“Ο χρόνος είναι χρήμα”, “ο χρόνος δε γυρνάει πίσω”, “ο χρόνος είναι το πολυτιμότερό σου αγαθό” και τα αποφθέγματα δεν σταματάνε εκεί! Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πει “δεν έχω χρόνο” ή έχουμε χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη δικαιολογία για πράγματα που παραμελούμε να κάνουμε.
Είναι, όμως, αλήθεια ότι δεν έχουμε χρόνο;
Και πώς υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν χρόνο;
Ποιο είναι το μυστικό τους;
Νιώθουμε ότι οι ζωές μας κυλάνε με γρήγορους ρυθμούς και πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε μία ισορροπία ώστε να κάνουμε όλα αυτά που επιθυμούμε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συνδυάσουν τα ενδιαφέροντά τους ή βρίσκουν χρόνο για πράγματα που και εσύ θα ήθελες αλλά λες ότι δεν βρίσκεις χρόνο.
Υπάρχουν διάφορες πρακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου, όπως:
- Να κατηγοριοποιείς τις υποχρεώσεις σου σε κομμάτια, και έτσι να προχωράς βήμα- βήμα.
- Να χρησιμοποιείς ένα ημερολόγιο.
- Να ζητάς βοήθεια ή ορισμένες φορές να λες και “όχι”, όταν καταλαβαίνεις ότι φτάνεις στα όριά σου.
- Να φτιάχνεις λίστες ή να χρησιμοποιείς ακόμα και εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον λόγο.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις πρακτικές αλλά και τα εργαλεία που τα τελευταία χρόνια έχουν απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο ώστε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας καλύτερα.
Ακόμα, πολλές εταιρίες έχουν κάνει τα ωράρια εργασίας πιο ευέλικτα ώστε να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους στη διαχείριση του χρόνου. Επίσης, καλώς ή κακώς, η πανδημία σε πολλούς ανθρώπους έδωσε περισσότερο χρόνο, σε σημείο που δεν τους ήταν ευχάριστο.
Φαίνεται ότι και σε αυτή την περίοδο, πολλοί συνέχιζαν να μην μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο τους εποικοδομητικά. Σίγουρα, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο μας αλλά και την παραγωγικότητά μας. Αυτοί οι παράγοντες, όμως δεν μένουν μόνιμα στη ζωή μας.
Τι ακριβώς συμβαίνει τότε με την διαχείριση του χρόνου;
Σε ένα γενικό πλαίσιο, ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες. Ωστόσο, αυτό που όλοι έχουμε κοινό είναι ο χρόνος, για όλους η μέρα έχει 24 ώρες.
Κάποιες φορές όμως, ακόμα και οι πιο πειθαρχημένοι και οργανωτικοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν τους είναι αρκετός. Ο λόγος δεν είναι ότι δεν διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους, αλλά ότι δεν φιλτράρουν σωστά τους στόχους και τις προτεραιότητές τους. Και σε αυτό το σημείο είναι που όλοι διαφέρουμε.
Εξαιτίας της μοναδικότητάς μας, έχουμε διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες και είναι φυσιολογικό μερικές φορές να μην δουλεύουν όλα αυτά τα γενικευμένα κόλπα για την διαχείριση του χρόνου. Επομένως, χρειάζεται να φτιάξεις το δικό σου μοναδικό σύστημα που θα δουλεύει για τις δικές σου ανάγκες.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε όλα τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε και φαίνεται εύκολο να τα βάλουμε σε μία λίστα, αυτό που φαίνεται να μας δυσκολεύει είναι όταν πρέπει να θέσουμε τις προτεραιότητές μας. Μόνο αν καταλάβουμε πώς να τις κατανείμουμε, θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τον χρόνο μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να έχουμε ένα πλάνο. Αν δρούμε χωρίς να έχουμε οργανώσει τις προτεραιότητές μας, δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του χρόνου μας και θα νιώθουμε χαοτικά.
Αντίθετα, αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να οργανώσουμε τις προτεραιότητές μας, τότε θα είναι αδύνατο να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που για εμάς είναι σημαντικά. Αν δυσκολεύεσαι και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, μπορείς να τις διαιρέσεις σε 4 κατηγορίες.
- Η μία μπορεί να αφορά όλες αυτές τις υποχρεώσεις που δεν επείγουν και δεν είναι σημαντικές. Επομένως, μπορεί και να μην γίνουν ή να τις αντικαταστήσεις με πιο σημαντικά πράγματα για εσένα.
- Η άλλη κατηγορία μπορεί να αφορά τα πράγματα που επείγουν αλλά δεν είναι σημαντικά και μπορεί και να μην τα κάνεις.
- Η τρίτη κατηγορία μπορεί να σχετίζεται με πράγματα που επείγουν και είναι σημαντικά και θα τα κάνεις τώρα.
- Και μία άλλη κατηγορία που αφορά όχι επείγοντα πράγματα, αλλά πολύ σημαντικά για εσένα που χρειάζεται να βρεις χρόνο για να τα κάνεις. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να βρίσκονται πράγματα που θες να κάνεις μακροπρόθεσμα και είναι υψίστης σημασίας για εσένα αλλά συνεχώς τα αναβάλλεις. Όπως, το να φτιάξεις κάποια στιγμή τη δική σου επιχείρηση ή να βάλεις την άθληση στη ζωή σου. Βρες χρόνο να τα κάνεις!
Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του χρόνου και δεν αποτελούν κάποιο επτασφράγιστο μυστικό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα ποσοστό των ανθρώπων, που ακόμα και με την βοήθεια διάφορων σύγχρονων εφαρμογών, αποτυγχάνουν στο να διαχειριστούν τον χρόνο τους.
Ποιος είναι λοιπόν, ο πραγματικός λόγος που δεν έχω χρόνο;
Αν διαθέτω τα εργαλεία, αλλά και κάποιες στρατηγικές για την εποικοδομητική διαχείριση του χρόνου, τότε γιατί συνεχίζω να θεωρώ ότι δεν έχω χρόνο; Μήπως, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μία δικαιολογία που τελικά μας έχει βολέψει;
Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, αλλά έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε που θα τον αφιερώσουμε. Έχουμε την ελευθερία και ταυτόχρονα κάποιες επιλογές για το πώς θα κατανείμουμε τον χρόνο μας. Αυτό, βέβαια μας βαραίνει και με την ευθύνη των αποφάσεών μας. Ορισμένες φορές τείνουμε να γινόμαστε αναβλητικοί υπό τον φόβο των λανθασμένων αποφάσεων.
Αν όμως θέλουμε πραγματικά να βελτιωθούμε, θα πολεμήσουμε για αυτό και θα βρούμε χρόνο. Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο. Χρειάζεται, όμως, να είμαστε έτοιμοι και για τις συνέπειες που θα αποφέρουν οι επιλογές μας.
Παραδείγματος χάρη, εάν θέλεις να βάλεις την άθληση στη ζωή σου ή να μάθεις κάτι καινούργιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνήσεις νωρίτερα ή να αφιερώσεις λιγότερο χρόνο στα social media.
Είσαι πραγματικά αποφασισμένος για αυτό;
Είναι επιλογή σου το αν θα κάνεις μαραθώνιο στο netflix, και έπειτα θα υποστείς τις αντίστοιχες συνέπειες. Έχεις όσο χρόνο θέλεις, απλά εσύ αποφασίζεις πώς θα τον χρησιμοποιήσεις!
Το ρητό λέει ότι ο χρόνος είναι χρήμα, τι θα γινόταν αν σου έλεγα ότι ο χρόνος σου είναι πιο σημαντικός και από το χρήμα;
Ο Στωικός φιλόσοφος Σενέκας έχει διατυπώσει με τον καλύτερο τρόπο την σημασία του χρόνου, αλλά και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει στη ζωή μας είναι ο χρόνος. Πολλές φορές το ξεχνάμε και τον σπαταλάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα. Συζητάμε και δίνουμε σημασία στο παρελθόν και στο μέλλον, σπαταλώντας έτσι τη ζωή μας που είναι ΤΩΡΑ.
Πώς θα διαχειριζόσουν τον χρόνο σου και σε ποιόν θα τον αφιέρωνες εάν σήμερα ήταν η τελευταία σου μέρα; Με βάση τον Σενέκα, όταν αρχίσεις να είσαι συνειδητός στο τώρα και να χρησιμοποιείς τον χρόνο σου εποικοδομητικά, τότε θα καταλάβεις πως έχεις αρκετό χρόνο.
Τολμάς να ξεκινήσεις τώρα;
MSc Business Psychology
Πιστοποιημένη Life Coach,
Παναγιώτα Γιδοπούλου