θα πας σε αυτό το ραντεβού; Αλλά και όταν όλα σου πάνε στραβά θέλεις πάλι χρόνο για να αποφασίσεις την επόμενη κίνησή σου;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω που μπορεί να σε ελαφρύνει λίγο είναι απλή. Μην αναζητάς το τέλειο, κάν’ τα όλα άσχημα. Ξεκίνα να δρας, κι άσε την κάθε σου κίνηση να είναι ακόμα και κακή, είναι απολύτως ΟΚ. 

Στην αρχή όλοι κάνουμε τα πράγματα λάθος, δεν είναι κάποιο κρυφό μυστικό. Επομένως, υπάρχουν δύο επιλογές: ή συνεχίζω να υπεραναλύω τα πάντα και αδρανοποιούμαι ή αναλαμβάνω δράση γνωρίζοντας ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε άσχημα και συμφιλιώνομαι με αυτή την ιδέα. Είναι καλύτερο να αναλαμβάνω δράση για τη ζωή μου ακόμα και να είναι λανθασμένη, παρά να σπαταλώ τον χρόνο μου σε σκέψεις που με αδρανοποιούν και με εξαντλούν ψυχικά και σωματικά.

Οι σκέψεις που κάνεις λειτουργούν για ένα συγκεκριμένο σκοπό και χρειάζεται να τον ανακαλύψεις. Προσπαθούν να σε προφυλάξουν από ποιον και τί; Τι είναι αυτό που πραγματικά σε φοβίζει; Ξεκίνα λοιπόν να κάνεις πράγματα και κάν’ τα άσχημα, σίγουρα σε βάθος χρόνου θα μπορείς να τα βελτιώσεις.

Και δεν χρειάζεσαι εμένα να στο πω για να αναλάβεις δράση. Το γνωρίζεις, αλλά οι αρνητικές σου σκέψεις σε έχουν κατακλύσει και νιώθεις ότι σου έχουν ρουφήξει όλη την ενέργεια.

Το άγχος λειτουργεί ύπουλα. Στην αρχή είναι ένα μικρό πραγματάκι που σε κάνει νευρική και μετά αυτό μεγαλώνει, και ενστικτωδώς για να το αντιμετωπίσουμε, αρχίζουμε να αποφεύγουμε όλα αυτά που μας δημιουργούν τα αρνητικά συναισθήματα. 

Μπορεί στην αρχή να νιώθουμε ότι είναι ένα ενός είδους ανακούφισης αλλά ουσιαστικά έτσι δίνουμε μεγαλύτερη δύναμη στο άγχος. 

Ξεκίνα να κάνεις μικρά μικρά πραγματάκια που θα σε οδηγήσουν να αντιμετωπίσεις τους πραγματικούς φόβους σου κι αν βλέπεις ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση για αυτό, μπορείς να επικοινωνήσεις με ειδικούς και θα νιώσεις μεγαλύτερη ανακούφιση. 

Οι σκέψεις αυτές που δεν σταματάνε δημιουργήθηκαν μέσα από μία σειρά επαναλήψεων και ουσιαστικά αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι να αρχίζεις αργά και σταθερά να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου και μέσω της συνήθειας, το μυαλό σου θα ξεμπλοκάρει από αυτή την υπερανάλυση.

Τέλος, οι ρυθμοί της ζωής μας μονίμως αυξάνονται και αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον. Δώσε λίγο πραγματικό χρόνο στον εαυτό σου και εστίασε στο παρόν.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σου πω ότι το μυαλό σου συνδέεται με το σώμα σου και για αυτό όταν το άγχος επιδεινώνεται, μπορεί να νιώθουμε τους παλμούς μας να ανεβαίνουν, πόνους στον αυχένα μας και γενικότερα οι μύες μας να σφίγγονται. 

Για να εξαλείψουμε αυτή την πίεση, ο καθένας μας χρειάζεται να δοκιμάσει και να βρει τις ασκήσεις που τον βοηθάνε. Κάποιοι κάνουν γιόγκα ή διατάσεις, άλλοι θέλουν κάτι πιο έντονο. Επίσης, οι βαθιές εισπνοές και εκπνοές μετρώντας τη διάρκειά τους, μας βοηθούν να ηρεμήσουμε καθώς η προσοχή μας επικεντρώνεται σε αυτές. Σίγουρα, κάτι από όλα αυτά θα ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό που έχεις αναγνωρίσει το πρόβλημα. Το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτείς αυτά τα συναισθήματα γιατί θέλουν κάτι να σου πουν και να ξεκινήσεις με μικρά βηματάκια να βρίσκεις ξανά τους ρυθμούς σου. 

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση, μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή ειδικού και να είσαι ανοιχτή ώστε να βρεις ποια πρακτική ταιριάζει σε εσένα. Έχεις τη δύναμη για να ανακτήσεις τον έλεγχο του μυαλού σου!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply