You are currently viewing Η ευαισθησία είναι δύναμη ή ελάττωμα; Τρόποι για να την διαχειριστείς προς όφελός σου!

Η ευαισθησία είναι δύναμη ή ελάττωμα; Τρόποι για να την διαχειριστείς προς όφελός σου!

Πριν μερικές εβδομάδες έλαβα μία ερώτηση που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά με την μορφή διαφορετικών ερωτήσεων που έχουν όμως την ίδια σημασία:

Είμαι ευαίσθητος;

Πώς μπορώ να γίνω δυνατός;

Είναι αυτός ο σωστός τρόπος να διαχειρίζομαι τη ζωή μου;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία δηλώνει αδυναμία και ευθραυστότητα, ότι μόνο οι σκληροί μπορούν να τα καταφέρουν! Μάλιστα, υπάρχει και η απόψη ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες, μολονότι τα στατιστικά δείχνουν ότι το 50% των ευαίσθητων ανθρώπων είναι άνδρες. Μία άλλη λανθασμένη προσέγγιση είναι ότι η ευαισθησία αφορά μόνο τους εσωστρεφείς.

Τι σημαίνει το να είναι κάποιος ευαίσθητος;

Το να είσαι ευαίσθητος σημαίνει ότι είσαι εμπαθής και νιώθεις τα πράγματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Το ένστικτο σου κάποιες φορές λειτουργεί ως GPS και έχεις την τάση να υπεραναλύεις καταστάσεις. Και οι αισθήσεις σου είναι σε συνεχή εγρήγορση!

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερδυνάμεις αν τα παρατηρήσουμε από μία διαφορετική σκοπιά και όχι από αυτήν που μας έχει γαλουχήσει η σύγχρονη κοινωνία.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που δικαιολογούν γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από τους άλλους. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός γενετικού χαρακτηριστικού. Βέβαια, δεν υπάρχει καμία πλήρως εμπεριστατωμένη θεωρία.

Το να ψάχνεις γιατί είσαι ευαίσθητος/η δεν έχει καμία σημασία. Αντ’ αυτού θα μπορούσες να επικεντρωθείς στο τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτό το χαρακτηριστικό σου.

Είναι ελάττωμα τελικά το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας;

Ενώ για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο ως προς την διαχείρισή του, θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο μία υπερδύναμη παρά ελάττωμα.

Σκέψου ότι μπορεί να συναισθάνεσαι τους γύρω σου! Αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που πραγματικά λείπει από την καθημερινότητά μας.

Ενώ μπορεί κάποιες φορές να νιώθεις συντετριμμένος/η από διάφορες καταστάσεις, έχεις την ικανότητα να αγαπάς και να νιώθεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Είναι μία υπερδύναμη που χρειάζεται να μάθεις πως να την χρησιμοποιείς ώστε να σε βοηθάει στην ανάπτυξή σου και όχι στην αυτοκαταστροφή σου.

Μία άλλη ικανότητα των ευαίσθητων ανθρώπων είναι ότι βιώνουν πιο έντονα όλες τις αισθητηριακές τους λειτουργίες. Για αυτό και μπορούν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν τις διαφορετικές υφές των υφασμάτων, των τροφών όταν μαγειρεύουν, τους ήχους, τα αρώματα και διαφορετικά χρώματα της φύσης!

Βέβαια, για τον ίδιο λόγο δυσκολεύονται να κοιμηθούν σε διαφορετικά κρεβάτια από αυτά που έχουν συνηθίσει ή δυσκολεύονται να βρουν το ιδανικό κρεβάτι και τα ιδανικά μαξιλάρια για τον ύπνο τους.

Μία άλλη ικανότητά τους είναι ότι μπορούν να καταλάβουν τα νοήματα πίσω από τις λέξεις των ομιλητών τους, καθιστώντας τους συναισθηματικά έξυπνους. Αλλά και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των εσωτερικών μας συναισθηματικών καταστάσεων, που τους κάνει και πιο δημιουργικούς!

Πώς να αντιμετωπίσεις την ευαισθησία;

Το να είσαι ευαίσθητος/η είναι μία ευλογία αλλά μπορεί και να μετατραπεί σε ένα τρομερό βάρος αν δεν το διαχειριστείς σωστά.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να μην φροντίζουν τους εαυτούς τους και να φτάνουν στα άκρα. Επομένως, χρειάζεται συνειδητά να δίνουν σημασία στην αυτο-φροντίδα τους και να βρίσκουν τρόπους να αποσυμφορίζονται.

Είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου! 

Η φράση «αν είσαι ευαίσθητος, πρέπει να σκληρύνεις» μοιάζει λίγο σαν να σου λέει κάποιος έχεις πολύ έντονα μπλε μάτια πρέπει να τα αλλάξεις! Είσαι ευαίσθητος/η και δεν μπορείς και δεν χρειάζεται να το αλλάξεις! Μπορείς όμως να το κάνεις να λειτουργεί καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς ποιος είσαι! Έπειτα να πάρεις την ευθύνη των πράξεων σου και να προχωρήσεις!

Έχεις την ευθύνη να σε προσέχεις, να έχεις προτεραιότητα την ψυχική σου υγεία και τα συναισθήματά σου!

Αν κάποιες φορές νιώθεις σε μεγαλύτερο βαθμό τα συναισθήματά σου και κουράζεσαι, άφησέ τα! Συμφιλιώσου με αυτά και συνειδητοποίησε ότι θα περάσουν.

Επίσης, μπορεί πολλές φορές να μιμείσαι τα συναισθήματα κάποιου άλλου και αυτά να μην προέρχονται από εσένα! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να τα διαχειριστείς και να μην φτάσεις στην εξουθένωση!

Θέσε τα Όρια σου!

Είναι γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι πραγματικά μπορεί να σου ρουφάνε την ενέργεια. 

Πόσες φορές μπορεί να έχεις πάει σε μία συνάντηση και γύρισες στο σπίτι καταρρακωμένος; 

Κι αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που σου τρώνε την ενέργεια. Χρειάζεται να τα αναγνωρίσεις ώστε ή να τα αποφεύγεις ή να προετοιμάζεις τον εαυτό σου ώστε να δημιουργείς μία ψυχική ασπίδα για να προστατεύεσαι.

Είναι απαραίτητο να θέτεις όρια με ανθρώπους που σου ρουφάνε την ενέργεια, διαφορετικά θα σε ξεζουμίσουν. Και αυτά τα όρια είναι ένα είδος ευγένειας τόσο σε εσένα όσο και στους άλλους! Μη διστάσεις!

Αν δεν μπορείς να τους αποφύγεις, χρειάζεται να επικεντρωθείς σε όλα αυτά που σε επαναφορτίζουν και σου παρέχουν ασφάλεια! Βρες τι σε ανεβάζει και ποιοι άνθρωποι σε γεμίζουν και δημιούργησε την δική σου ασπίδα προστασίας!

Φρόντισε τον εαυτό σου!

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σου! Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι συνήθως ανιδιοτελείς, για αυτό και χρειάζεται να έχουν μία ρουτίνα ώστε να ξεκουράζονται και να φορτίζουν τις μηχανές τους! Αν είσαι άδειος εσύ, πώς θα μπορέσεις να δώσεις στους γύρω σου;

Παρατήρησε τις σκέψεις σου!

Δεν είναι όλα τα συναισθήματα που νιώθεις πραγματικά δικά σου! Κάποιες φορές απορροφάς την ενέργεια των γύρω σου και αντιδράς σε αυτήν. Όταν συμβαίνει αυτό χρειάζεται να ρωτάς τον εαυτό σου «Είμαι όντως αναστατωμένος;» ή απλά αντιδρώ; Με το να γίνεις συνειδητός θα μπορέσεις να καταλάβεις την διάκριση στο τι πραγματικά νιώθεις και στο τι μιμείσαι.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή και στις συζητήσεις που κάνεις με τον εαυτό σου!

Εάν είσαι μονίμως αρνητικός/ή με τον εαυτό σου, το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας σου είναι πολύ πιθανό να το θεωρείς ως αδυναμία, να του αντιστέκεσαι και να βασανίζεσαι. Αντίθετα, αν αρχίσεις να ελέγχεις το μυαλό σου, θα φύγει και αυτός ο αρνητισμός που νιώθεις για τον εαυτό σου! Ξεκίνα από μικρές αλλαγές!

Η ευαισθησία είναι ένα χαρακτηριστικό που ανάλογα με ποιον τρόπο επιλέξεις να το διαχειριστείς μπορεί να γίνει είτε υπερδύναμη είτε αδυναμία! Το να είσαι ευαίσθητος δεν σε κάνει ούτε κατώτερο ούτε ανώτερο, σε κάνει διαφορετικό!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply