You are currently viewing Πώς να κάνεις το μυαλό σου σύμμαχό σου!

Πώς να κάνεις το μυαλό σου σύμμαχό σου!

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή δεν ξέρουμε τι πρέπει τελικά να κάνουμε για να κατακτήσουμε τα όνειρά μας.

Αυτό που ουσιαστικά μάς περιορίζει είναι το μυαλό μας. 

Παρακάτω θα αναλύσουμε πως πραγματικά δουλεύει το μυαλό μας και πως εμείς μπορούμε να τον κάνουμε σύμμαχό μας ώστε να μας βοηθήσει όχι μόνο να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις αλλά και να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα.

Το μυαλό σου πάντα κάνει ό,τι πιστεύει ότι εσύ θέλεις!

Το μυαλό σου πάντα κάνει αυτό που πιστεύει ότι εσύ θέλεις να κάνει. Βέβαια, αυτό δεν συνεπάγεται πάντα με την πραγματικότητα.

Παραδείγματος χάρη, διανύεις μία αρκετά απαιτητική περίοδο με έντονο στρες και σκέφτεσαι τι ωραία που θα ήταν να μπορείς να κοιμάσαι περισσότερο και να ξεκουράζεσαι.

Το μυαλό σου λαμβάνει λοιπόν, αυτό το μήνυμα και σου φέρνει στην πόρτα μία ωραιότατη γρίπη!

Μπορεί να σου φαίνεται ανόητο αλλά έτσι λειτουργεί το μυαλό μας.

Προτιμάει την ευχαρίστηση και απωθεί τον πόνο!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι κατευθύνεται προς την ευχαρίστηση και αποφεύγει τον πόνο και αυτό είναι πράγματι σωτήριο για την ζωή μας. Φαντάσου ότι επιβιώνουμε τόσα χρόνια στον πλανήτη γιατί αποστρεφόμαστε τον πόνο.

Εάν δοκιμάσεις μία τροφή και σε αρρωστήσει δεν πρόκειται να την ξανά φας.

Πρόσεξε, βέβαια, σε πολλά θέματα εσύ αποφασίζεις τι είναι αυτό που συνδέεται με τον πόνο και την ευχαρίστηση.

Όταν φοβάσαι να δώσεις μία δημόσια ομιλία, το μυαλό συσχετίζει την δημόσια ομιλία με τον πόνο και έτσι σου χτυπάει την πόρτα μια κρίση πανικού. 

Μπορώ να μετατρέψω τον πόνο σε ευχαρίστηση;

Φυσικά! Πρωτίστως χρειάζεται να πεις στο μυαλό σου συγκεκριμένα τι θέλεις να κάνεις.

Κάνεις αυτή την ομιλία γιατί θέλεις να διαφημίσεις τον υπέροχο εαυτό σου και αυτό θα έχει φοβερά αποτελέσματα στο επαγγελματικό σου επίπεδο.

Σκέψου τώρα πώς θα νιώθεις όταν πραγματικά θα το έχεις πετύχει. Με αυτές τις ερωτήσεις δημιουργείς ευχάριστες εικόνες στον εαυτό σου.

Επομένως, κάθε φορά που θα έχεις να κάνεις κάτι φαινομενικά δύσκολο δημιούργησε ευχάριστες εικόνες και θα δεις ότι η διαδικασία θα είναι λιγότερο επίπονη.

Οι λέξεις και οι εικόνες είναι σημαντικές για το μυαλό μας!

Κάτι άλλο που συγχέουμε αρκετά συχνά είναι η αντίληψη για την πραγματικότητα.

Ο τρόπος που εμείς αποφασίζουμε να νιώσουμε για όλα τα πράγματα μέσα στην ημέρα βασίζεται όχι στην πραγματικότητα καθαυτή αλλά στις εικόνες που δημιουργούμε στο κεφάλι μας και τις λέξεις που εμείς λέμε στον εαυτό μας.

Εάν δεν έχεις βρει ακόμα τον τρόπο να επιτύχεις τα όνειρά σου είναι επειδή χρησιμοποιείς λέξεις που δεν είναι χρήσιμες για την εξέλιξή σου.

Παρατήρησε την συμπεριφορά σου και εάν δεν έχεις αυτό που θέλεις είναι επειδή δεν επικοινωνείς σωστά με το μυαλό σου.

Συγκεκριμένα, λέξεις όπως: “είναι πολύ δύσκολο”, “χρειάζεται χρόνο”, περιγράφουν μία κατάσταση για το μυαλό σου δυσάρεστη για αυτό και θα έχει την τάση να απομακρύνεται από την πραγματοποίηση των στόχων σου. 

Αντίθετα, αν χρησιμοποιείς φράσεις όπως “θέλω να γράψω”, “έχω επιλέξει το γράψιμο”, “έχω επιλέξει να νιώθω όμορφα”, θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Αυτές οι φράσεις σε βοηθούν ώστε να συνεργαστείς αποτελεσματικά με το μυαλό σου. Μία προσπάθεια θα σε πείσει!

Το μυαλό σου απαντάει μόνο στις εικόνες που φτιάχνεις στο κεφάλι σου και στις λέξεις που λες στον εαυτό σου και για αυτό χρειάζεται να είσαι λίγο παραπάνω προσεκτικός.

Το μυαλό σου δεν διαχωρίζει τι είναι σωστό/ λάθος, χρήσιμο ή όχι, επικεντρώνεται μόνο σε εικόνες και λέξεις.

Αγαπάει το οικείο και αποφεύγει το άγνωστο!

Το μυαλό μας αγαπάει ό,τι είναι οικείο. Για αυτό κι αν θέλεις να επιτυχείς σε οποιοδήποτε επίπεδο στη ζωή σου, πρέπει να κάνεις οικείο το μη οικείο. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί το μυαλό μας αποστρέφεται το άγνωστο, το μη οικείο.

Είναι οικείο για το μυαλό μας το να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα, η αναβλητικότητα, το να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας! 

Μπορείς όλες τις παραπάνω προτάσεις να τις μετατρέψεις σε άγνωστες για εσένα. Και να κάνεις πιο οικείες φράσεις όπως “πιστεύω στον εαυτό μου”, “είμαι καλός/ή σε ό,τι κάνω”. Όντως, αυτή η τεχνική δουλεύει;

Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου ένα λεμόνι, παρατήρησε την υφή του και την μυρωδιά του, μετά σκέψου ότι το δοκιμάζεις. Αν έκανες την παραπάνω διαδικασία τότε θα κατάλαβες ότι επειδή το πίστεψες το μυαλό σου θεωρεί ότι όντως το δοκίμασες.

Ο Muhammad Ali είχει πει ότι είναι ο φόβος των ανθρώπων που τους σταματάει από το να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι είπε στον εαυτό του ότι είναι σπουδαίος πριν γίνει ο ίδιος. Πίστεψε στον εαυτό του και έγινε ο σπουδαιότερος όλων!

Δούλεψε σκληρά, εκπαιδεύτηκε με πειθαρχία και τα κατάφερε!

Ποιο είναι το μάθημα που παίρνουμε από τον Muhammad Ali; Πρώτα δημιουργώ τις πεποιθήσεις μου και μετά οι πεποιθήσεις μου με δημιουργούν!

Μόλις σου έδωσα το εργαλεία που χρειάζεσαι για να ξεμπλοκάρεις, θα τα δοκιμάσεις;

Παναγιώτα Γιδοπούλου – Life & Business Coach

Please share this
life coach

Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching και είναι μέλος του British Psychological Society. 

Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.

Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αφιερώνει ο καθένας λίγα λεπτά την ημέρα και με συστηματικότητα να μάθει πρακτικές και πράγματα που μπορεί να του αλλάξουν τη ζωή!

Leave a Reply