You are currently viewing Ψυχική ηρεμία: 4 τρόποι για να την ενισχύσεις και να ζεις χωρίς εντάσεις

Ψυχική ηρεμία: 4 τρόποι για να την ενισχύσεις και να ζεις χωρίς εντάσεις

Ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν άπειροι παράγοντες που είναι ικανοί να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας και να μας κάνουν να νιώσουμε ότι βαδίζουμε σε ένα τεντωμένο σκοινί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει.

Μπορεί αυτό το διάστημα να έχεις είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά προβλήματα ή και να έχεις επηρεαστεί από όλο αυτό το μεγάλο σύννεφο ανασφάλειας που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία αλλά και να μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε σε μία μόνιμη υπερένταση και ότι δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε.

Αλλά υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούμε να διαμορφώσουμε και να τους κάνουμε μέρος της ζωής μας ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε το στρες αλλά και το χάος που επικρατεί στο μυαλό μας.

Φυσικά το να μένουμε ήρεμοι δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε ένα επεισόδιο πανικού ή άγχους. Για αυτό και μπορούμε να αποκτήσουμε νέες συνήθειες οι οποίες να μας βοηθάνε να περνάμε αυτά τα επεισόδια με λιγότερη ένταση και να έχουν λιγότερο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Αρχικά, όταν νιώθουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας ηρεμήσει και το στρες και το άγχος μάς έχουν καταβάλει, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά επί της ουσίας είναι αντιδράσεις του σώματος.

Τη στιγμή που αισθανόμαστε όλη αυτή την αναστάτωση, ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να μας κυνηγάει ένα λιοντάρι να μας κατασπαράξει. Όμως, το σώμα μας δεν καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα λιοντάρι που θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν και θα τις αναλύσω στη συνέχεια. Υπάρχει όμως, κάτι που σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποσυμφορήσει από την ένταση της στιγμής και αυτό είναι ότι αυτό που βιώνεις δεν είναι τίποτα άλλο από μία συναισθηματική και σωματική αντίδραση! Αυτή η υπενθύμιση σε βοηθάει να επαναφέρεις το σώμα και το μυαλό σου σε μία πιο ήρεμη κατάσταση.

  1. Ψάξε για αποδείξεις

Όταν πανικοβάλλεσαι, συνήθως σε κατακλύζουν σκέψεις όπως «Πάλι είμαι αγχωμένος χωρίς λόγο!» ή «Γιατί συμβαίνει πάλι αυτό;» ή «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση είναι πιο πάνω από εμένα». Με αυτό τον τρόπο πας ένα επίπεδο παραπάνω, δίνεις μεγαλύτερη δύναμη στις σκέψεις σου και πιστεύεις ότι λόγω του άγχους μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου, τον/την σύντροφό σου και άλλα σημαντικά κομμάτια της ζωής σου.

Αντ’ αυτού προσπάθησε να επανεξετάσεις την κατάσταση. Όταν σου έρχονται οι παραπάνω σκέψεις, απάντησε ότι “απλά βιώνω ένα επεισόδιο άγχους ή ότι τώρα μιλάει το άγχος και όχι εγώ!”

Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου σαν να είσαι ο καλύτερος σου φίλος. Όπως θα συμπεριφερόσουν σε κάποιον που έχει άγχος και πραγματικά τον αγαπάς, χωρίς κριτική και κατηγορίες.

  1. Ασκήσου ή βγες έξω!

Γνωρίζω ότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν είσαι σε ένταση είναι να κάνεις γυμναστική. Είναι γεγονός όμως ότι ένας τρόπος για να μειώσεις τις στρεσογόνες ορμόνες που ρέουν στο σώμα σου είναι η άσκηση.

Αν σιχαίνεσαι την έντονη γυμναστική μπορείς να πας για περπάτημα ή έστω να βγεις από το σπίτι σου, να πάρεις φρέσκο αέρα και να αλλάξεις παραστάσεις.  Έτσι, θα αυξήσεις τις ενδορφίνες σου που λειτουργούν ως αντίδοτο στο στρες. Μπορείς όλες αυτές τις δραστηριότητες να τις συνδυάσεις με μουσική και να ακούς τα αγαπημένα σου κομμάτια ακόμα και να τα τραγουδάς!

  1. Ασκήσεις που σε βοηθάνε να εστιάζεις στο παρόν!

Αν δεν είσαι οικείος/α με τον διαλογισμό, το να σου προτείνω να κάνεις διαλογισμό την ώρα που πανικοβάλλεσαι, είναι σαν να σου λέω να μην αγχώνεσαι. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι κάποιες ασκήσεις που μπορούν να σε βοηθούν να εστιάζεις στο παρόν.

Παραδείγματος χάρη, μπορείς να διαλέξεις ένα μέρος του σπιτιού που θα το έχεις διαμορφώσει όπως επιθυμείς και να πηγαίνεις εκεί και να κλείνεις τα μάτια σου και να χαλαρώνεις. Επίσης, θα μπορούσες να αρχίσεις να ψάχνεις βιντεάκια για τον καθοδηγούμενο διαλογισμό για να δεις αν μπορεί να σε βοηθήσει.

  1. Δώσε σημασία στις αναπνοές σου!

Οι βαθιές αναπνοές είναι ικανές να ρυθμίσουν την ισορροπία των στρεσογόνων ορμονών μας αλλά και να βοηθήσουν όλο το σώμα μας να εστιάζει στο παρόν και όχι στα προβλήματα του παρελθόντος ή τις ανασφάλειες του παρόντος.

Πώς να δημιουργήσεις μία πιο ήρεμη ζωή;

Συνήθως αναζητάμε μία γρήγορη λύση όταν βιώνουμε μία στρεσογόνα κατάσταση. Πώς όμως θα σου φαινόταν να δημιουργούσες αυτές τις μικρές αλλά ουσιαστικές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να ζεις μία ήρεμη ζωή; Κι ακόμα κι όταν έρχονται κάποιες αναποδιές να μπορείς να βρίσκεις την ηρεμία με τον εαυτό σου;

Νέες συνήθειες που θα φέρουν αυτή την πολυπόθητη ηρεμία που αναζητάς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω βρίσκονται στα μικρά πράγματα αλλά χρειάζεται συνέπεια ώστε να γίνουν μέρος της ζωής σου. 

Παραδείγματος χάρη, αν κάθε μέρα αφιερώνεις λίγο χρόνο να παίρνεις βαθιές αναπνοές, θα δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου καθημερινά να βγάζεις όλη αυτή την ένταση της ημέρας και να μην αποθηκεύεται μέσα σου και να εκφραστεί με μία μεγάλη έκρηξη και τότε να χάσεις τον έλεγχο.

Επιπλέον, προσπάθησε να εκφράσεις τους φόβους και τις ανησυχίες σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι ή σε ένα χαρτί ώστε να σταματήσεις να τις συσσωρεύεις μέσα σου και να τις μεγιστοποιείς. Φυσικά, αν τίποτα από αυτά δεν σου φαίνονται ότι δουλεύουν μπορείς να μιλήσεις με έναν ειδικό.

Κάτι άλλο που δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την ψυχική μας ηρεμία είναι τα “όχι” και τα “ναι” μας! Χρειάζεται να μάθουμε να λέμε όχι σε αυτά που μας γεμίζουν πίεση και ένταση και να λέμε ναι στην αυτοφροντίδα , στα ενδιαφέροντά μας και στο πώς θα τρέφουμε το πνεύμα μας!

Δεν χρειάζεται να περιμένεις το σώμα σου να “μιλήσει” για να καταλάβεις ότι η ψυχική σου ηρεμία είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα σου! Μπορείς να βρεις την ηρεμία στη ζωή σου αλλά και να απομακρύνεις οτιδήποτε μπορεί να την αποσπάσει!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply