You are currently viewing Πώς να αποκτήσω αυτοπειθαρχία
αυτοπειθαρχία

Πώς να αποκτήσω αυτοπειθαρχία

Πολλοί άνθρωποι έχουν μοναδικές ιδέες και όνειρα για τη ζωή τους που ποτέ όμως δεν τα πραγματοποιούν. Αντίθετα, υπάρχουν κι άλλοι που φαίνεται να έχουν βρει τον τρόπο να υλοποιούν την κάθε ιδέα που τους έρχεται.

Αυτό που κάνει τις ιδέες και τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται είναι το χαρακτηριστικό της αυτοπειθαρχίας.

Η αυτοπειθαρχία δεν είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό αλλά κάτι που μαθαίνεται. Επομένως, δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι άνθρωποι.

Τι χρειάζεται να ξέρεις για την αυτοπειθαρχία;

Αυτοπειθαρχία είναι η ικανότητα να ωθείς τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να τον παρακινείς και να αναλαμβάνεις δράση ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις συναισθηματικά ή σωματικά.

Όμως, γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ να την κατακτήσουμε ενώ γνωρίζουμε τα οφέλη της;

Τα αποτελέσματα της πειθαρχίας δεν είναι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα και αυτό ίσως είναι που απογοητεύει τους περισσότερους.

Έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, να ψάχνουμε κάτι και αμέσως να το αναζητάμε στο internet ή να θέλουμε να αγοράσουμε κάτι και να το βρίσκουμε σε δευτερόλεπτα στον υπολογιστή. Όλες αυτές οι καθημερινές ευκολίες μας αποθαρρύνουν από το να είμαστε πειθαρχημένοι.

Επιπλέον, από την φύση μας είμαστε προγραμματισμένοι να ποθούμε την ευκολία και την ευχαρίστηση. Το αντίθετό τους είναι η πειθαρχία και από μία πρώτη όψη μοιάζει κάτι ξένο για εμάς και επειδή δεν είμαστε εξοικειωμένοι μπορεί να μας προκαλεί ακόμα και «πόνο».

Στον αντίλογο, η τεμπελιά μπορεί να είναι ο λόγος που πολλά χρήσιμα εργαλεία έχουν εφευρεθεί. Όμως, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει να θέσεις στόχους και να τους πραγματοποιήσεις ή να οργανώσεις την ζωή σου. 

Πώς μπορώ να γίνω πιο πειθαρχημένος/η;

Αναγνώρισε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σου

Για να αλλάξουμε κάτι χρειάζεται να το αναγνωρίσουμε και να το αποδεχτούμε. Είναι σημαντικό, καταρχάς, να καταλάβουμε σε τι είμαστε ευάλωτοι. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποχωριστούν κάποιες διατροφικές τους παρορμήσεις ή άλλοι που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο γραφείο τους. Και είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε αδυναμίες που έχουν την ίδια επίδραση, είτε αυτό είναι το φαγητό, τα παιχνίδια ή τα social media.

Η αυτογνωσία είναι ένα δυνατό εργαλείο για να ξεκινήσουμε να φεύγουμε από την ζώνη άνεσής μας αλλά απαιτεί συνεχή συγκέντρωση και αναγνώριση των ελλείψεών μας.

Απομάκρυνε τους πειρασμούς

Απομάκρυνε τους πειρασμούς από το περιβάλλον σου, έτσι θα βελτιώσεις την πειθαρχία σου.

Αν θέλεις να τρως υγιεινά, πέταξε τα πατατάκια και τις σοκολάτες στα σκουπίδια.

Αν θέλεις να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου στη δουλειά σου, βελτίωσε την to do λίστα σου. Θέσε τις προτεραιότητές σου και ολοκλήρωσε τες μία-μία.

Θέσε ξεκάθαρους στόχους!

Για να ολοκληρώνεις τόσο τους στόχους αλλά και τις μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις σου, χρειάζεται να καταλάβεις αρχικά γιατί είναι σημαντικό να τις ολοκληρώσεις. Και σε ένα ακόμα πιο γενικό πλαίσιο, να πάρεις χαρτί και μολύβι και να γράψεις ποιο είναι το όραμα σου και τι σημαίνει πραγματικά ευτυχία για εσένα. 

Καλές οι στρατηγικές και η πειθαρχία αλλά αν δεν αναγνωρίσεις τι πραγματικά έχει σημασία για εσένα τότε θα δυσκολεύεσαι καθημερινά να βρίσκεις το κίνητρό σου!

Εξάσκησε καθημερινά την συνέπειά σου!

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι! Οι μικρές καθημερινές πράξεις σου σε διαμορφώνουν! Και σε αυτές τις πράξεις αναπτύσσεται και η πειθαρχία! Κανένας δεν γεννήθηκε με πειθαρχία, είναι μία συμπεριφορά που μαθαίνεται. Και απαιτεί καθημερινή εξάσκηση και επανάληψη, ώστε να γίνει συνήθεια!

Παραδείγματος χάρη, ακόμα και το στρώσιμο του κρεβατιού σου κάθε μέρα απαιτεί πειθαρχία. Αν δεν είσαι συνηθισμένος ξεκίνα από αυτό, και με την επανάληψη θα γίνει μέρος της ζωής σου!

Συγχωρέσε τον εαυτό σου!

Όλοι μα όλοι έχουμε σκαμπανεβάσματα στη ζωή μας, έχουμε μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες. Το μυστικό είναι να συνεχίζεις παρά τις αναποδιές κι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις είναι να μπορείς να συγχωρείς τον εαυτό σου πραγματικά!

Μην περιμένεις να νιώσεις πειθαρχημένος, ανέλαβε δράση τώρα! Η δράση προηγείται του κινήτρου. Και τον κάθε σου στόχο να τον κοιτάς κατάματα, και να τον κάνεις δικό σου και όχι σαν να είναι κάτι ξένο! Ο κάθε σου στόχος πριν καν τον εκπληρώσεις χρειάζεται να γίνεται δικός σου, να συμβαδίζει τόσο πολύ με τις αξίες σου που να μην μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου χωρίς αυτόν!

Μην περιμένεις να νιώσεις πειθαρχημένος, ανάλαβε δράση τώρα! Η δράση προηγείται του κινήτρου. Και τον κάθε σου στόχο να τον κοιτάς κατάματα, και να τον κάνεις δικό σου και όχι σαν να είναι κάτι ξένο! Ο κάθε σου στόχος πριν καν τον εκπληρώσεις χρειάζεται να γίνεται δικός σου, να συμβαδίζει τόσο πολύ με τις αξίες σου που να μην μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου χωρίς αυτόν!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Business & Life Coach

Please share this

Leave a Reply