You are currently viewing Αυτοσυγχώρεση – Τα 4 στάδια για να θεραπεύσουμε τον πληγωμένο μας εαυτό!

Αυτοσυγχώρεση – Τα 4 στάδια για να θεραπεύσουμε τον πληγωμένο μας εαυτό!

Γνωρίζουμε ότι η συγχώρεση είναι μία συνειδητή πρακτική ώστε να αφήσουμε στην άκρη συναισθήματα όπως είναι ο θυμός ή η δυσαρέσκεια για κάποιον που μας έχει αδικήσει ή που δε μας έχει φερθεί σωστά. 

Πώς μπορούμε όμως να συγχωρούμε τον εαυτό μας;

Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι αρκετά σκληρός χρειάζεται να προστατεύουμε τον εαυτό μας και στα δύσκολα να είμαστε δίπλα του και όχι απέναντί του. Τα στατιστικά όμως, δείχνουν ότι μας είναι πιο εύκολο να συγχωρούμε τους άλλους, παρά τον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαστε πολύ πιο γενναιόδωροι όταν αξιολογούμε τις πράξεις των άλλων. Αντίθετα με εμάς είμαστε πιο επικριτικοί!

Βλέπεις, χρειάζεται να δουλέψουμε με πολλά διαφορετικά κομμάτια μας ώστε να καταλάβουμε ότι όλοι κάνουμε λάθη και αυτά μας μαθαίνουν και μας καθοδηγούν ώστε να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας! Η αυτοσυγχώρεση είναι ένα πολύτιμο δώρο για την εξέλιξή σου.  Γιατί θα είναι εκείνη η μαγική στιγμή που θα πιάσεις τον μοναδικό εαυτό σου από το χέρι, θα τον συγχωρήσεις για τα λάθη που έγιναν, θα τον αποδεχτείς και θα ανακτήσεις την εμπιστοσύνη μαζί του!!!

Συγχωρώ σημαίνει ότι αποδέχομαι συμπεριφορές και γεγονότα και αποφασίζω να προχωρήσω τη ζωή μου χωρίς να επαναφέρω πράξεις του παρελθόντος που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Βέβαια αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη και υπάρχουν πολλά στάδια που χρειάζεται να διανύσουμε!

Το στάδιο της αποδοχής και της ανάληψης ευθύνης! 

Δέχομαι ό,τι έχει συμβεί και με συμπονώ. Ζούμε σε έναν κόσμο που μας προτρέπει να εφευρίσκουμε δικαιολογίες παρά να αναλαμβάνουμε ευθύνη για τις πράξεις μας. Έχουμε εκπαιδευτεί τόσο καλά που κεντάμε με ψέματα τις πράξεις μας ώστε να γίνονται αποδεκτές από τους άλλους αλλά και από εμάς. Ήρθε η ώρα να αποδεχτείς τα λάθη σου και να συμφιλιωθείς μαζί τους.

Χρειάζεται ψυχική δύναμη και εξάσκηση ώστε να αποδεχτείς ότι οι πράξεις σου έχουν πληγώσει εσένα ή και τους άλλους.

Το στάδιο της ενοχής!

Ως αποτέλεσμα του να παίρνεις ευθύνη των πράξεων σου είναι να νιώθεις ενοχή και είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Όταν νιώθεις ενοχή είσαι απλά ένα καλό άτομο που έκανες μία άσχημη πράξη. Από την άλλη πλευρά, όταν νιώθεις ντροπή πιστεύεις ότι είσαι ένα κακό άτομο. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να ισοπεδώσει την αυτοπεποίθησή σου!

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το να κάνεις λάθη τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ενοχές στην πραγματικότητα δεν υπονομεύουν ούτε την αξία σου ούτε σε καθιστούν κακό άνθρωπο. Μία μεμονωμένη πράξη δεν είναι ικανή να αμφισβητήσει την μοναδικότητά σου και την αξία σου.

Το στάδιο της επιδιόρθωσης της ζημίας & χτίσιμο της εμπιστοσύνης

Το να οικοδομήσεις από την αρχή την εμπιστοσύνη με τον εαυτό σου είναι πολύ δύσκολο καθώς απαιτεί αλλαγές. Όπως εσύ δε θα συγχωρέσεις κάποιον μέχρι να κάνει ουσιαστικές αλλαγές το ίδιο συμβαίνει και με τον εαυτό σου. Συγχωρώ τον εαυτό μου όταν νιώθω ότι όντως το αξίζει και το έχει κερδίσει!

Ένας τρόπος για να ξεπεράσεις την ενοχή σου είναι να αναλάβεις δράση και να διορθώσεις τα λάθη σου!

 

Επικεντρώσου στην προσωπική σου ανάκαμψη!

Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη και έχουμε κάνει πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα! Το να αγκιστρωθείς όμως σε αυτό τον φαύλο κύκλο γενικευμένων προκαταλήψεων για τον εαυτό σου είναι καταστροφικό τόσο για την αυτοεκτίμησή σου όσο και για το κίνητρό σου!

Η συγχώρεση προς τον εαυτό σου απαιτεί να βρεις έναν τρόπο να μάθεις από την εμπειρία και να ενηλικιωθείς ως άτομο!

Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Ποιος είναι ο λόγος που συμπεριφέρθηκα έτσι και γιατί νιώθω ενοχές;”, “Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον;”

Ναι, μπορεί να νιώθεις αυτή την στιγμή ότι τα έχεις κάνει σαλάτα αλλά είναι ένα μάθημα που μπορεί να σε βοηθήσει και να διαμορφώσεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον!

Οι άνθρωποι που συγχωρούν τους εαυτούς τους έχουν μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Ενώ αυτοί που πάνε ένα βήμα παραπέρα και έχουν συμπόνια για τον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να πετύχουν σε ό,τι κάνουν, αυξάνουν την παραγωγικότητά τους και είναι πιο επικεντρωμένοι στους στόχους τους!

Είναι δύσκολο το μονοπάτι της αυτοσυγχώρεσης αλλά αξίζει τον κόπο επειδή εκεί μπορεί να βρίσκεται η ψυχική μας λύτρωση!

Επίλεξε από σήμερα να σε συγχωρείς, να σε αγαπάς και να σε συμπονείς!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Πιστοποιημένη Business & Life Coach

Please share this
Follow Us
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Leave a Reply