You are currently viewing 7 είδη ξεκούρασης και πώς να βρίσκεις ποιο χρειάζεσαι κάθε στιγμή

7 είδη ξεκούρασης και πώς να βρίσκεις ποιο χρειάζεσαι κάθε στιγμή

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο που μας πιέζει να δουλεύουμε σε ασταμάτητους ρυθμούς κι ο όρος ξεκούραση είναι ένα άπιαστο όνειρο. Παράλληλα, οι διακοπές για κάποιους πλησιάζουν ενώ για άλλους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορώ να ξεκουραστώ αποτελεσματικά;

Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίσω ποιος είναι ο ρόλος της ξεκούρασης ώστε να καταλάβω και την αναγκαιότητά της. 

Η ξεκούραση βοηθάει στο να μη φτάσουμε στα όρια της σωματικής ή συναισθηματικής εξάντλησης. Επισής, βοηθάει στο να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας και να δώσουμε συνειδητά προτεραιότητα σε εμάς αλλά και στο να βελτιώσουμε την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας.

Πολλές φορές θεωρούμε ότι η ξεκούραση είναι κάτι που θα κάνουμε όταν όλες μας οι υποχρεώσεις ολοκληρωθούν αλλά το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν τελειώνουν!

Επίσης, έχουμε συσχετίσει τον όρο της ξεκούρασης με την τεμπελιά σε τόσο μεγάλο βαθμό που όταν πηγαίνουμε διακοπές μπορεί να έχουμε και ενοχές. 

Και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά, οι απαιτητικές δουλειές και οι προσδοκίες που έχουμε για όλους τους τομείς της ζωής μας, δεν καθιστούν την ξεκούραση μια εύκολη υπόθεση.

Αλλά αν βρεις αποτελεσματικούς τρόπους να δίνεις προτεραιότητα στην ξεκούραση σου καθημερινά και όχι μία φορά το χρόνο, τότε σίγουρα θα επωφεληθείς και στο επαγγελματικό κομμάτι.

Μπορεί να έχεις νιώσει ότι ακόμα και ο ύπνος δεν είναι αρκετός για να ξεκουραστείς και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, υπάρχουν είδη ξεκούρασης που δεν λύνονται με έναν τον ύπνο.

Η πραγματική ξεκούραση μου επιτρέπει να ανασυντάσσω τις δυνάμεις μου, να μειώνω τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και να επιτρέπω στην επόμενη ανάγκη μου να έρθει.

Κάποιοι άνθρωποι επειδή θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, δυσκολεύονται να αποσυρθούν από την καθημερινότητα. Απόσυρση σημαίνει ο χρόνος που δίνω σε εμένα μετά την ολοκλήρωση των στόχων μου για να απολαύσω όλα αυτά που έχω κατακτήσει και να κάνω την απαραίτητη παύση για να προχωρήσω.

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν υπάρχουν διαφορετικά είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.  Κι όλα τα παρακάτω είναι εξίσου σημαντικά για την λειτουργικότητά μας. Βέβαια ο καθένας μας μπορεί να έχει έλλειψη σε διαφορετικά είδη ανάλογα με την καθημερινότητά του.

  1. Διανοητική ξεκούραση

Μπορεί να έχεις βιώσει μέρες που ο νους σου δεν σταματάει να σκέφτεται, τότε χρειάζεσαι διανοητική ξεκούραση. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε κάνει τον εαυτό σου να μη σκέφτεται. Όπως το να κάνεις διαλογισμό ή να πας να περπατήσεις το τετράγωνο ή να κάνεις κάτι πολύ τετριμμένο όπως είναι να πλύνεις τα πιάτα ή να σιδερώσεις.

  1. Αισθητηριακή ξεκούραση

Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις οι αισθήσεις σου μονίμως κυριεύονται από ήχους, μυρωδιές, εικόνες. Περπατάς στο σπίτι σου και υπάρχουν οι ήχοι από την τηλεόραση, το φως της οθόνης από το λάπτοπ. Δώσε ένα διάλειμμα στις αισθήσεις σου!

  1. Δημιουργική ξεκούραση

Εάν έχεις μία δουλειά, που χρειάζεται να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα ή να έχεις νέες ιδέες και να αναζητάς ευκαιρίες, τότε χρησιμοποιείς σε μεγάλο βαθμό την δημιουργική σου ενέργεια και χρειάζεσαι αρκετή δημιουργική ξεκούραση για να ισορροπήσεις.

Κάνε πράγματα λοιπόν, που σου δίνουν έμπνευση. Παραδείγματος χάρη, αυτό μπορεί να είναι ένα χόμπι ή να ακούς μουσική ή να περπατάς στη φύση.

  1. Συναισθηματική ξεκούραση

Το να κρατάς τα συναισθήματά σου – είτε για να ευχαριστήσεις τους άλλους, είτε επειδή νιώθεις ανίκανος να εκφραστείς – απαιτούν αρκετή ενέργεια. Η συναισθηματική ξεκούραση έγκειται στο να επεξεργάζεσαι και να νιώθεις ότι μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους τα πραγματικά σου συναισθήματα.

  1. Κοινωνική ξεκούραση

Κοινωνική ξεκούραση δεν σημαίνει να μένεις μόνος σου (παρόλο που αν είσαι εσωστρεφής, το να βρεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου μπορεί να είναι και τονωτικό) αλλά το να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σου βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό.

  1. Πνευματική ξεκούραση

Πνευματική ξεκούραση είναι η ικανότητα του να συνδέεσαι με κάτι παραπάνω από φυσικό ή διανοητικό. Να συνδεθείς με κάτι που σου δίνει το αίσθημα του σκοπού, όπως ο εθελοντισμός ή να κάνεις κάτι που είσαι εσύ!

7. Σωματική ξεκούραση

Η σωματική ξεκούραση χωρίζεται στην ενεργητική και την παθητική. Η ενεργητική έγκειται στη ξεκούραση που μπορούμε να έχουμε κάνοντας πράγματα, όπως άσκηση, yoga, να πάμε για ένα περπάτημα κ.α. Ενώ η παθητική ξεκούραση σχετίζεται με έναν ποιοτικό ύπνο.

Για να καταλάβεις τι είδους ξεκούραση χρειάζεσαι πραγματικά, πρέπει να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου και πού σπαταλάς καθημερινά την ενέργειά σου.

Στόχος μας είναι να ζούμε μια ξεκούραστη ζωή και ταυτόχρονα να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί. Το θέμα της ξεκούρασης είναι μια αέναη διαδικασία για αυτό και είναι σημαντικό κάθε μέρα να δίνουμε χρόνο σε εμάς και όχι μόνο στις διακοπές μας.

Σκέψου ότι το κινητό σου το φορτίζεις καθημερινά για να έχει μπαταρία το ίδιο γίνεται και με εσένα, χρειάζεσαι καθημερινή φόρτιση!

Για να καταλάβεις τι είδους ξεκούραση χρειάζεσαι πραγματικά, πρέπει να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου και πού σπαταλάς καθημερινά την ενέργειά σου.

Στόχος μας είναι να ζούμε μια ξεκούραστη ζωή και ταυτόχρονα να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί. Η ξεκούραση αποτελεί μια αέναη διαδικασία για αυτό και είναι σημαντικό κάθε μέρα να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και όχι μόνο στις διακοπές μας.

Σκέψου ότι το κινητό σου το φορτίζεις καθημερινά για να έχει μπαταρία το ίδιο γίνεται και με εσένα, χρειάζεσαι καθημερινή φόρτιση!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Business & Life Coach


Please share this

Leave a Reply