You are currently viewing 5 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου και να τον επιβεβαιώσεις!

5 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου και να τον επιβεβαιώσεις!

Σε έναν απαιτητικό κόσμο που τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς και δε σταματάς ποτέ να δουλεύεις, τουλάχιστον κάνε αυτό που αγαπάς! Κι ενώ πριν πολλά χρόνια θα λέγαμε ότι αυτή η φράση ανήκει στους ονειροπόλους, τα ποσοστά δείχνουν πως το να βρούμε τον σκοπό μας και ταυτόχρονα το πάθος μας σε αυτή τη ζωή είναι σημαντικό για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι το κίνητρο εύρεσης εργασίας για τη γενιά των Millennials (άνθρωποι μεταξύ 25-40 αυτή τη στιγμή) δεν είναι τόσο τα λεφτά, αλλά να εκφράζει τα ιδανικά τους και να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.

Συναισθήματα που προάγουν την ευεξία μας είναι ικανά να ξεκαθαρίσουν τον σκοπό της ζωή μας, καθώς μας δείχνουν ότι είμαστε μέρος κάτι μεγάλου και μπορούμε να έχουμε θετική επίδραση στον κόσμο. Με αυτή τη λογική, δημιουργήθηκαν μεγάλες και καινοτόμες εταιρίες που έφεραν σημαντικές αλλαγές στις ζωές όλων μας. Αν οι ιδρυτές αυτών των εταιριών δεν είχαν μία νοοτροπία αλλαγής και θετικότητας και δεν είχαν ακολουθήσει το πάθος τους, που για άλλους φάνταζε μία τρέλα, δεν θα είχαν μεγαλουργήσει!

Πώς μπορώ να βρω τον σκοπό της ζωής μου;

Αρχικά, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο ήδη έχεις κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου, καθώς σημαίνει ότι σε προβληματίζει αυτό το θέμα και το σκέφτεσαι!

Είναι γεγονός ότι ψυχολόγοι, φιλόσοφοι αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το να απαντήσουν ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ζωής μας. Φαίνεται μάλιστα, ότι η έννοια του σκοπού είναι αυτή που τελικά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική μας πορεία. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν θέτουν στόχους και γνωρίζουν τον σκοπό/λόγο που ακολουθούν συγκεκριμένες πράξεις. Επίσης, βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα ανθρώπων που βρήκαν τον σκοπό τους και εργάζονται πρωί – βράδυ για αυτόν. Είναι ο λόγος που δε θα γκρινιάξουν για το πρωινό τους ξύπνημα γιατί το αίσθημα ικανοποίησης που νιώθουν είναι μεγαλύτερο από τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Είναι το πάθος και το μεράκι που κάνουν τις κινήσεις τους να έχουν σημασία και διαπρέπουν στο κλάδο τους!

Έχουν όλοι οι άνθρωποι ένα σκοπό σε αυτή τη ζωή;

Δεν είναι λίγες οι φορές που αμφιβάλλουμε για το αν τελικά έχουμε βρει τον σκοπό μας και αν τελικά υπάρχει. Όλοι μας έχουμε έναν σκοπό και αν μας εξιτάρει η προσωπική μας εξέλιξη μπορεί αυτός ο σκοπός να αλλάζει!

Αν νιώθεις ακόμα μπερδεμένος και ότι δεν έχεις βρεις τον σκοπό σου, πάμε να σου δείξω κάποια βήματα που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το δικό σου πάθος!

1. Γνώρισε σε βάθος τον εαυτό σου!

Τι θα γινόταν αν σου έλεγα ότι το πάθος σου υπάρχει μέσα σου αλλά εσύ ακόμα δεν το έχεις αντιληφθεί;

Μέσα στη βουή και την ένταση της καθημερινότητας ξεχνάμε να ακούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαστε απασχολημένοι με τόσα πολλά πράγματα και δε δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Όταν εννοώ χρόνο, εννοώ ποιοτικό χρόνο μακριά από τις οθόνες και από τη ροή της καθημερινότητας. Πήγαινε μία βόλτα, άκου τη φύση, νιώσε τους παλμούς σου και ξέκλεψε αυτή την ώρα για εσένα ώστε να καταλάβεις τι γίνεται γύρω σου. Περνάνε οι μέρες, οι εβδομάδες, τα χρόνια και είμαστε τόσο προσκολλημένοι στους ρυθμούς του σύγχρονου κόσμου, που δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε και κάπως έτσι πάει περίπατος και ο σκοπός της ζωής μας.

Έπειτα ρώτα τον εαυτό σου: Ποιος είμαι; Τι κάνω; Για ποιόν το κάνω; Αρχικά, αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να σου φαίνονται αυτονόητες, αλλά αν τους δώσεις λίγο χρόνο θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πράγματα για εσένα που έχεις ξεχάσει ή έχεις αγνοήσει.

Ο σκοπός της ζωής μας είναι τόσο απροκάλυπτος που είναι εντυπωσιακό πώς γίνεται να τον αγνοούμε. Αν παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα τις καθημερινές μας ασχολίες, θα το καταλάβουμε. Παραδείγματος χάρη, παρατήρησε λίγο καλύτερα ποια είναι τα χόμπι σου. Θα μπορούσες κάπως να ενσωματώσεις την καριέρα σου με αυτά;

Επίσης, περνάμε άπειρο χρόνο στις συσκευές μας διαβάζοντας πολλά άρθρα και σχολιάζοντας πολλές αναρτήσεις. Τι κοινή θεματική έχουν όλα αυτά; Αφορούν την πολιτική, το περιβάλλον, θέματα μεταναστευτικού; Έτσι, σιγά σιγά, μπορείς να ξεδιπλώσεις τα ενδιαφέροντά σου και να φτιάξεις μια ζωή κοντά σε αυτά!

2. Να είσαι περίεργος με τη ζωή!

Σίγουρα, θα έχεις έρθει αντιμέτωπος κάποια στιγμή με ένα κυκεώνα ερωτήσεων από ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο. Γνωρίζοντας την αθωότητά του, έχεις προσπαθήσει να του λύσεις τις απορίες. Το ίδιο κάνε και εσύ! Να είσαι περίεργος με τη ζωή! Βρες την κάθε στιγμή ως μία ευκαιρία για να μάθεις πράγματα από τους ανθρώπους. Μία μέρα που θα πιάσεις μία συνηθισμένη συζήτηση με τον γείτονά σου, ρώτα τον με τι ασχολείται και γιατί αγαπάει αυτό που κάνει! Άνοιξε τους ορίζοντές σου, μπορεί να είσαι γεννημένος για μία δουλειά που δεν ξέρεις ακόμα αν υπάρχει! Ρώτα λοιπόν, τι περιμένεις;

3. Γράψε τη δικιά σου ιστορία!

Έχω ξανά αναφερθεί στη σημασία του γραψίματος και σε άλλα άρθρα. Γράφοντας τη δικιά σου ιστορία σε ένα χαρτί θα μπορέσεις να καταλάβεις ποια είναι τα εμπόδια σου και ποια τα δυνατά σου σημεία που θα σε βοηθήσουν να τα ξεπεράσεις. Κατέγραψε κιόλας τους ανθρώπους που σε έχουν βοηθήσει. Αν δε σου αρέσει να γράφεις, ηχογράφησε τον εαυτό σου, και μετά διάβασε τι έγραψες ή άκου αντίστοιχα την αφήγησή σου. Έτσι, θα καταλάβεις λίγο καλύτερα την ιστορία σου και τις δυνατότητές και μπορεί να σε οδηγήσουν στο αληθινό σκοπό σου. Είναι σημαντικό να καταλάβεις τον εαυτό σου!

4. Δες τη ζωή ως μία περιπέτεια!

Βγες έξω, δες τον κόσμο, ταξίδεψε! Ανακάλυψε νέα μέρη, μίλα με τους ανθρώπους τους. Η ζωή δεν είναι μόνο ό,τι μας δόθηκε και δεν είμαστε δέντρα για να μην μπορούμε να κινηθούμε. Προσπάθησε να δεις έξω από τον μικρόκοσμό σου! Σε περιμένει μία υπέροχη ζωή! Αποκτώντας νέες εμπειρίες και ρωτώντας τον εαυτό σου τι είναι αυτό που πραγματικά σε εμπνέει, θα βρεις τον λόγο για να ξυπνάς κάθε μέρα με χαρά! Τον σκοπό σου θα τον καταλάβεις, όταν θα φτερουγίζει η ψυχή σου μιλώντας για αυτόν! Δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι μας έχουμε μόνο μία κατεύθυνση! Ανακάλυψε όλες τις κατευθύνσεις που σου δίνονται! Μόνο όταν θα αρχίσεις να ζεις τη ζωή ως περιπέτεια, θα ανακαλύψεις τον πραγματικό σου προορισμό! Σκέψου ότι είσαι ένας μικρός εξερευνητής, χρησιμοποίησε την περιέργεια για να βρεις τον σκοπό σου!

5. Παρατήρησε τον περίγυρό σου!

Ένας λόγος που μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο να βρεις τον σκοπό της ζωής σου, μπορεί να είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι. Παρατήρησε τον περίγυρό σου, τι κοινά έχεις μαζί τους; Τι επίδραση έχουν στον κόσμο; Μπορείς να τους βοηθήσεις; Έχετε ένα κοινό όραμα; Οι άνθρωποι με ένα κοινό σκοπό λειτουργούν ως κοινότητα. Αν ο σκοπός της ζωής σου έρχεται αντίθετος με τις αξίες των γύρω σου, είναι πιθανόν να οπισθοδρομήσεις και να χαθείς! Ίσως, λοιπόν, χρειάζεται να φτιάξεις ένα περιβάλλον που να είναι κοντά στις αξίες σου και στην επίδραση που θέλεις να έχεις στον κόσμο!

Ο σύγχρονος άνθρωπος χάνει τον σκοπό του, καθώς προσπαθεί να μπει στα καλούπια της κοινωνίας και να ακολουθήσει τις προσδοκίες της. Όμως, ο καθένας μας βρίσκεται εδώ για να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Μη φοβάσαι να επενδύσεις στο πάθος σου, να επενδύσεις για αυτό που είσαι γεννημένος να κάνεις. Ο κόσμος σε χρειάζεται όπως είσαι! Μπορεί για κάποιον τα όνειρά σου να είναι μία τρέλα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξεις και να ακολουθήσεις το πάθος σου! Ξεκίνα από όπου είσαι σήμερα! Μπορείς! Ακολούθησε αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο και δε θα το μετανιώσεις!

MSc Business Psychology

Qualified MOE Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

*Photo by Austin Chan on Unsplash

Leave a Reply