You are currently viewing Τι είναι η αυτοπεποίθηση; 5 τρόποι για να την ενισχύσεις!

Τι είναι η αυτοπεποίθηση; 5 τρόποι για να την ενισχύσεις!

Τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο αντικρουόμενες απόψεις. Η μία υποστηρίζει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, ότι έχουμε φοβερές ικανότητες, ότι η τελειότητα υπάρχει μέσα μας και η αυτοπεποίθηση είναι ακλόνητο στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Την ίδια στιγμή βομβαρδιζόμαστε από παντού ότι μόνο αν η γκαρνταρόμπα μας αποτελείται από συγκεκριμένες μάρκες, μόνο αν η ζυγαριά δείχνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, μπορεί να αποκτήσουμε την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση. Έτσι, καταλήγουμε να βρισκόμαστε σε μία συνεχή αμφισβήτηση με τον εαυτό μας αλλά και αμφιταλάντευση για το ποια άποψη να υποστηρίξουμε.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση συνίσταται στην πεποίθησή μου κατά πόσο καλός/ή είμαι σε κάτι. Συνήθως βασίζεται στην εμπειρία μου, χωρίς όμως αυτό να αξιολογεί την πραγματική μου ικανότητα. Παραδείγματος χάρη, εάν εξασκούμαι στο να παίζω κιθάρα καθημερινά τότε η αυτοπεποίθησή μου ταυτόχρονα αυξάνεται. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτοπεποίθηση είναι η προσωπική μου άποψη στο κατά πόσο μπορώ να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις που θα μου παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ζωής μου αλλά και κατά πόσο εκτιμώ τον ίδιο μου τον εαυτό με όλα του τα προτερήματα και ελαττώματα. Αυτό βέβαια, απαιτεί να έχεις μία ρεαλιστική εικόνα για τις ικανότητές σου και να έχεις αποδεχτεί τις διαφορετικές εκφάνσεις της προσωπικότητάς σου!

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αυτοπεποίθηση στη ζωή μας;

Αρχικά μας βοηθάει στην προσωπική και επαγγελματική μας εξέλιξη. Χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν μπορούμε να δράσουμε, να ρισκάρουμε, να γίνουμε ευέλικτοι και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Όταν αμφιβάλλω συνέχεια για τις ικανότητες και την αξία μου, παραλύω την εξέλιξή μου και με κατακλύζει ο φόβος της αποτυχίας. Αυτό δεν μας ωθεί μόνο στην απραξία αλλά και στη δυσκολία να αντιμετωπίσουμε την όποια πρόκληση της ζωής. Ας υποθέσουμε πως αναζητώ την δουλειά των ονείρων μου, ενώ ταυτόχρονα δεν συμπληρώνω ούτε καν την αίτηση καθώς ο φόβος και οι ανασφάλειές μου με έχουν περικυκλώσει, η αποτυχία είναι αδιαμφισβήτητη.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σωστό να θεοποιούμε την αυτοπεποίθηση. Αν έχω την αυτοπεποίθηση με βοηθάει να ρισκάρω και να απαγκιστρωθώ από την ζώνη ασφαλείας μου, αλλά δεν με κάνει αυτόματα καλύτερο ούτε θα έχω μία πορεία με ροδοπέταλα. Σίγουρα όμως, θα είναι σύμμαχος μου για να δεχτώ τα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της ζωής μου και να τα ξεπεράσω.

Κι αν δεν έχω αυτοπεποίθηση;

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι μία έμφυτη ικανότητα. Δεν γεννιόμαστε με αυτήν. Αντίθετα, είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορούμε να το αποκτήσουμε με αρκετή δουλειά με τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει ένα μαγικό κουτί που το πατάς και αρχίζεις να εκτιμάς τον εαυτό σου. Παρακάτω, παραθέτω 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση και γιατί όχι να την φτάσεις στα ύψη!

1. Γίνε ο καλύτερός σου φίλος!

Το πρώτο και πιο μεγάλο βήμα για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας είναι να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ακούγεται κοινότοπο αλλά ταυτόχρονα ενέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας. Έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε τους άλλους με τα ελαττώματα τους, να τους συμπονούμε και να τους προστατεύουμε. Γίνε ο καλύτερός σου φίλος! Σε καμία περίπτωση δεν λέω να γίνεις αλαζόνας ή να πιστεύεις ότι είσαι αλάνθαστος. Αντίθετα, ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε την ανθρώπινή φύση μας. Όλοι κάνουμε λάθη και σε κάποια στιγμή της ζωής μας θα υποφέρουμε. Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι. Ας αρχίσουμε να συμπονούμε τον εαυτό μας και να του εκφράζουμε την αγάπη μας, όπως θα κάναμε σε έναν καλό φίλο! Φαντάζεσαι τι θα γινόταν εάν οι αθλητές πήγαιναν στα μεγάλα ντέρμπι με την πεποίθηση ότι δεν είναι αρκετά καλοί;

2. Ξεκίνα τη γυμναστική!

