You are currently viewing Αυτοαποδοχή – Η σημασία του να αποδέχομαι τον εαυτό μου

Αυτοαποδοχή – Η σημασία του να αποδέχομαι τον εαυτό μου

Αυτοαποδοχή είναι η ικανότητα να αποδέχομαι όλα τα χαρακτηριστικά μου, και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα.

Αλήθεια, εσύ αποδέχεσαι όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς σου;

Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να σκεφτείς την απάντηση, καθώς δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι με το που γεννιόμαστε αποδεχόμαστε όλα μας τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές.  

Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η αυτοαποδοχή είναι κάτι που δεν βοηθάει στην εξέλιξη καθώς μειώνει το κίνητρο. Λανθασμένα, θεωρούν ότι αν είμαι εντάξει με όλες τις εμφάσεις του εαυτού μου, δεν υπάρχει λόγος να βελτιωθώ.

Βέβαια, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που δέχονται τον εαυτό τους είναι περισσότερο πρόθυμοι να ακολουθήσουν το μονοπάτι της προόδου, όσο δύσκολο κι αν είναι γιατί γνωρίζουν ότι αυτό είναι πιο κοντά στα θέλω και στις ανάγκες τους.

Πάμε λοιπόν, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Αυτοαποδοχή δεν σημαίνει ότι συμβιβάζομαι με αυτό που είμαι αλλά αποδέχομαι και αγαπάω όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητας μου. Σημαίνει ότι όταν πέφτω δεν μου ρίχνω μία κλωτσιά για να πέσω στον βούρκο αλλά χρησιμοποιώ όλες τις δυνάμεις μου για να ξανά σηκωθώ και να βαδίσω προς το φως.

Σε κάθε προσπάθειά μου, δημιουργώ έναν χώρο αγάπης και ικανοποίησης για τον εαυτό μου αντί να δίνω αποκλειστικά χώρο μόνο στις ελλείψεις και τους φόβους μου.

Εάν δεν δουλέψεις και δεν δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να αποδεχτείς τον εαυτό σου, θα αναζητάς την καθημερινή επιβεβαίωση και αυτό θα οδηγήσει τη ζωή σου σε μονοπάτια που δεν σε αντιπροσωπεύουν.

Θα φυλακιστείς σε δουλειές που μισείς ή σε σχέσεις και ανθρώπους που σε πληγώνουν και μπορεί να καταλήξεις να ζεις μέσα στη δυσαρέσκεια.

Πώς μπορείς να αποδεχτείς τον εαυτό σου;

Μπορεί η αυτοαποδοχή να φαίνεται μία εύκολη υπόθεση αλλά πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να μην καταφέρνουν ποτέ να αποδεχτούν τον μοναδικό εαυτό τους.

Αρχικά για να αποδεχτείς τα χαρακτηριστικά σου, χρειάζεται να τα αναγνωρίσεις. Να ανακαλύψεις τα μοτίβα των επιλογών σου, τις πεποιθήσεις σου και τις συμπεριφορές σου. Πολλές φορές, οι άνθρωποι όταν ξεκινάνε συνεδρίες φαίνεται να μην γνωρίζουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους, είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά τους.

Πώς γίνεται λοιπόν, πρώτα να τα αναγνωρίσεις ώστε σε ένα επόμενο επίπεδο να τα αποδεχτείς;

Μέσω της ενδοσκόπησης, κρατώντας ημερολόγιο, ή συζητώντας με φίλους ή μέσω συνεδριών, μπορείς να κατανοήσεις περισσότερο το ποιος είσαι και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις.

Επίσης, αυτοαποδοχή σημαίνει ότι ακούς τις ανάγκες σου και τους δίνεις τη σημασία που χρειάζεται. Διαφορετικά δεν θα καταλάβεις τα σήματα που θέλουν να σου δώσουν.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία χρειάζεται προσοχή αλλά και ανοιχτότητα, γιατί θα έρθεις αντιμέτωπος/η και με πράγματα που δεν σου είναι ευχάριστα να τα σκέφτεσαι.

Αλλά μόνο αν αποδεχτείς και αυτή την πλευρά σου θα μπορέσεις να κρατήσεις μία απόσταση και να της δεις από μία πιο συμπονετική πλευρά, όπως ακριβώς θα την παρατηρούσες για τον καλύτερό σου φίλο.

Ξεκίνα λοιπόν, φτιάχνοντας μία λίστα με όλα όσα δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς στον εαυτό σου. Αυτά τα χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν ακόμα και να ντρέπεσαι. Από αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχουν και κάποια που δεν μπορείς να τα αλλάξεις και χρειάζεται με ειλικρίνεια να τα αποδεχτείς.

Σκέψου αν αυτά τα χαρακτηριστικά σου, σε έχουν βοηθήσει με κάποιο ανορθόδοξο τρόπο ή σε έχουν μάθει κάτι και σημειώσε το σε ένα χάρτι.

Τώρα μπορείς να αγκαλιάσεις ακόμα και αυτά!

Μη ξεχνάς ότι αυτή τη στιγμή είσαι πραγματικά όπως θα έπρεπε να είσαι!

Ο καθένας μας ξεκινάει από κάποιο σημείο, η αντίσταση που έχεις με εσένα δεν είναι αυτό που πραγματικά θα σε πάει στο επόμενο επίπεδο αλλά η αποδοχή!

Πώς θα ήταν λοιπόν, αν αποδεχόσουν όλες τις πλευρές του εαυτού σου;

Ζώντας, δηλαδή μία ζωή που εσύ προσδιορίζεις την αυτοαξία σου και αποδέχοντας τις πιο φωτεινές αλλά και τις πιο σκοτεινές σου πλευρές.

Φυσικά, και η αυτοαποδοχή χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση, καθώς η ζωή δεν είναι στάσιμη και βιώνεις καθημερινά νέες καταστάσεις, νέα συναισθήματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στα χαρακτηριστικά σου.

Η αυτοαποδοχή λοιπόν, κάνει το μονοπάτι της αυτοβελτίωσης λίγο πιο φωτεινό και συμπονετικό. Κι αν κάποια κομμάτια σου μπορεί να σε φοβίζουν είναι εκεί γιατί θέλουν να σου πουν κάτι. Άκουσε τα και ίσως να εκπλαγείς από τον θησαυρό που θα ανακαλύψεις!

Η πραγματική αποδοχή σημαίνει αυτοανακάλυψη, να δω τον εαυτό μου όπως είναι χωρίς επίκριση!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Life & Business Coach

Ⓒ Παναγιώτα Γιδοπούλου

Κοινοποίησε το άρθρο!
life coach

Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching.

Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.

Leave a Reply