You are currently viewing Η σημασία του να φροντίζεις τον εαυτό σου – Ελιξίριο για μία καλύτερη ζωή!

Η σημασία του να φροντίζεις τον εαυτό σου – Ελιξίριο για μία καλύτερη ζωή!

Η έννοια της αυτοφροντίδας φαίνεται να είναι παρεξηγημένη αφού πολλοί θεωρούν ότι είναι χαρακτηριστικό των ναρκιστών ή πιστεύουν ότι σημαίνει να γίνω ένα με τον καναπέ, να φάω σοκολάτες και πίτσες, να πιώ μπόλικο αλκοόλ και να λιώσω στην τηλεόραση. 

Το τελευταίο διάστημα, αυτοφροντίδα νοείται επίσης, με το να φτιάξω τα μαλλιά μου, να βάλω τις κρέμες μου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αρχικά, φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι κάνω πράγματα που θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζωή μου και όχι για να νιώσω περιστασιακά καλά. Από την άλλη πλευρά, φροντίζω τον εαυτό μου δεν σημαίνει ότι τον τιμωρώ με υπέρμετρη γυμναστική και υγιεινή διατροφή.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, αυτοφροντίδα είναι η συνειδητή απόφασή μου να δρω με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγω τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική μου υγεία. 

Φυσικά και χρειάζεται πειθαρχία για να βρίσκω καθημερινά χρόνο για τον εαυτό μου. Δυστυχώς αρκετός κόσμος αργεί να το ενσωματώσει στην ρουτίνα του. Υπάρχουν πολλές μικρές ή μεγάλες πράξεις αυτοφροντίδας. Παραδείγματος χάρη, το να προσπαθήσω να βελτιώσω τον ύπνο μου, να βγω έξω να πάρω λίγο καθαρό αέρα ή ακόμα και να στρώσω το κρεβάτι μου.

Σε τι ωφελεί η αυτοφροντίδα;

Η φροντίδα για τον εαυτό μας, πέρα ότι μας αποφορτίζει από την πίεση της καθημερινότητας, μπορεί να μας μειώσει το άγχος και να μας οδηγήσει σε μία ποιοτικότερη ζωή. Επίσης, είναι μία καλή επανεκκίνηση για να ξανά συνδεθούμε με τον εαυτό μας, να καταλάβουμε τι δουλεύει για εμάς και τι όχι! 

Τέλος, μειώνει την συνεχόμενη πίεση που νιώθουμε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο μιας και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής απαιτούν η απόδοσή μας να είναι συνέχεια στα ύψη! Επομένως, η φροντίδα για τον εαυτό σου έχει πολλαπλά οφέλη για την ζωή σου!

Ποιες πρακτικές μπορώ να ακολουθήσω για να αρχίσω να φροντίζω τον εαυτό μου;

Όπως ήδη ειπώθηκε, η αυτοφροντίδα αφορά το πνεύμα, το σώμα και το μυαλό μας. Διαφορετικές πρακτικές βοηθούν τον καθένα ξεχωριστά και χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε τι πραγματικά δουλεύει για εμάς.

  • Φροντίδα για το σώμα μου

Το σώμα συνδέεται άμεσα με το μυαλό μας και για αυτό είναι σημαντικό να μην το παραμελούμε. Χρειάζεται να το φροντίζουμε. 

Παραδείγματος χάρη, η γυμναστική, ο καλός ύπνος ακόμα και οι διατάσεις είναι πρακτικές φροντίδας του εαυτού μας. Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την ευεξία μας αλλά και ο προληπτικός έλεγχος ώστε να αξιολογώ την λειτουργία του. 

Βέβαια, όλες οι παραπάνω πρακτικές χρειάζονται πρωτίστως αγάπη ώστε να καταλάβουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, γιατί διαφορετικά ενέχει ο κίνδυνος να καταπιέζουμε το σώμα μας με πρακτικές που δεν μας εκφράζουν και να καταλήγουμε να βασανιζόμαστε. 

 

 

  • Φροντίδα για τα συναισθήματά μου

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, είναι λογικό να έρθουμε αντιμέτωποι με συναισθήματα που είναι αρνητικά ή άβολα. Όταν όμως αρχίζουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα εκφράζουμε μπορούμε να έχουμε μια υγιή σχέση μαζί τους. Πολλές φορές μας βοηθάει το να μιλάμε στους φίλους ή στο/στη σύντροφό μας σε καθημερινή βάση για πράγματα που μας προβληματίζουν ή ακόμα και να κάνουμε δραστηριότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε λίγο πιο καθαρά.

Η φροντίδα και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι απαραίτητα συστατικά για την ζωή μας και χρειάζονται καθημερινή εξάσκηση. 

Έχουμε μάθει να προσέχουμε τις μηχανές, τα σπίτια, τα κατοικίδια, τους διπλανούς μας αλλά πολλές φορές ξεχνάμε να προσέχουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα, μπορούμε να μάθουμε πολλά καινούρια πράγματα για εμάς ή τις ανάγκες μας. 

Χρειάζεται σιγά-σιγά να κάνουμε μικρά βηματάκια κάθε μέρα. Παραπάνω, παρέθεσα κάποια παραδείγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη φόρμουλα για το πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ο καθένας διαμορφώνει την δικιά του στρατηγική.

Δεν χρειάζεται με μιας να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Μην ξεχνάς, είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά στους απαιτητικούς καιρούς που ζούμε. Για κάποιον, μπορεί 10 λεπτά διαλογισμού να είναι αρκετά, για άλλον ένα τηλεφώνημα με ένα φίλο να είναι μία μορφή αποφόρτισης από την καθημερινότητα.

Το ερώτημα είναι εσύ αφιερώνεις έστω 10 λεπτά την ημέρα στον εαυτό σου;

 

Τελικά, η φροντίδα για τον εαυτό μας απαιτεί πειθαρχία και αφοσίωση ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί αν δεν δίνουμε σημασία στη φροντίδα και την αποφόρτισή μας από τους δύσκολους ρυθμούς που ζούμε. Αξίζουμε να έχουμε μία καλύτερη ζωή και να τρέφουμε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας με περισσότερη ποιότητα!

MSc Business Psychology

Qualified MOE Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Please share this

Leave a Reply