You are currently viewing Τι θα πει ο κόσμος; Τρόποι για να σταματήσεις να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων

Τι θα πει ο κόσμος; Τρόποι για να σταματήσεις να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων

Γαλουχημένοι από την κοινωνία, αλλά και από την τάση μας να έχουμε την αποδοχή των άλλων, δίνουμε μεγάλη σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ως ένα βαθμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν αρχίζουμε να λειτουργούμε μόνο με βάση την γνώμη των άλλων επιλέγουμε ταυτόχρονα να ζούμε μία ζωή που δεν βασίζεται στις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε αυτή την παρεκτροπή μας αλλά και τις συνέπειες που έχει στη ζωή μας, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει.

Πόσες φορές δεν έχουμε υπεραναλύσει με τις ώρες το τι είπαμε σε μία συζήτηση και πως θα έπρεπε να έχουμε συμπεριφερθεί διαφορετικά για να νιώσουμε αποδεκτοί;! Πόσες φορές σε ένα γεια που δεν μας είπαν έχουμε προϋποθέσει ότι κάτι κάναμε λάθος ή ότι δεν αξίζουμε ούτε ένα χαιρετισμό;! Ταυτόχρονα, φράσεις όπως «τι θα πει ο κόσμος;», όλοι κατά καιρούς έχουμε ακούσει και μας είναι γνώριμες. Περικυκλωμένοι λοιπόν, είτε από το εξωτερικό μας περιβάλλον είτε από τις σκέψεις μας, η γνώμη των άλλων μπορεί να υπερισχύσει τόσο πολύ που να είναι πιο δυνατή από το τι πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από την γνώμη των υπολοίπων;

Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι και να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την αποδοχή των άλλων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να ανατράφηκαν σε ένα περιβάλλον που ήταν συναισθηματικά κενό ή που τους έθετε συνεχώς ακατόρθωτους στόχους. Μπορεί και να μην υπάρχει μία ξεκάθαρη εξήγηση και απλά να είναι ανασφαλείς.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να ενοχοποιούμε απόλυτα την επιθυμία μας για αποδοχή από τους άλλους. Όλοι χρειαζόμαστε την αναγνώριση και είναι ένας τρόπος για να γνωρίζουμε και τι επίδραση έχουμε στον περίγυρό μας. Όταν όμως, οδηγούμαστε σε μία συνεχόμενη και ανεξέλεγκτη ανησυχία για το τι σκέφτονται οι υπόλοιποι για εμάς, αναπόφευκτα θα βρεθούμε σε ένα φαύλο κύκλο και δε θα μπορούμε να βρούμε την ευτυχία ή να νιώθουμε ολοκληρωμένοι ούτε με μικρά ούτε μεγάλα πράγματα.

Υπάρχει τρόπος να απαγκιστρωθώ από αυτή την κατάσταση;

Εάν πιστεύεις ότι η γνώμη των άλλων πλέον σε επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που οι επιλογές σου βασίζονται σε αυτήν και όχι στα δικά σου θέλω, υπάρχουν τρόποι ώστε να διαμορφώσεις μία πιο υγιή σχέση μαζί τους και με τον εαυτό σου και να αναλάβεις τα ηνία της ζωής σου.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου!

Υπάρχουν φορές που κατακλυζόμαστε τόσο πολύ από τις σκέψεις μας που στο τέλος αυτές γίνονται πραγματικότητα. Ανησυχούμε για τη γνώμη των άλλων, καθώς θεωρούμε ότι μονίμως ασχολούνται μαζί μας. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει, αφού οι άνθρωποι γύρω μας έχουν κι άλλες ασχολίες πέρα από το να ασχολούνται με κάθε κίνησή μας. Από την άλλη πλευρά, όλοι οι άνθρωποι έχουν λίγο πολύ τις ανασφάλειές τους, επομένως, όπως εσύ ανησυχείς για τη γνώμη τους το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε αυτούς.

Η γνώμη των άλλων δεν έχει να κάνει πάντα με εσένα!

Εσφαλμένα προϋποθέτουμε ότι αν τα κάνουμε όλα σωστά, όχι μόνο θα μας αγαπούν, αλλά και θα μας θαυμάζουν. Η πραγματικότητα όμως απέχει αρκετά και η οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να γίνουμε πιο αρεστοί σε ανθρώπους που δε μας συμπαθούν είναι άκαρπη καθώς η συμπεριφορά τους έχει να κάνει περισσότερο με τους ίδιους τους εαυτούς παρά με εσένα ή εμένα.

Εξερεύνησε τον μοναδικό εαυτό σου!

Ανακάλυψε τι είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Αποφάσισε με γνώμονα τα θέλω σου και όχι την ανάγκη να ευχαριστείς τους πάντες. Διάλεξε τις σχέσεις σου, την καριέρα σου και γενικά όλη σου τη ζωή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Δοκίμασε νέα πράγματα και σκέψου τι θα έκανες αν δεν σε ένοιαζε η κριτική των άλλων.

Βρες τον καλύτερο περίγυρο για εσένα!

Απέβαλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου και βρες αυτούς που θα σε αποδεχτούν και θα σε εκτιμήσουν για αυτό που πραγματικά είσαι. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου με ανθρώπους που προσπαθούν να σου επιβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες. Μη ξεχνάς ότι η ανάγκη του να ανήκουμε κάπου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αυτο-αποδοχή!

Ρίσκαρε, μη φοβάσαι ακόμα και να έρθεις αντιμέτωπος/η με την απόρριψη. Αλλά πρωτίστως αποφάσισε τι είναι σημαντικό για σένα και εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Δεν έχουμε γεννηθεί για να ζούμε εκ του ασφαλούς. Για να αναπτυχθούμε χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας ακόμα και το περιθώριο να πέσουμε! Η υγιής προσωπική ανάπτυξη συνεπάγεται με το να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας, ενώ η λανθάνουσα ανάπτυξη βασίζεται στους άλλους και στο τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply