You are currently viewing 12 Κανόνες για τη ζωή: Το βιβλίο φαινόμενο!

12 Κανόνες για τη ζωή: Το βιβλίο φαινόμενο!

Το βιβλίο του Jordan Peterson “12 κανόνες για τη ζωή” κυκλοφόρησε το 2018 και θεωρείται ένα βιβλίο “φαινόμενο” της αυτοβελτίωσης. Έχει ξεπεράσει τις 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως ενώ ο συγγραφέας διαθέτει στο YouTube πάνω από 4.000.000 ακολούθους και κάθε ομιλία του γίνεται ανάρπαστη.

Βέβαια, οι απόψεις του σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα έχουν προκαλέσει αιχμηρές κριτικές και όχι άδικα!

Ποιος πραγματικά είναι ο Jordan Peterson;

Ο Jordan Peterson είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Με την ομάδα του έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα ενώ έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν την κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική και αγχώδεις διαταραχές.

Θεωρείται ένας «ροκ Σταρ της ψυχολογίας» ή αλλιώς ο επιδραστικότερος ψυχολόγος της εποχής μας.

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Ξεκινώντας λοιπόν το βιβλίο η αλήθεια είναι ότι ο εκλαϊκευμένος του λόγος σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος. Από τις πρώτες σελίδες αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένα βιβλίο που είναι επηρεασμένο όχι μόνο από τον τομέα της ψυχολογίας αλλά και από την φιλοσοφία, διάφορες θρησκείες και από κλασική λογοτεχνία. Και μόνο που κατάφερε ένα ευπόλυτο βιβλίο να πηγάζει από τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνει τόσο την ευφυία του J. Peterson αλλά και το συγγραφικό του ταλέντο.

Συνεχίζοντας την ανάγνωσή του βέβαια ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει πως ο συγγραφέας οικοδομεί τα επιχειρήματά του και μπορεί σε κάποια σημεία να πλαγιάζει αλλά το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

Θα ήθελα να αφήσω στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις του Jordan Peterson που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν χρειαζόντουσαν καν στο βιβλίο και να επικεντρωθώ στην υπόσχεση που δίνει στον αναγνώστη, ότι δηλαδή οι 12 κανόνες που παρουσιάζει αποτελούν το αντίδοτο για το χάος του κι αν τελικά την τηρεί.

Οι 12 κανόνες κάποιες φορές αποτελούν λογοπαίγνια που ξετυλίγονται στην πορεία του βιβλίου κι άλλες φορές πραγματικές συμβουλές που ισχυροποιούνται μέσα από παραδείγματα του συγγραφέα.

Τι μου έμαθε εμένα ο Jordan Peterson για τη ζωή;

Η αλήθεια της ύπαρξής μας

Ο πυρήνας του βιβλίου βασίζεται σε μία μεγάλη αλήθεια και είναι ότι η ζωή είναι δύσκολη και οι άνθρωποι είμαστε αρκετά ευάλωτοι.

Αλλά μπορούμε να επιβιώσουμε παρά τον πόνο ή τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Και με βάση τον Jordan, είμαστε ευάλωτοι γιατί διαφορετικά η ύπαρξή μας θα ήταν αδιάφορη και δεν θα είχε και νόημα. Όμως για να επιβιώσουμε και να βρούμε την ηρεμία μας χρειάζεται αρκετή δουλειά και αλήθεια με τον εαυτό μας. Και αυτό δεν είναι μία εύκολη διαδικασία.

Οι σχέσεις μας με τους άλλους

Αναλύει όλες αυτές τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ζωή μας από την σχέση με τον σύντροφο, τα παιδιά, τους φίλους μας μέχρι τον εκάστοτε Θεό που πιστεύει ο καθένας.

Και σε όλες αυτές τις σχέσεις μία είναι η ουσία πως θα αποφασίσω εγώ να ερμηνεύσω τον κάθε χαρακτήρα στη ζωή μου. Θα συμπεριφερθώ στον/στην σύντροφό μου σαν να είναι το πιο ιερό άτομο στον κόσμο ή όλη μου τη ζωή θα ψάχνω το δίκιο μου; Αν επιλέξω το δεύτερο τότε είναι και αυτονόητο ότι αυτή η σχέση θα διαλυθεί.

Τι κάνω με το παρόν και το μέλλον μου;

Ο Jordan μάς λέει ότι χρειάζεται να δίνουμε την προσοχή μας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Μάς προτρέπει να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας και να έχουμε το σθένος να τις απαντήσουμε ειλικρινά.

Πώς να αντιμετωπίσω αυτό τον κόσμο;

Αντιμετώπισε την ανασφάλεια που σου προκαλεί ο κόσμος με πίστη και σθένος!

Συμπεριφέρσου σα να είσαι δυνατός ακόμα κι αν δεν είσαι!

Μπορώ να φτιάξω τον κόσμο που ζούμε;

Ο μόνος τρόπος που μπορείς να διορθώσεις τον κόσμο που ζούμε είναι με το να διορθώσεις τον εαυτό σου!

Αντίθετα, η αδράνεια και η οργή θα σε εμποδίσουν από το να συμφιλιωθείς με τις δυσκολίες που θα έρθεις αντιμέτωπος!

Για να δουλέψεις με τον εαυτό σου χρειάζονται θυσίες και να ξεγυμνώσεις την αλήθεια σου, διαφορετικά θα γίνεις ακόμα πιο αδύναμος!

Φυσικά και όλα αυτά τα επιχειρήματα τα καλλιεργεί περίτεχνα με αναφορές σε ψυχολογία, φιλοσοφία, μυθιστορήματα, θρησκείες αλλά και μέσα από συνεδρίες που είχε ο ίδιος και να τις κτίσει σε ένα περιβάλλον που να  με τους πελάτες του. 

Η αλήθεια είναι ότι την υπόσχεσή του ως βιβλίο αυτοβελτίωσης την τηρεί, έχει αρκετά να σου δώσει και να σε προβληματίσει.

Τολμάει να αγγίξει όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης, να τις αποδομήσει και να τις καλλιεργήσει σε ένα περιβάλλον που ο αναγνώστης μπορεί να βελτιωθεί και να οργανώσει τη ζωή του.

Τώρα, σχετικά με τις απόψεις του J. Peterson για τα δύο φύλα αλλά και τις πολιτικές του τοποθετήσεις που περιπλανιούνται στις σελίδες του, τις αφήνω στη δική σου κρίση!

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books και αποτελείται από 480 σελίδες.

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Business & Life Coach

Leave a Reply