You are currently viewing Πώς να καταφέρεις να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς στη ζωή σου

Πώς να καταφέρεις να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς στη ζωή σου

Ο Σεπτέμβριος είναι συνυφασμένος με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την αρχή της σχολικής χρονιάς. Με άλλα λόγια, φαίνεται να είναι ο μήνας της οργάνωσης αλλά και των αλλαγών.

Σε κάποιους βέβαια αυτός ο μήνας δημιουργεί πονοκέφαλο καθώς πιστεύουν ότι όλα θα μπουν σε μία τάξη διά μαγείας και καταλήγουν να έρχονται αντιμέτωποι με όλα αυτά που τόσο καιρό ανέβαλαν για αργότερα.

Κι ενώ φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να αλλάξουν ό,τι παλιό δεν τους αντιπροσωπεύει πια, παράλληλα νιώθουν αντίσταση.

Καθώς ακόμα κι αν νιώθεις ότι η αλλαγή θα σε οδηγήσει στην πρόοδο, ενέχει το άγνωστο, τον κίνδυνο, τον φόβο και το ρίσκο. Επομένως, για να ποθήσεις πραγματικά την αλλαγή χρειάζεται να υπάρχει ένα κίνητρο ή κάτι που θα έχει για εσένα μεγαλύτερη σημασία από ό,τι έχει ο φόβος και το άγνωστο.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να καταλάβεις γιατί η αλλαγή είναι τόσο αναγκαία στη ζωή σου. Βλέπεις, οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν μόνο όταν καταλαβαίνουν ότι αυτό που βιώνουν είναι ανυπόφορο.

Πώς όμως, μπορείς αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο να φέρεις την αλλαγή που ποθείς;

Ξεκίνα με τον εαυτό σου!

Αρχικά για να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου, χρειάζεται να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Να καταλάβεις τι είναι αυτό που επιθυμείς και πώς οι ανάγκες σου μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τη ζωή σου.

Αυτό, φυσικά προϋποθέτει να κατανοήσεις όχι μόνο την αξία σου, αλλά ότι κάθε μέρα σου είναι μοναδική.

Κάθε μέρα που ξυπνάς είναι μία νέα σελίδα και έχεις υποχρέωση στον εαυτό σου να την διαμορφώνεις με βάση τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες ανεξάρτητα από το τι συνέβη εχθές!

Και σε αυτή την συμφωνία με τον εαυτό σου συνήθως υπάρχουν κάποια διλήμματα που θα έρθεις αντιμέτωπος/η. Το ζητούμενο όμως, είναι, εσύ πού κατατάσσεις τον εαυτό σου;

Παραδείγματος χάρη, μπορεί να θέλεις να αλλάξεις μία συνήθεια αλλά να θεωρείς ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εργασία σου ή στον προσωπικό σου τομέα, όμως, αν αυτή η επιλογή σου δεν βλάπτει τους γύρω σου και εναρμονίζεται πλήρως με τις ανάγκες σου, τότε τι σε κρατάει;

Μη φοβάσαι να δίνεις αξία στα θέλω και τις ανάγκες σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ που είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, ποιος θα το κάνει;

Πάρε χαρτί και μολύβι και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Γιατί θέλεις να αλλάξεις;

Πού θα είσαι;

Πώς θα είσαι;

Ποιος θέλεις να είσαι;

Τόλμα να ονειρευτείς. Πολλές φορές οι αλλαγές δημιουργούν τόσο μεγάλο φόβο που δεν τολμάς ούτε να ονειρευτείς την ζωή που επιθυμείς, καθώς σκέφτεσαι μόνο το τι θα αποφύγεις.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να σου θυμίσω ότι για να έχεις φτάσει ως εδώ έχεις αντέξει πολλά, μη φοβάσαι να ξεπεράσεις τα όρια σου! Μπορείς!

Κι αν λες ότι δεν μπορείς ή ότι δεν γίνεται απλά δεν είσαι έτοιμος και χρειάζεται να γυρίσεις πάλι στη δουλειά που κάνεις με τον εαυτό σου για να δεις τι είναι αυτό που δεν σε αφήνει να αλλάξεις!

Προπόνησε το μυαλό σου!

Το μυαλό σου έχει μεγαλύτερη δύναμη από όσο πιστεύεις και μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Βλέπεις, δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε καλά με το μυαλό μας γιατί δεν το γνωρίζουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά! Κάθε μέρα κάνουμε περίπου 50.000 – 60.000 σκέψεις και το 95% από αυτές είναι επαναλαμβανόμενες. Ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία είναι γιατί κάθε σκέψη δημιουργεί ένα συναίσθημα.

Μία επιπλέον πληροφορία που θα σου φανεί χρήσιμη είναι ότι το μυαλό σου αγαπάει τις λέξεις και τις εικόνες. Κάθε εικόνα που δημιουργείς στο μυαλό σου ή τις λέξεις που χρησιμοποιείς για να μιλάς στον εαυτό σου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης σου.

Αν θέλεις λοιπόν, να αγαπήσεις την αλλαγή, είναι σημαντικό να δημιουργείς εικόνες που θα είναι ελκυστικές για το μυαλό σου!

Η ζωή αλλάζει όταν εσύ αλλάζεις!

Η ζωή δεν αλλάζει από μόνη της αλλά όταν εσύ αποφασίζεις να αλλάζεις! Είσαι ο πρωταγωνιστής και όσο και να μην το πιστεύεις εσύ επιλέγεις που θα κατευθυνθείς. Έχεις την ευθύνη της ζωής σου και των επιλογών σου.

Έχουμε συνηθίσει ότι υπάρχουν ή οι κορυφαίοι ή τα θύματα. Γύρω μας, στην τηλεόραση, στα κοινωνικά δίκτυα, πρωτοσέλιδα γίνονται μόνο οι κορυφαίοι ή τα θύματα. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει και η μετριότητα και είναι απολύτως εντάξει!

Δεν χρειάζεται μία μόνιμη δραματοποίηση των συνθηκών ή της τύχης σου. Εσύ ορίζεις τη ζωή σου! Μην περιμένεις τους άλλους να αλλάξουν κάτι! Γίνε εσύ η αλλαγή!

Μάθε τον εαυτό σου!

Για να έρθουν όμως, αλλαγές στη ζωή σου, χρειάζεται να σε μάθεις! Να μάθεις ποιες είναι οι αξίες σου ώστε να διαμορφώσεις τους στόχους σου!

Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε ποιες είναι οι αξίες σου και ευθυγράμμισε τους με τους στόχους σου, μόνο τότε θα έχεις το πραγματικό κίνητρο να τους επιτύχεις.

Επομένως, για να έρθεις πιο κοντά στις πολυπόθητες αλλαγές δεν χρειάζεται να εξετάσεις το εξωτερικό σου περιβάλλον αλλά να δουλέψεις με το μέσα σου και να ορίσεις τον σκοπό σου, ώστε να σε καθοδηγεί το όραμα σου και όχι ο φόβος σου.

Κι αυτό γίνεται αλλάζοντας την οπτική για την ζωή σου. Παίρνοντας την ευθύνη για την ζωή σου και κατανοώντας την σημασία της. Έτσι, θα διαμορφώσεις μία ρουτίνα και συνήθειες που θα δουλεύουν για εσένα.

Μην περιμένεις να είσαι χαρούμενος όταν θα βρεις τον κατάλληλο σύντροφο ή όταν θα κερδίσεις το τζόκερ. Επίτρεψε στον εαυτό σου να είναι από σήμερα χαρούμενος, με το να κάνεις επιλογές που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου!

Να είσαι γεμάτος από μέσα σου και κάθε μέρα να δουλεύεις με τον εαυτό σου για να τον πας ένα βήμα πιο πάνω!

Και να είσαι αρκετά γεναίος ώστε όταν όλα τα παραπάνω φαντάζουν βουνό, να ζητάς βοήθεια!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Life & Business Coach

Ⓒ Παναγιώτα Γιδοπούλου

 

Κοινοποίησε το άρθρο αν σου άρεσε!
life coach

Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching.

Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.

Leave a Reply