You are currently viewing Αυτογνωσία: Γιατί είναι σημαντική και 3 τρόποι να την ενισχύσουμε

Αυτογνωσία: Γιατί είναι σημαντική και 3 τρόποι να την ενισχύσουμε

Αυτογνωσία είναι η ικανότητά μας να βλέπουμε τους εαυτούς μας με καθαρότητα, να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε, πως οι άλλοι μας βλέπουν και πως μπορούμε να ταιριάξουμε στον κόσμο που ζούμε. Αν και πολλές φορές θεωρούμε ότι κατέχουμε το γνώθι σαυτόν, η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική. 

Ο λόγος που είναι εύκολο να εξαπατηθούμε με αυτό το χαρακτηριστικό είναι γιατί όποιον κι αν ρωτήσουμε αν έχει πλήρη αυτογνωσία, θα απαντήσει αυτόματα θετικά. Βέβαια, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων αυτοί που νομίζουν ότι έχουν αυτογνωσία, που μπορεί να είναι περίπου και το 85% και αυτοί που όντως την κατέχουν και είναι περίπου το 10 – 15 % του πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει γιατί νομίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας είναι μία σούπερ μηχανή που έχει την ικανότητα να αναλύει πληροφορίες με πλήρες ορθολογικό τρόπο και να καταλήγει σε ακριβείς υπολογισμούς. Ενώ λοιπόν, είναι πιθανό να μην έχουμε πλήρη αντικειμενικότητα για τον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σίγουρα υπάρχουν κάποιες βαθμίδες.

Γιατί είναι σημαντική η αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα ευτυχίας της ζωής ενός ανθρώπου. Καθώς ένα άτομο που γνωρίζει τι θέλει, αντιλαμβάνεται πότε μία ευκαιρία είναι καλή για εκείνον και πως να την  προσεγγίσει.

Αντίθετα, χωρίς το γνώθι σαυτόν, οι ζωές μας μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετική τροπή και να βγουν ακόμα και εκτός ελέγχου.

Βλέπεις, ότι επειδή οι ζωές πολλών από εμάς είναι στον αυτόματο πιλότο, μας είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί πετυχαίνουμε ή αποτυγχάνουμε στη ζωή μας ή γιατί συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Το μυαλό μας είναι τόσο απασχολημένο με την καθημερινότητα, που μπαίνουμε στη διαδικασία του αναστοχασμού μόνο όταν τα πράγματα πάνε καταστροφικά λάθος. Παραδείγματος χάρη, όταν αποτύχουμε σε μία εξέταση που νιώθαμε 100% προετοιμασμένοι ή χωρίσουμε με τον/την σύντροφό μας, η αντίδρασή μας μπορεί να είναι στην αρχή αμυντική.

Αναζητάμε δικαιολογίες ή κατηγορούμε τους άλλους, επειδή δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Εάν βρούμε όμως, το θάρρος να παρατηρήσουμε τους εαυτούς μας σε αντίστοιχα γεγονότα, θα είναι μία καλή αρχή για την αυτογνωσία μας.

Κάποια σημάδια που δείχνουν έλλειψη αυτογνωσίας είναι τα εξής:

 

  1. Όταν δεν καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας ή δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε.
  2. Όταν είναι δύσκολο να εκφράσουμε στους γύρω μας τις προσωπικές πεποιθήσεις και απόψεις.
  3. Όταν ψάχνουμε δικαιολογίες για τις αποτυχίες μας ή κατηγορούμε τους άλλους.
  4. Όταν δεν μπορούμε να βρούμε γιατί συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
  5. Όταν δεν θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους. Οι άνθρωποι με έλλειψη αυτογνωσίας δεν είναι απολύτως ειλικρινείς με τους εαυτούς τους και για αυτό δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα εμπόδια.
  6. Όταν είναι δύσκολο να έχουμε αυτοέλεγχο αλλά και να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας, με αποτέλεσμα να μας καταπνίγει η αναβλητικότητα.

Πώς να αυξήσουμε την αυτογνωσία μας;

Η αυτογνωσία απαιτεί αυτό-αξιολόγηση και αυτό είναι που την περιπλέκει. Γνωρίζουμε ότι μία ειλικρινής χωρίς κριτική αυτοανάλυση δεν είναι εύκολη. Έχουμε την τάση να επιπλήττουμε τους εαυτούς μας για τις αποτυχίες μας ή να φανταζόμαστε πόσο τέλειοι είμαστε, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Όλοι έχουμε μία μίξη από “καλά” και “άσχημα” χαρακτηριστικά, αλλά δεν τα γνωρίζουμε. Για να μας παρατηρήσουμε αντικειμενικά, χρειάζεται να σωπάσουμε το μυαλό μας και να ανοίξουμε την καρδιά μας. Να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας για τις ατέλειές μας και να μας επιβραβεύουμε όταν το αξίζουμε!

Για να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι λοιπόν, χρειάζεται να έχουμε συμφιλιωθεί με τον μέσα κόσμο μας και να έχουμε εστιασμένη την προσοχή και την συγκέντρωση στον εαυτό μας. Αφού κοιτάξουμε μέσα μας μέσω της αυτό-αξιολόγησης θα δούμε πραγματικά ποιοι είμαστε και μπορεί να συναντήσουμε και κομμάτια μας που δεν ήταν τόσο φανερά σε εμάς. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε μετέπειτα να αλλάξουμε με θετικό τρόπο όποιο κόμματι δεν μας αντιπροσωπεύει πια.

  1. Άλλαξε τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου

Είναι πολύ σημαντικό το πως μιλάμε στους εαυτούς μας. Κάποιες ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας είναι πολύ πιθανό να μας απομακρύνουν περισσότερο από αυτόν. Παραδείγματος χάρη, χρειάζεται να βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας την λέξη “γιατί”. Πόσες φορές όταν νιώθουμε νευριασμένοι, αναρωτιόμαστε μα γιατί νιώθω έτσι; Αυτές όμως οι προτάσεις δεν μας βοηθάνε να βρούμε την αλήθεια μας αλλά μας απομακρύνουν. Αντ’ αυτού μπορούμε να αλλάξουμε λίγο την διατύπωση και να πούμε “Ποιες καταστάσεις με νευριάζουν και τι έχουν κοινό μεταξύ τους;”

  1. Πήγαινε για περπάτημα

Το περπάτημα το έχουμε συνδυάσει με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ένα άλλο που προστίθεται είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει στην αυτογνωσία μας. Ένα περπάτημα στη φύση, χωρίς να έχουμε πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή, μας βοηθάει να παρατηρήσουμε το τώρα. Να δούμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας και σε ό,τι μας απασχολεί αυτή την περίοδο.

  1. Γίνε καλός ακροατής

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μιλάμε με πολλούς ανθρώπους αλλά πόσες φορές τους ακούμε πραγματικά; Αν αρχίσεις να ακούς ενεργά τον συνομιλητή σου, σε πρώτο στάδιο θα βγεις έξω από τον εαυτό σου και έτσι θα απαγκιστρωθείς λίγο από τις δικές σου σκέψεις. Επίσης, το να είμαστε καλοί ακροατές απαιτεί να είμαστε ανοιχτοί στον άλλον, ώστε να μοιραστεί πράγματα μαζί μας. Αυτό βοηθάει κι εμάς στη συνέχεια ώστε να είμαστε πιο ανοιχτοί και με τον εαυτό μας, και να ακούμε τους δικούς μας διαλόγους αντικειμενικά και με αγάπη.

Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις εσωτερικές μας σκέψεις και διαδικασίες. Και το ταξίδι της αυτογνωσίας μπορεί να έχει εκπληκτικές διαστάσεις. Η αυτογνωσία μας δίνει μία ανεπανάληπτη αίσθηση δύναμης. 

Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό που βλέπουμε , αλλά υπάρχει ένα είδος συμφιλίωσης με το μέσα μας όταν γνωρίζουμε τους εαυτούς μας. Για αυτό και άνθρωποι με αυξημένη αυτογνωσία δημιουργούν πιο δυνατές σχέσεις, έχουν υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Δεν έχουν την ανάγκη ούτε να πουν ψέματα, ούτε να απατήσουν γιατί γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι!

Το ταξίδι της αυτογνωσίας δεν είναι εύκολο αλλά είναι η αρχή της προσωπικής ανάπτυξης κι όπως μας λέει και το γνωστό απόφθεγμα «Χθες ήμουν έξυπνος και ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Σήμερα είμαι σοφός και άλλαξα τον εαυτό μου.»

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

This Post Has One Comment

Leave a Reply