Μπορεί τη γυμναστική να την έχουμε συνδυάσει μόνο με τα καλλίγραμμα κορμιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή μας. Η άσκηση απαιτεί δέσμευση, και αν την επιτύχεις, θα είναι άλλο ένα κατόρθωμα στη λίστα σου που θα σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση! Επίσης, είναι ένας τρόπος να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου και να καταλάβεις τις ανάγκες, τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου.

3. Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου!

Έχοντας αυτοπεποίθηση, μπορείς να διαχειριστείς καταστάσεις που μέχρι πρότινος θα ένιωθες άβολα. Επομένως, αν αρχίσεις να κάνεις πράγματα που σε ξεμπλοκάρουν από την ζώνη ασφαλείας σου, θα την διευρύνεις και θα αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα σε διάφορες καταστάσεις που παλιότερα σου ήταν δυσάρεστες.

4. Δώσε σημασία στις επιτυχίες σου!

Έχουμε την τάση να υπονομεύουμε τις επιτυχίες και τα καθημερινά μας επιτεύγματα. Μάς είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε τις αποτυχίες και να τις εξιδανικεύουμε. Για αυτό, το να αρχίσουμε να γράφουμε ή να σκεφτόμαστε όσες φορές τα καταφέραμε, μπορεί να μας αυξήσει την αυτοπεποίθηση και έτσι να αποβάλλουμε τη συνήθεια του να θυμόμαστε μόνο τις κακές μας στιγμές.

5. Διόρθωσε τη στάση του σώματός σου!

Το πώς στέκεσαι επηρεάζει το πώς νιώθεις για τον εαυτό σου. Μπορεί να σου φαίνεται ανόητο, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι όταν στέκεσαι ίσια και καμαρωτά αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου. Μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται άβολο, αλλά αν εξασκηθείς θα δεις ότι όντως αξίζει τον κόπο!

Υπάρχουν λοιπόν, τρόποι να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας αρκεί να πάρουμε την απόφαση να δουλέψουμε για τον εαυτό μας. Στην πορεία, μπορεί να νιώσεις φόβο ή ότι γίνεσαι αλαζόνας. Βέβαια, η αλαζονεία είναι ακριβώς το αντίθετο από την αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση προκαλεί ικανοποίηση με τον εαυτό μας, ενώ η αλαζονεία τρέφεται μόνο με την αποδοχή των άλλων. Επομένως, η αλαζονεία, η αγένεια και η υπεροψία δεν έχουν χώρο όταν έχεις πραγματικά υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Στην πορεία σου για την κατάκτησή της, θα έρθεις αντιμέτωπος με πολλές εκφάνσεις του χαρακτήρα σου και ακόμα και με την αμφιβολία για το αν είσαι αρκετά καλός, στη συνέχεια, όσο δουλεύεις με τον εαυτό σου και αποδεχτείς όλα τα χαρακτηριστικά σου, θα μπορέσεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Δεν είμαστε ούτε οι αποτυχίες μας, ούτε οι επιτυχίες μας. Μπορούμε όμως να γίνουμε αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Ακόμα και οι αποτυχίες, μάς μαθαίνουν πώς να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά την επομένη φορά. Η κατάκτηση της αυτοπεποίθησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είναι στο χέρι μας να την αποκτήσουμε και να απαιτήσουμε μία ποιοτικότερη ζωή. Έχουμε μάθει να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γίνουμε οι καλύτεροί μας φίλοι!

Τέλος, η αυτοπεποίθησή αν είναι σωστά θωρακισμένη δεν επηρεάζεται ούτε από τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας, ούτε από την αποδοχή των τρίτων. Υπάρχει το ενδεχόμενο, στο παρελθόν να έχει επηρεαστεί από τα παραπάνω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την επαναφέρουμε!

Ας αρχίσουμε να εκτιμάμε και να αγαπάμε τον άνθρωπο που θα περάσουμε τον περισσότερο χρόνο μαζί του, τον εαυτό μας!

Αν συνεχίζεις να νιώθεις μπερδεμένος ή πιστεύεις ότι χρειάζεσαι παρακίνηση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.

MSc Business Psychology

Qualified MOE Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply