You are currently viewing Φτιάξε την πρωινή σου ρουτίνα και δες την ζωή σου να αλλάζει δραστικά!

Φτιάξε την πρωινή σου ρουτίνα και δες την ζωή σου να αλλάζει δραστικά!

Πάντα μου προκαλούσε εντύπωση όταν σε ταινίες ή διαφημίσεις έβλεπα ανθρώπους ευτυχισμένους να ξυπνάνε από τις 4.30 το πρωί να κάνουν την γυμναστική τους, να παίρνουνε το πλούσιο πρωινό τους και να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Όσες φορές κι αν προσπάθησα, πάντα όλη αυτή η κατάσταση στην πραγματικότητα μου φαινόταν απελπιστική και ήταν ικανή να καταστρέψει όλη την υπόλοιπη μέρα. Βέβαια, υπάρχουν και οι πρωινοί τύποι που θεωρούν ιδανικά αυτά τα ωράρια και αυτό το σκηνικό χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα στο ξεκίνημα της ημέρας τους. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο ώστε το πρωί να πάψει να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν διαμορφώσουμε μία ρουτίνα που θα ικανοποιεί τις δικές μας προσωπικές ανάγκες.

Είναι γεγονός ότι από την στιγμή που ξυπνάμε το μυαλό μας κατακλύζεται από όλα αυτά τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Και μόνο η σκέψη όλων αυτών μπορεί να μας οδηγήσει στην εξάντληση. Αντίθετα, όταν βάζουμε στη ζωή μας μια συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα, το μυαλό μας κατευνάζει και γινόμαστε πιο παραγωγικοί. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν μπορούν εύκολα να θεραπευτούν όταν οι άνθρωποι έχουν μία απρόβλεπτη καθημερινότητα.

Όταν αναφέρω ότι χρειαζόμαστε μία πρωινή ρουτίνα εννοώ ότι σε καθημερινή βάση κάνουμε τα ίδια πράγματα και αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αρχικά, έχοντας μία ρουτίνα τόσο το μυαλό σου όσο και το σώμα σου βρίσκονται σε μία εγρήγορση με το που ξυπνήσεις και έτσι δεν έχεις χρόνο να αφιερώσεις στις αρνητικές σκέψεις αλλά και άμεσα θα ολοκληρώσεις κάποιες δουλειές όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχεις τις υποχρεώσεις σου από το πρωί αλλά και να αυξάνει την παραγωγικότητά σου. Χωρίς τον πρωινό σου προγραμματισμό, είναι πιθανό να σκέφτεσαι όλα αυτά που έχεις να κάνεις, να αρχίζεις ταυτόχρονα πολλά πράγματα και μέχρι το απόγευμα να μην έχεις ολοκληρώσει τίποτα.

Και αφού αναλύσαμε τα οφέλη μιας συγκεκριμένης πρωινής ρουτίνας, πώς θα μπορούσαμε να την φέρουμε στα δικά μας μέτρα και σταθμά αλλά και να δεσμευτούμε σε αυτήν;

Για να βάλουμε στο πρόγραμμά μας πραγματικά κάποιες συνήθειες, σημαίνει ότι αυτές οι συνήθειες έχουν διαμορφωθεί με βάση τις δικές μας μοναδικές ανάγκες, διαφορετικά είναι ακατόρθωτο να δεσμευτούμε σε αυτές. Έχω μία ρουτίνα δεν σημαίνει ότι αντιγράφω το πρωινό ξύπνημα κάποιου που θαυμάζω και ξαφνικά θα δω αλλαγές στη ζωή μου, καθώς αυτή η ρουτίνα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις δικές σου ανάγκες. Υπήρχε μία περίοδος, που έλεγαν ότι το κλειδί για την απόλυτη επιτυχία είναι να σηκώνεσαι από το κρεβάτι στις 4.30 π.μ.. Βέβαια, αυτά τα ωράρια δεν είναι για τον καθένα μας και δεν σημαίνει ότι αν δεν τα ακολουθήσουμε δε θα είμαστε ποτέ ευτυχισμένοι. Καθένας μας έχει διαφορετικά ωράρια και διαφορετικές παραγωγικές ώρες. Δεν χρειάζεται να τιμωρούμε τους εαυτούς μας χωρίς λόγο.

Αντίθετα, για να καταλήξουμε σε μία ωφέλιμη για εμάς ρουτίνα χρειάζεται να πειραματιστούμε και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εμάς! Μπορούμε να πάρουμε κάποιες ιδέες και αν στην τελική δεν μας ταιριάζουν να μην τις υιοθετήσουμε. Παρακάτω αναφέρω κάποιες πρακτικές που μπορεί να βελτιώσουν το πρωινό σου ή μπορείς να τις υιοθετήσεις με βάση τις δικές σου ανάγκες και θέλω!

  1. Αφιέρωσε λίγο από το πρωινό σου για να καθαρίσει το κεφάλι σου!

Υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να αποσυμπιέσουν τις σκέψεις μας όπως είναι ο διαλογισμός ή η yoga. Και αυτές τις πρακτικές μπορεί να τις έχεις ακούσει πολλές φορές αλλά πραγματικά υπάρχει λόγος που είναι τόσο διαδεδομένες, καθώς βοηθούν ώστε τα συναισθήματά σου να μην ελέγχουν την ζωή σου και να έρθεις σε μία ισορροπία. Αν δεν έχεις τον χρόνο για τα παραπάνω ή πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζουν, μπορείς απλά να αφιερώσεις 1 ή 2 λεπτά βαθιών αναπνοών ή να κάνεις ασκήσεις για να τεντώσεις το σώμα σου.

  1. Εξάσκησε την πρωινή συνήθεια της ευγνωμοσύνης

Η καθημερινή εξάσκηση ευγνωμοσύνης σε βοηθάει στο να ελέγξεις τις σκέψεις σου για το παρελθόν, φέρνοντάς τες στο παρόν και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου για αυτές. Γράφοντας έστω για ένα πράγμα που είσαι ευγνώμων όταν ξυπνάς, σου υπενθυμίζει πώς το παρελθόν σου σε έφερε εδώ που είσαι σήμερα! Ακόμα και αν υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει κάποια μέρα, γράψε ποιο είναι το μάθημα από αυτή την κατάσταση που μπορείς να πάρεις ή πήρες. Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει σε βάθος χρόνου να έχεις μία πιο αισιόδοξη ματιά στα πράγματα!

  1. Οραματίσου ότι καταφέρνεις τους στόχους της ημέρας!

Έχουμε μάθει να ξυπνάμε το πρωί και να πανικοβαλλόμαστε για όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε, τι θα γινόταν αν προγραμματίζαμε το μυαλό μας αντ’ αυτού να σκέφτεται ότι όλα αυτά τα έχουμε καταφέρει; Δώσε χρόνο λοιπόν, στον εαυτό σου να οραματιστεί ότι τα έχεις καταφέρει και σκέψου πώς θα νιώθεις!

Η πρωινή ρουτίνα είναι σημαντική επειδή με αυτό τον τρόπο δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να επιτύχει τους στόχους που θέτουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της καθημερινότητας αλλά μπορούμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας για να είναι προετοιμασμένος για την κάθε μέρα. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες αλλά όλοι λειτουργούμε καλύτερα όταν ξεκινάμε την μέρα μας με καθαρό μυαλό. Για κάποιον αυτό μπορεί να σημαίνει ένα χλιαρό μπάνιο, για κάποιον άλλον τρέξιμο ή προετοιμασία ενός καλού γεύματος. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τι ταιριάζει σε εμάς είναι να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα καλούπια και ούτε οι “επιτυχημένοι” θα σου δώσουν απάντηση στο πώς να φτιάξεις τη δική σου ρουτίνα. Ακόμα και αν δεν είσαι πρωινός τύπος και η δουλειά σου είναι ευέλικτη, δεν χρειάζεται ντε και καλά να προσαρμόσεις τα ωράριά σου με βάση τα ωράρια ενός πρωινού τύπου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές παραγωγικές ώρες. Αυτό όμως, που χρειάζεται είναι να ακούς τι ταιριάζει με εσένα. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος από το πρωινό σου ξύπνημα κάτσε ένα βήμα πίσω και δες τι είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξεις!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply