You are currently viewing Αυτοαμφισβήτηση – Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσεις την αξία σου!

Αυτοαμφισβήτηση – Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσεις την αξία σου!

Σε έναν κόσμο που μας έχει προγραμματίσει να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετοί, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι όντως αξίζεις! Έχουμε εκπαιδευτεί να τρέχουμε σε μία αέναη προσπάθεια για βελτίωση. Λες και είμαστε χαλασμένοι. Μόνο το απόλυτο, το 100% μπορεί να μας φέρει την ικανοποίηση, οτιδήποτε λιγότερο είναι μία αποτυχία. Κόντρα σε αυτή την συνεχή ανάγκη για βελτίωση, θέλω να σου πω ότι είσαι αρκετός/ή.

Όπου κι αν κοιτάξουμε, υπάρχουν συμβουλές για το πως να είμαστε πιο αδύνατοι, πιο γραμμωμένοι και πιο ελκυστικοί για τα δεδομένα της εποχής μας. Δεν είναι τυχαίο που το 91% των γυναικών δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους! Όσα διατροφικά υποκατάστατα κι αν προμηθευτούμε, όσες κρέμες ομορφιάς κι αν αγοράσουμε, τίποτα δεν θα εξαφανίσει αυτή την προβληματική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας!

Το να μισούμε τον εαυτό μας, δεν μπορεί να μας οδηγήσει ούτε στην αλλαγή αλλά ούτε στην βελτίωση. Θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ζωές μας, το σώμα μας και το πνεύμα μας! Κι αν το καλοσκεφτούμε ο κόσμος μας είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην υπάρχει χώρος για όλους και να χρειάζεται μονίμως να προσαρμοζόμαστε στις νέες του ανάγκες.

Η αυτοσυμπόνια ως αντίδοτο στην αυτοαμφισβήτηση

Για αυτό και ο όρος της αυτοσυμπόνιας απέχει πολύ από την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, είναι η πρακτική που μας βοηθάει να προσεγγίζουμε τους γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας, με μία άλλη οπτική. Μας βοηθάει όχι μόνο να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας αλλά και να τον φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Η αυτοσυμπόνια είναι το αντίδοτο σε έναν κόσμο που μας έχει μάθει να ντρεπόμαστε για την μοναδικότητά μας.

Όταν καταφέρουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή είμαστε αρκετά καλοί, ότι δεν είμαστε ένα πρόβλημα που χρειάζεται διόρθωση, καθετί αρχίζει να βρίσκει τον ρυθμό του στη ζωή μας και να αντικρίζουμε τον κόσμο γύρω μας με μία καλύτερη οπτική.

Γιατί όμως, νιώθω ότι δεν είμαι αρκετός/ή;

  1. Επικεντρώνεσαι στο μέλλον

Οι μεγάλες μας προσδοκίες μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν επικεντρωνόμαστε μονίμως στο μέλλον και στα αποτελέσματα που θέλουμε να μας επιφέρουν οι πράξεις μας, χάνουμε την σύνδεσή μας με την παρούσα στιγμή. Άπαξ και γίνει ένα λάθος και δεν επιτευχθεί ο στόχος μας θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο. 

Ενώ στην πραγματικότητα είμαστε υπεύθυνοι για το αν δουλέψουμε σκληρά και όχι για το αποτέλεσμα. Χρειάζεται λοιπόν, να επικεντρώνεσαι στην στιγμή και στο τι έχεις τώρα! Κι όχι, να δημιουργείς στο μυαλό σου ένα μέλλον που σου τρώει όλη την ενέργεια!

  1. Οι σκέψεις σου επηρεάζουν την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου

Ένας άλλος λόγος που δεν νιώθεις αρκετός/ή είναι λόγω της δύναμης που δίνεις στις σκέψεις σου. Μην ξεχνάς ότι όταν οι σκέψεις σου, αμφισβητούν τις ικανότητές σου, εσύ επιλέγεις αν θα τις πιστέψεις ή όχι. 

Δεν χρειάζεται όλη την ώρα να νιώθεις ότι είσαι αρκετός/ αρκετή για να είσαι! Δεν χρειάζεται όμως αυτό το αίσθημα να το τρέφεις παραπάνω. Είναι στη φύση μας, να έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας! Και δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, απλά αποδέξου το! 

Την επόμενη φορά που θα σου χτυπήσει την πόρτα η αμφισβήτηση, αναρωτήσου “είναι όντως αλήθεια;”

Κι αν νιώθεις ότι αυτό που θέλουνε να σου πουν στην πραγματικότητα οι σκέψεις σου είναι ότι έχεις στρεσαρηστεί, κάνε ένα διάλειμα. Έτσι, θα πάρεις τον χρόνο σου για να καταλάβεις τι θέλει να σου πει η εσωτερική φωνή σου. 

Ποτέ δεν θα νιώθεις 100% τέλειος/α για να κάνεις αυτό που ονειρεύεσαι αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου!

  1. Εξωτερικοί παράγοντες

Ακόμα και τις στιγμές που νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, μπορεί εξωτερικοί παράγοντες να σε επηρεάσουν και να ρίξουν την αυτοπεποίθησή σου. Παραδείγματος χάρη, όταν κάποιος δεν απαντάει στις κλήσεις σου ή αν μόλις χώρισες, είναι πολύ εύκολο να πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετός/ή για τους άλλους. Προσπάθησε να επικεντρώνεσαι σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις!

Την στιγμή που θα ξέρεις ότι είσαι αρκετά καλός/ή , όλη σου η ζωή θα αλλάξει! Θα μπορέσεις να αποκτήσεις την δουλειά που επιθυμείς, να κάνεις αυτή την συζήτηση που ντρέπεσαι να ξεκινήσεις, να διεκδικήσεις τους στόχους σου. Και γιατί ζούμε σε έναν σκληρό κόσμο, είμαι εδώ για να σου θυμίσω ότι αξίζεις όλα αυτά που ονειρεύεσαι!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply