You are currently viewing Το κυνήγι της Ευτυχίας

Το κυνήγι της Ευτυχίας

Ευτυχία, όλοι την αναζητάμε, την κυνηγάμε, την ποθούμε!

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η λέξη ευτυχία ήταν από τις πιο δημοφιλείς λέξεις στις μηχανές αναζήτησης της Google για το 2022! Αλλά και όλη αυτή η βιομηχανία γύρω από το κυνήγι της ευτυχίας αποδεικνύει την ανάγκη και τον πόθο μας να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε, όμως, την ευτυχία σε ένα γενικό πλαίσιο;

Ετυμολογικά, φαίνεται ότι μέσα στην ίδια την λέξη υπάρχει η έννοια της τύχης, που υποδηλώνει την αίσθηση της φρεσκάδας, του καινούργιου, του συμβάντος που συντελείται από καλή τύχη. Σε ένα ακόμα πιο ευρύ πλαίσιο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ευτυχία είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα ή μας προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης, χαράς ή ευχαρίστησης.

Και η αλήθεια είναι ότι όλοι μας απολαμβάνουμε τα παραπάνω συναισθήματα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο κι αν προσπαθούμε, δεν κρατάνε για πάντα. Κι όσο περισσότερο τα κυνηγάμε τόσο περισσότερο φαίνεται να υποφέρουμε.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση της ευτυχίας είναι να ζούμε τη ζωή μας με νόημα. Δηλαδή, να ακούμε την καρδιά μας και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση το τι έχει ουσιαστική αξία στη ζωή μας. Και αυτό θα μπορούσαμε πραγματικά να πούμε ότι είναι ένα βαθύ αίσθημα ολοκλήρωσης που συντελεί στην ευτυχία μας.

Παρ’ όλο που η ζωή μας δίνει απλόχερα πολλά ευχάριστα συναισθήματα, ταυτόχρονα μας δίνει και συναισθήματα που μας είναι δυσάρεστα όπως λύπη, φόβο και θυμό. Αν πραγματικά λοιπόν, επιθυμούμε να ζήσουμε μία ολοκληρωμένη ζωή, τότε θα χρειαστεί να βιώσουμε όλες τις διαστάσεις των ανθρωπίνων συναισθημάτων.

Φυσικά, και όλοι επιθυμούμε τα ευχάριστα συναισθήματα αλλά κυνηγώντας τα αδιάκοπα, είμαστε καταδικασμένοι στην αποτυχία.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως κι ο πόνος είναι μέρος της ζωής μας και θα ήταν ανώφελο να το αμφισβητήσουμε ή να τον αποφύγουμε. Αλλά μπορούμε να μάθουμε να του δίνουμε τον χώρο που του αναλογεί, να μειώνουμε την επίδρασή του και να ζούμε μία ολοκληρωμένη και πλούσια ζωή!

Άρα αυτό σημαίνει ότι είμαστε δέσμιοι των δυσάρεστων συναισθημάτων και πρέπει να παραιτηθούμε από τη ζωή;

Και φυσικά όχι! Υπάρχουν τρόποι ώστε να βρούμε τις ισορροπίες μέσα μας!

Κάνε χώρο για τα συναισθήματά σου!

Αντί να προσπαθείς να αγνοήσεις τα δυσάρεστα συναισθήματα, δώσε τους χώρο. Όσο δημιουργήσεις το κατάλληλο πλαίσιο για αυτά και τα αποδέχεσαι, τόσο λιγότερο θα σε ενοχλούν.

Συνδέσου με την παρούσα στιγμή!

Επικεντρώσου στο τι συμβαίνει τώρα γύρω σου. Δώσε σημασία στο τι βιώνεις και τι κάνεις αυτή την στιγμή. Έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε για το παρόν ή να αγχωνόμαστε για το μέλλον, χάνοντας την ουσία της στιγμής.

Κάνε την αυτοπαρατήρησή σου!

Μία δυνατότητα που έχουμε και μπορεί να μας βοηθήσει στην προσωπική μας ανάπτυξη αλλά και στο να ζούμε μία ολοκληρωμένη ζωή είναι η αυτοπαρατήρηση. Η ικανότητα μας να παρατηρούμε καταστάσεις γύρω μας, τα συναισθήματά μας και τις σχέσεις μας. Με αυτό τον τρόπο αρχίζουμε και κατανοούμε λίγο καλύτερα τον χαρακτήρα μας.

Αναγνώρισε τις αξίες σου!

Ένας τρόπος για να δημιουργήσεις μία ζωή γεμάτη νόημα είναι να καταλάβεις ποιες είναι οι αξίες σου. Οι αξίες ουσιαστικά είναι αντανάκλαση του τι είναι σημαντικό στην καρδιά μας. Ποιος/ποια θέλεις να είσαι, τι είναι σημαντικό για εσένα. 

Οι αξίες σου καθορίζουν το πως θα κατευθυνθείς στη ζωή σου και είναι ικανές να σε παρακινήσουν για να την αλλάξεις. Και μέσω αυτών, αναλαμβάνεις δράση. Ακόμα κι αν πέσεις, θα προσπαθήσεις ξανά μέχρι να τα καταφέρεις γιατί αυτές οι πράξεις γνωρίζεις ότι θα σε φέρουν πιο κοντά στην ολοκλήρωσή σου.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεγαλώσει με παραμύθια και πάντα η κατάληξή τους ήταν ότι ζήσαν αυτοί καλά. Και ακόμα βλέπουμε ταινίες όπου έχουν happy endings, όπου το καλό και η αγάπη νικάει. Λατρεύουμε αυτές τις ιστορίες γιατί η κοινωνία μας έχει εκπαιδεύσει ότι η ζωή έτσι θα έπρεπε να είναι, γεμάτη χαρά, αγάπη και ειρήνη. Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα που ζούμε; Είναι ρεαλιστικά όλα τα παραπάνω σενάρια;

Το να ζήσεις μία ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή δεν είναι μία ουτοπία. Αν γνωρίζεις τις αξίες σου και κάνεις την αυτοπαρατήρησή σου, μπορείς να έρθεις πιο κοντά σε μία ζωή γεμάτη νόημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστα συναισθήματα;

Όχι, αυτό σημαίνει όμως ότι θα είσαι σε θέση να μειώσεις τη δύναμή τους και να μην σε ελέγχουν. Θα έχουν τόσο λίγη επίδραση πάνω σου που μπορεί να μην είναι ικανά ούτε να σε πληγώσουν.

Με αφορμή αυτές τις σκέψεις μου έκανα κι εγώ τη δική μου έρευνα στα social media (Facebook & Instagram). Έκανα την εξής ερώτηση:

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν ακούτε την λέξη ευτυχία;

Η αλήθεια είναι ότι έλαβα υπέροχες απαντήσεις που τροφοδότησαν κι εμένα με ευχάριστα συναισθήματα!

Οι απαντήσεις ήταν: “οικογένεια”, “πληρότητα”, “ελευθερία”, “ισορροπία”, “υγεία”, “ηρεμία”, “χαμόγελα”, “παιδική ηλικία”, “να ζουλάω τα μάγουλα της αδερφής μου”!

Κλείσε τώρα τα μάτια σου και σκέψου μία από τις παραπάνω λέξεις που εκφράζουν κι εσένα και νιώσε όλα τα υπέροχα συναισθήματα που σε διακατέχουν!

Η ευτυχία για τον καθένα μας έχει διαφορετική ερμηνεία ανάλογα με τις αξίες μας κι όλοι βαθιά μέσα μας ξέρουμε τι είναι αυτό που μας “γεμίζει”!

Αλλά μέσα από την μικρή μου έρευνα έμαθα και κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, ότι η ευτυχία όταν την μοιράζεσαι δυναμώνει και μπορεί να είναι και μεταδοτική!

Για αυτό κι όποτε νιώθετε αυτή την πληρότητα να την εκφράζετε και να την μεταδίδετε και τα δυσάρεστα συναισθήματα, μπορεί να είναι άβολα, αλλά μπορούμε να τους δώσουμε τον χώρο τους και να τα αποδυναμώσουμε!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply