You are currently viewing Πώς να βρεις τον ενθουσιασμό και την ενέργεια στη ζωή σου
enthusiasmos

Πώς να βρεις τον ενθουσιασμό και την ενέργεια στη ζωή σου

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που μπορεί να νιώθεις ότι είσαι χαμένος ή ότι δεν έχεις πια τον ενθουσιασμό και την ενέργεια για να κάνεις πράγματα. Και σίγουρα αυτό είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν λειτουργεί για εσένα όπως λειτουργούσε στο παρελθόν.

Είναι σημαντικό αρχικά, να καταλάβεις τι θέλει να σου πει αυτό το καμπανάκι! Και να σε προλάβω και να σου πω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα λάθος με εσένα!

Πολλές φορές, αυτό που μας διαφεύγει είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ποιοι είμαστε πραγματικά.

Μπορεί να ασχολείσαι με πολλά πράγματα, αλλά όταν θέλεις να ηρεμήσεις καταλήγεις να κάνεις κάτι που πραγματικά λειτουργεί για εσένα.

Σκέψου, τι είναι αυτό;

Μπορεί να χρειάζεσαι τον χρόνο σου στον καναπέ ή να κάνεις κάποια δραστηριότητα.

Επιπλέον, είμαστε εξελισσόμενα όντα, όλοι προτιμάμε την εξέλιξή μας και όταν δεν την αναγνωρίζουμε στη ζωή μας, μας ρίχνει. Παραδείγματος χάρη, αυτή την εξέλιξη μπορεί να την αναζητάμε στο επαγγελματικό κομμάτι μιας και εκεί είναι λίγο πιο ξεκάθαροι οι στόχοι μας, αλλά δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από εσένα!

Στην προσωπική εξέλιξή όμως, τον έλεγχο τον έχεις εσύ.

Εμείς επιλέγουμε πόσο θέλουμε να εξελιχθούμε σε όλες τις περιστάσεις. Ακόμα κι αν στη δουλειά σου τώρα θεωρείς ότι δεν μπορείς να εξελιχθείς. 

Αλήθεια, με τι ασχολείσαι τα Σαββατοκύριακα;

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εξελίσσεσαι σε πράγματα που για εσένα είναι σημαντικά!

Ίσως το καμπανάκι μπορεί να σου λέει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις! Ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι δημιουργούν τεράστια πράγματα είναι γιατί αφήνουν στην άκρη ιστορίες που δεν τους εξυπηρετούν και επιλέγουν να πάνε σε ένα άλλο επίπεδο.

Είναι τόσα τα πράγματα που κουβαλάμε μαζί μας, παλιές ιστορίες, μνήμες, τραύματα και περιοριστικές πεποιθήσεις που μας καταναλώνουν όλη την ενέργεια. Μπορούμε να αρχίσουμε να τα ξεκαθαρίζουμε ένα – ένα.

Πώς μπορείς πρακτικά να ανακαλύψεις πάλι τον ενθουσιασμό στη ζωή σου;

  1. Κάνε 15 λεπτά την ημέρα κάτι που αγαπάς

Πολλές φορές γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για να ακολουθήσουμε το πάθος μας. Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε έστω 15 λεπτά για να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε.

Δημιούργησε μία λίστα με όλα αυτά που αγαπάς να κάνεις.

Δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένος είσαι, πάρε 15 λεπτά να κάνεις κάτι που σου δίνει χαρά και θα δεις τον ενθουσιασμό σου να επιστρέφει!

  1. Κοιμήσου καλά

Μπορεί η κοινή αντίληψη που υπάρχει γύρω από τον ύπνο να μας προκαλεί ακόμα και ενοχές αν παραδείγματος χάρη θέλουμε να κοιμηθούμε χωρίς να είμαστε ψόφιοι. Είναι όμως, γεγονός ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να σου μειώσει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό αλλά και να συμβάλλει σε προβλήματα υγείας. Να θυμάσαι ότι αν κοιμάσαι καλά και η διάθεσή σου ανεβαίνει.

Μπορεί να δυσκολεύεσαι με τον ύπνο αλλά αν το θέσεις ως προτεραιότητά σου, το ίδιο θα συμβεί και με την ζωή σου!

  1. Δώσε σημασία στο τι τρως

Όταν το σώμα σου δεν τρέφεται σωστά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του μυαλού σου και να επηρεάσει την διάθεση σου, την μνήμη σου αλλά και τις γνωστικές σου λειτουργίες. Είσαι ό,τι καταναλώνεις!

  1. Κουνήσου

Δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να καθόμαστε για 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Τα σώματά μας έχουν δημιουργηθεί για να κινούνται.

Η άσκηση δεν είναι σημαντική μόνο για την υγεία μας αλλά και για την διάθεσή μας.

Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις καμία διάθεση για να σηκωθείς από τον καναπέ, εκείνη είναι η στιγμή που χρειάζεται να κάνεις κάτι για να ιδρώσεις! Πήγαινε για περπάτημα, κολύμπα, χόρεψε, ή πήγαινε για ποδόσφαιρο με έναν φίλο! Κάνε αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένο το σώμα σου!

  1. Επικεντρώσου στο τι πάει καλά

Πολλές φορές, μοιάζει λες και οι άνθρωποι είμαστε αλυσοδεμένοι με όλα αυτά που δεν πάνε καλά. Και σε ένα βαθμό είναι σημαντικό να αξιολογούμε αυτά τα δεδομένα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ποια είναι τα πράγματα που πάνε καλά!

Αντί να σκέφτεσαι όλα αυτά τα πράγματα που θα ήθελες να είναι διαφορετικά, πάρε χαρτί και στυλό και γράψε κάτω όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων, και εξασκήσου ώστε να γίνει καθημερινότητά σου!

  1. Κάνε ένα ξεκαθάρισμα

Ναι, καλά διάβασες! Είναι δύσκολο να είσαι ενθουσιασμένος όταν έχεις διασκορπισμένα γύρω σου πράγματα. Εάν δυσκολεύεσαι να βάζεις μία τάξη γύρω σου, ξεκίνα από μία μικρή περιοχή που θα αλλάξεις. Μόλις δεις το αποτέλεσμα θα ενθουσιαστείς και που ξέρεις μπορεί να βρεις το κίνητρο για να συνεχίσεις!

  1. Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που είναι γεμάτοι με ενθουσιασμό για τη ζωή

Από την στιγμή που η ενέργεια σου και ο χρόνος σου είναι περιορισμένοι, δώσε σημασία με ποιους ανθρώπους συναναστρέφεσαι, και βρες αυτούς που σε γεμίζουν και σε εμψυχώνουν.

Να είσαι επιλεκτικός/ή με τους ανθρώπους που περνάς τον χρόνο σου. Είμαστε όλοι το ίδιο αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ότι είναι το ίδιο με όλους τους άλλους που καταφέρνουν υπέροχα πράγματα και δεν μπορούν καν να σκεφτούν ότι όντως έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν μία υπέροχη ζωή!

Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες φορές να χάνεις τον ενθουσιασμό σου αλλά είναι επιλογή σου αν θα τον ξανά βρεις. Εξελισσόμαστε και πράγματα του παρελθόντος μπορεί πλέον να μη μας ικανοποιούν.

Όπως είδες και παραπάνω έχεις τον έλεγχο για την εξέλιξή σου και μπορεί κάποιες φορές απλά στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής να χάνεις το κέντρο σου και χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να δεις τι είναι αυτό που θα σε γεμίσει. 

Ναι, δεν έχεις χρόνο και αυτό αποτελεί την πιο συχνή δικαιολογία! 

Σίγουρα όμως έχεις 15 λεπτά την ημέρα. Επένδυσέ τα στον υπέροχο εαυτό σου και ο ενθουσιασμός θα επιστρέψει!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Life & Business Coach

Please share this
life coach

Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching.

Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.

Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αφιερώνει ο καθένας λίγα λεπτά την ημέρα και με συστηματικότητα να μάθει πρακτικές και πράγματα που μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή!

Leave a Reply