You are currently viewing Αυτά τα Χριστούγεννα…λίγο πιο κοντά!

Αυτά τα Χριστούγεννα…λίγο πιο κοντά!

Είναι γεγονός ότι το 2020 ήταν μία διαφορετική χρονιά για όλο τον πλανήτη και ανέτρεψε πολλά πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα. Ο κορωνοϊός άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας καθώς και τα σχέδια που είχαμε για αυτή την χρονιά. Έφερε στο προσκήνιο την αξία της ανθρώπινης ζωής αλλά και άλλων αξιών που είχαμε παραγκωνίσει.

Όπως είναι η επαφή με αγαπημένους μας ανθρώπους και γενικά η καθημερινή τριβή με τους γύρω μας που θεωρούνταν κάτι απλό και όμως τα οφέλη για την ψυχική μας υγεία δεν τα αντιλαμβανόμασταν πριν τον κορωνοϊό. Σε αυτή την νέα πραγματικότητα, έρχονται και τα φετινά Χριστούγεννα.

Ενώ άλλες χρονιές, ανυπομονούσαμε να έρθουν οι γιορτές και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ταξιδέψουμε ή να μείνουμε σπίτι, να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, φέτος όλα φαίνονται διαφορετικά καθώς για πολλούς ανθρώπους οι ρυθμοί της ζωής τους έχουν ελαττωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, τα ταξίδια ή οι συναντήσεις με πολύ κόσμο φαίνεται να μην συνάδουν με τα φετινά Χριστούγεννα λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά, είναι και αυτοί που είτε από επιλογή, είτε λόγω συγκυριών περνούσαν τις γιορτές ανέκαθεν πιο αθόρυβα. Αλλά, υπάρχουν και αυτοί που δεν ασπάζονται την μαγεία των γιορτών και τους προκαλεί περισσότερο πίεση παρά χαρά. Όπως και να έχει και όποιος τύπος Χριστουγέννων και να είσαι, τα Χριστούγεννα είναι εδώ, με στολισμένα σπίτια, χριστουγεννιάτικα γλυκά και γιορτινά φωτάκια στους δρόμους.

Βέβαια, οι φετινές γιορτές εξελίσσονται με διαφορετικές προϋποθέσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Η ανασφάλεια και η ανησυχία που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και “πρακτικά προβλήματα” που έχουν δημιουργηθεί, όπως, ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλα τραπέζια, συναντήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ή ανταλλαγή δώρων χέρι με χέρι. Επίσης, πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν ήρωες και μαχητές που θα συνεχίσουν να πολεμούν αυτόν τον ιό. Δεν είναι, λοιπόν, κακό να πούμε ότι τα συγκεκριμένα Χριστούγεννα για κάποιους θα είναι πρωτόγνωρα και για κάποιους άλλους δύσκολα.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για εμάς και τους γύρω μας ώστε να απαλύνουμε την μελαγχολία του 2020 κατά την διάρκεια των γιορτών…

Και σου έχω ευχάριστα νέα, γιατί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα φανταζόμαστε και να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή κατάσταση ως ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά κυρίως σε εμάς αλλά και στους γύρω μας. Μπορούμε με ουσιαστικές πράξεις να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα ιδιαίτερα για τους “δικούς” μας και σε όσους το έχουν λίγο περισσότερο ανάγκη φέτος. Βέβαια, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς εμείς οι ίδιοι διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση και αν δυσκολευόμαστε και μετά να κατανοήσουμε τους άλλους.

Για αρχή, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα αυτών των γιορτών, να μην μπούμε στα “καλούπια” των χολιγουντιανών ταινιών αλλά να τις διαμορφώσουμε στα μέτρα και τις ανάγκες μας. Κάνε ο,τι σου δίνει χαρά… Είτε αυτό είναι το υπέρλαμπρο στόλισμα του σπιτιού σου είτε η ανάγνωση ενός βιβλίου. Το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα είναι να αποδεχτούμε τα τωρινά δεδομένα και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας για το πώς νιώθουμε. Δεν πρωταγωνιστούμε σε ταινίες ή διαφημίσεις για να είμαστε μονίμως ευτυχισμένοι και πλήρεις και αυτό είναι που κάνει τον καθένα μας ξεχωριστό!

Και όπως είπαμε πιο πάνω, αν αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να συναντηθούμε δια ζώσης με τους δικούς μας ανθρώπους, σίγουρα υπάρχουν πράξεις που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Δοκίμασε να επικοινωνήσεις ουσιαστικά μαζί τους και να τους κατανοήσεις. Επομένως, πρέπει πρώτα από όλα να τους ακούσουμε, να τους δώσουμε χρόνο να μας μιλήσουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Αν καταλάβουμε ότι είναι αρκετά πιεσμένοι, δεν θα τους βοηθήσει αν τους πιέσουμε να κοιτάξουν στη θετική πλευρά όταν τα πράγματα όντως δεν πάνε καλά. Δεν υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που πατάς και όλα ξαφνικά βελτιώνονται. Με την συνεχή πίεση προς την θετική πλευρά, πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στο να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα, να τα καταπιέζουν και να επιδεινώνονται.

Πολλές φορές, ακούσια, νομίζουμε πως ξέρουμε πως νιώθουν οι αγαπημένοι μας χωρίς να τους δίνουμε χρόνο για να τους ακούσουμε και καταλήγουμε σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται ακόμα και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ή την δυσανασχέτησή τους για το κλίμα των γιορτών εξαιτίας της υπέρ-προβολής αισιόδοξων μηνυμάτων από τα μέσα. Άρα, φέτος για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, ας μην αρκεστούμε σε ένα “τί κάνεις;” και σε μία απάντηση “καλά είμαι”. Ας εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω και αν ο διπλανός μας έχει την ανάγκη να εκφραστεί, ας γίνουμε εμείς το ασφαλές του περιβάλλον, χωρίς να τον κρίνουμε, μόνο ακούγοντάς τον.

Πέρα από τις καθιερωμένες ευχές και τα τυπικά, μπορούμε με όλα τα μέσα που μάς προσφέρει η τεχνολογία (τηλέφωνο, βιντεοκλήση, μήνυμα), να ακούσουμε τον διπλανό μας. Δεν χρειάζεται να βρούμε κάποια λύση ντε και καλά, απλά να ακούσουμε τις ανησυχίες του, τις σκέψεις του και θα δεις που ίσως φέτος να έρθεις πιο κοντά από ποτέ με τον άλλον! Έτσι, θα κάνεις ένα μεγάλο δώρο σε κάποιον αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό γιατί πάνω-κάτω όλοι έχουμε κάτι που μας τρομάζει ή μας δημιουργεί μία ανησυχία και πού ξέρεις, μπορεί μέσα από αυτή την συζήτηση να βρεις και δικά σου κομμάτια.

Αυτό που αναζητούν πραγματικά οι άνθρωποι δεν είναι μόνο παρέα αλλά κάτι πιο ουσιαστικό που είναι…

Η κατανόηση χωρίς καυστικά σχόλια και κριτική!

Μάλιστα, όταν νιώθουμε ότι μας ακούν και μας κατανοούν, είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και αλλαγές από ότι όταν μας λένε την φράση “Όλα καλά θα πάνε!”, χωρίς να έχουμε εκφράσει αυτό που πραγματικά νιώθουμε!

Όταν, λοιπόν, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, ακούμε ουσιαστικά και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τους φόβους μας και να βγούμε πιο δυνατοί.

Εν κατακλείδι, μπορεί αυτά τα Χριστούγεννα να θεωρούμε την απόσταση με τους αγαπημένους μας το μεγαλύτερο εμπόδιο αλλά ίσως και να είναι μία ευκαιρία να ακούσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και να έρθουμε πιο κοντά μαζί τους από ποτέ! Αυτές οι σχέσεις θα κρατήσουν περισσότερο και από τις γιορτές και από την πανδημία! Μην ανησυχείς και όταν περάσουν όλα αυτά, θα συναντηθούμε ξανά και μπορεί να είμαστε και λίγο πιο δυνατοί! Θα κλείσω λοιπόν, με την ευχή αυτές οι γιορτές να μας βρουν λίγο πιο κοντά στον εαυτό μας, στην αλήθεια μας και στον διπλανό μας!

MSc Business Psychology

Qualified MOE Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply