You are currently viewing “Χώρισα εδώ και 2 χρόνια από μία τοξική σχέση και δεν έχω διάθεση να ξανά κάνω σχέση. Είμαι σωστός;”

“Χώρισα εδώ και 2 χρόνια από μία τοξική σχέση και δεν έχω διάθεση να ξανά κάνω σχέση. Είμαι σωστός;”

Μέχρι στιγμής έχω κάνει 3 σχέσεις. Η τελευταία κράτησε 4 χρόνια και δεν τα πηγαίναμε καλά. Ήταν τοξική και ήθελα να χωρίσω όπου και αυτό έκανα. Μετά από καιρό δεν νιώθω να έχω τύψεις διότι σε μια σχέση πρέπει να δίνουν και οι δύο. Δεν έχω όμως τη διάθεση να ξανά κάνω σχέση και νομίζω πως είναι καλύτερο να βρω τον εαυτό μου. Αυτό κάνω εδώ και 2 χρόνια. Είμαι σωστός;

 

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό ότι κατάλαβες ότι αυτή η σχέση ήταν τοξική και έφυγες από αυτήν. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ή δε θέλουν να αντιληφθούν ότι η σχέση τους είναι τοξική και μένουν κολλημένοι εκεί για χρόνια ή και για μια ζωή. Επίσης, τα υπολείμματα που αφήνει πίσω της μία τοξική σχέση είναι πολλά για αυτό και παίρνει χρόνο για να βρεις ξανά τον εαυτό σου και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η διαδικασία του χωρισμού έχει αρκετά στάδια, ανάλογα, βέβαια και το τι έχει προηγηθεί. Στα πρώτα στάδια μπορεί να υπάρχουν έντονα συναισθήματα όπως τύψεις, θυμός, οργή αλλά όλα αυτά εξασθενούν με τον καιρό ώστε να έρθει η αποδοχή για να μπορέσεις κι εσύ να προχωρήσεις.

Είναι γεγονός ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι μετά από μία μακροχρόνια σχέση ή γάμο να νιώθουν την επιθυμία να πάνε κατευθείαν σε μία άλλη σχέση καθώς έχουν συνηθίσει να είναι με κάποιον άλλον και δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους χωρίς σύντροφο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και υγιές. Το επίπονο, αλλά και σε βάθος χρόνου το πιο επικερδές για εσένα, είναι να μείνεις μόνος σου ώστε να να βρεις τον εαυτό σου. Βλέπεις, άλλοι άνθρωποι είμαστε όταν μπαίνουμε σε μία σχέση και άλλοι όταν βγαίνουμε από αυτήν. Επομένως, χρειάζεται να δώσουμε ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τα μαθήματα που έχουμε πάρει από αυτή την σχέση ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Όλοι αναζητάμε μία υγιή και ευτυχισμένη σχέση αλλά αν δεν είμαστε πρώτα εμείς καλά με τον εαυτό μας, δε θα βρούμε ποτέ τον/την “ιδανικό σύντροφο”. Είναι σπουδαίο να νιώθεις αρκετά καλά μόνος σου καθώς δεν αναζητάμε έναν/ μία σύντροφο για να μάς συμπληρώσει τα κενά αλλά για να προσθέσει κάποια ευχάριστα πράγματα. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι άλλοι σε αγάπανε για αυτό που είσαι και γιατί πρωτίστως εσύ αγαπάς αυτό που είσαι.

Η διαδικασία του να βρεις τον εαυτό σου χρειάζεται σίγουρα χρόνο και προσπάθεια. Ξεκίνα από το να κάνεις πράγματα που αγαπάς και να φροντίζεις αληθινά τον εαυτό σου. Μάθε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις αλλά και το τι δε θέλεις. Αναγνώρισε τα χαρακτηριστικά σου. Πολλές φορές ξέρουμε πιο καλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητάμε από τον “ιδανικό σύντροφο” χωρίς να εξερευνούμε εμείς ποιοι θέλουμε να είμαστε. Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου. Δεν γνωρίζω σε ποιο στάδιο είσαι τώρα αλλά ένας χωρισμός μπορεί να ρίξει την αυτοπεποίθησή μας για αυτό και χρειάζεται να δίνουμε σημασία στις συζητήσεις που κάνουμε με τον εαυτό μας. Όταν κανείς δε μας ακούει, έχουμε τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις. Μάθε να σου μιλάς σαν να είσαι ο καλύτερός σου φίλος!

Πρόσεξε όμως, μην πέσεις στην παγίδα του να είσαι μονίμως στη ζώνη ασφαλείας σου. Κάνε πράγματα που για τον χαρακτήρα σου είναι πρόκληση, μόνο έτσι θα εξελιχθείς. Είπαμε ότι αυτό τον χρόνο τον χρειάζεσαι για να βρεις τον εαυτό σου αλλά και να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή σου. Κάνε μικρά βήματα, δεν χρειάζονται μεγάλα αλλά κάν’τα!

Δημιούργησε μία καινούρια αρχή για τη ζωή σου, όχι μόνο για να βρεις τον/την ιδανικό/ιδανική σύντροφο. Στις μέρες μας, ο καθένας μπορεί να βγει έξω και να βρει μία σχέση αλλά το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η σχέση θα είναι ποιοτική.

Το μυαλό σου διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνήθειές σου για αυτό και χρειάζεται χρόνος για να βρεις τον εαυτό σου και είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν θα είσαι πραγματικά έτοιμος για το επόμενο βήμα ή για την επόμενη σχέση, θα το ξέρεις και δε θα χρειάζεσαι κανέναν να στο πει. Έχε εμπιστοσύνη στο τι σου λέει ο εαυτός σου!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply