You are currently viewing Αναζητώντας την «ιδανική σχέση»
idaniki-sxesi

Αναζητώντας την «ιδανική σχέση»

Φαίνεται ότι η αναζήτηση του/της ιδανικού συντρόφου και κατ’ επέκταση της τέλειας σχέσης είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για πολλούς ανθρώπους.

Μάλιστα, κάνοντας μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ μπορείς να βρεις πραγματικά άπειρες διαστάσεις αυτού του θέματος αλλά και κάποιες ανορθόδοξες πρακτικές θα έλεγα, για να ελκύσεις το έτερον ήμισυ.

 

Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν συμβουλές του τύπου ποια ζώδια να αποφύγεις, μέχρι πώς να αγγίζεις τα μαλλιά σου και τι χαρτάκια να βάζεις κάτω από το μαξιλάρι σου ώστε να βρεις τον/την ιδανικό σύντροφο.

Φυσικά και όλες οι παραπάνω συμβουλές είχαν χιλιάδες αναγνώσεις και διθυραμβικά σχόλια. Ίσως, γιατί ενέχουν μία ευκολία αλλά και το μερίδιο ευθύνης μετακινείται στους άλλους, την κακή μας τύχη, τις κακές συνθήκες, κάτι έξω από εμάς. 

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι συμβουλές λειτουργούν και κάπως απελευθερωτικά για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για τις επιλογές τους.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μιλήσουμε ειλικρινά για το πώς δημιουργείται μία όμορφη σχέση αλλά και τι μπορείς εσύ να κάνεις καλύτερα για να ελκύεις τον/την κατάλληλο σύντροφο για εσένα, χωρίς γιατροσόφια.

Πώς δημιουργείται η ιδανική σχέση;

Αρχικά, χρειάζεται να αναλογιστείς τι είναι για εσένα μία ιδανική σχέση!

Δεν γίνεται να αναζητάς κάτι, αν δεν γνωρίζεις πραγματικά τι είναι αυτό που θέλεις.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία δυνατή σχέση χαρακτηρίζεται από δύο ολοκληρωμένους ανθρώπους. Όπως περιγράφει και ο Λέο Μπουσκάλια «Αρχίζουμε με ξεχωριστά Εγώ. Φτιάχνουμε έναν κοινό χώρο ανάμεσα στα δύο Εγώ και το ονομάζουμε Εμείς.»

Αυτός ο κοινός χώρος εμπεριέχει την αγάπη, την φροντίδα, την σωστή επικοινωνία, την οικειότητα, τον σεβασμό και κάθε άτομο νιώθει αποδεκτό.

Αλλά, είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να προσθέσεις τις δικές σου ανάγκες και πώς θα ήθελες να είναι η δική σου σχέση!

Πώς θα βρεις τον/την κατάλληλο/η σύντροφο;

Αναπόφευκτα η επόμενη ερώτηση είναι πώς τελικά μπορώ να βρω τον/την κατάλληλο/η σύντροφο, μιας και φαίνεται ότι αυτή η απάντηση είναι ακόμα πιο περίπλοκη.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι σύντροφοι στη ζωή μας δεν έρχονται κατά παραγγελία. Κι αφού φαντάζει δύσκολο να κατανοήσουμε τους άλλους, ας ξεκινήσουμε από το να καταλάβουμε πώς λειτουργούμε εμείς οι ίδιοι ώστε να καταλάβουμε και τι τελικά θέλουμε από τους άλλους!

Σκέψου ότι είσαι σε μία τεράστια αίθουσα γεμάτη κόσμο, αυτόματα επιλέγεις τους ανθρώπους που σε ελκύουν. Όταν συναντάς άλλους ανθρώπους, η καρδιά σου και η ψυχή σου τους σαρώνουν, συλλέγοντας πληροφορίες και έτσι αρχίζεις να νιώθεις την επιθυμία ή την αποστροφή για τους γύρω σου.

Είναι γεγονός ότι ο καθένας μας ελκύει ένα συγκεκριμένο τύπο συντρόφου που μπορεί να σχετίζεται τόσο με την προσωπικότητα όσο και με την εξωτερική του εμφάνιση.

Ο Harville Hendrix έχει υποστηρίξει ότι συνήθως οι άνθρωποι επιλέγουν συντρόφους με βάση τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα χαρακτηριστικά των γονιών τους.

Επίσης, η επιλογή συντρόφου μπορεί να επηρεάζεται κι από τα επίπεδα αυτοεκτίμησής μας.

Παραδείγματος χάρη, πολλοί άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθουν πιο ασφαλείς να επιλέγουν συντρόφους που είναι κατώτεροι τους ή που δεν κάνουν πολλά πράγματα για αυτούς. Ώστε αν πάει κάτι στραβά η απώλεια να μην είναι οδυνηρή για αυτούς. Ακόμα κι αν αυτή η σχέση τελικά οδηγεί σε πλήξη, προτιμούν να συμβιβαστούν σε αυτό το πλαίσιο που τους κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Κι εδώ κάπως ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι και να καταλαβαίνουμε ότι σε μία σχέση έρχεται αναπόφευκτα η Αλήθεια η δική σου μαζί με την Αλήθεια του άλλου προσώπου και για αυτό είναι καθοριστικό να έχεις συναντήσει πρώτα την δική σου αλήθεια για να ανοιχτείς στον άλλον.

Χρειάζεται να συμφιλιωθείς με εσένα, να περνάς καλά με εσένα κι όχι να περιμένεις κάποιον άλλον να σου δώσει την ψυχική ευημερία που αναζητάς.

Και ναι, η προσωπική δουλειά είναι απαραίτητη για να κατανοήσεις τις επιλογές σου, πού είσαι και πού θέλεις να πας και με ποιους.

Έχουμε την τάση να δημιουργούμε μοτίβα σε όλα τα επίπεδα στη ζωή μας. Μόνο αν δουλέψουμε με τον εαυτό μας αρχίζουμε να τα κατανοούμε και να κάνουμε τις υπερβάσεις μας ώστε να πηγαίνουμε μπροστά και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος.

Επομένως, αντί να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του τέλειου συντρόφου ή «πώς θα φτιάξουμε τον σύντροφό μας»  τι θα έλεγες να ξεκινήσεις από εσένα τον ίδιο;

Στην αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου, πολλές φορές, το εύκολο είναι να ρίξεις τον πήχη ώστε να βρεις πιο εύκολα σύντροφο. 

Σκέψου, τι γίνεται όταν αναζητάς μία δουλειά. Είναι πιο εύκολο να βρεις μία μέτρια δουλειά που θα καταλήξεις να βασανίζεσαι καθημερινά καθώς δεν είναι αυτό που θέλεις, παρά να βρεις την δουλειά που επιθυμείς που θα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από εσένα και να έχεις δουλέψει κάποια κομμάτια του εαυτού σου.

Όταν όμως, η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή, τότε αναζητάμε το εύκολο και το περιστασιακό και κάποιες φορές καταλήγουμε να μην μπορούμε καν να ξεφύγουμε από αυτό.

Χρειάζεται εσύ να κάνεις την υπέρβαση για να ελκύεις ανθρώπους και σχέσεις που επιθυμείς.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να σκεφτούν τον εαυτό τους χωρίς σχέση, γιατί αυτό που δεν μπορούν να βρουν μέσα τους το αναζητάνε στο έξω.

Δεν χρειάζεται ούτε να χειραγωγήσουμε τους άλλους με τεχνάσματα, ούτε να αποζητάμε αναγκαία μία σχέση για να μας γεμίσει τα κενά.

Σε μία σχέση αγάπης, όσο καλύτερα γνωρίζω τον εαυτό μου τόσο καλύτερα μπορώ να συνδεθώ και με το άλλο πρόσωπο, να του επιτρέψω να δει την αλήθεια μου κι εγώ την δική του σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αγάπης.

Δεν υπάρχει τέλεια σχέση, ούτε τέλειοι σύντροφοι, άλλα ολοκληρωμένοι άνθρωποι που βαδίζουν κάθε μέρα μαζί με σκοπό την καλύτερη εκδοχή της σχέσης τους. Και για αυτό αυτή η συνάντηση είναι υψίστης σημασίας!

Παναγιώτα Γιδοπούλου

MSc Business Psychology

Life & Business Coach

©Παναγιώτα Γιδοπούλου

Please share this
life coach

Η Παναγιώτα Γιδοπούλου είναι πιστοποιημένη Business & Life Coach. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει Μεταπτυχιακό στην Οργανωτική Ψυχολογία από το University of Leeds. Έχει πιστοποίηση από το MOE Foundation στο Life Coaching.

Παρέχει online υπηρεσίες Coaching ενώ τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα Online Course – Κάνω Restart στη ζωή μου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, ασκήσεις και ένα e-book και απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμφιλιωθούν αλλά και να ξανά γνωριστούν με τον υπέροχο εαυτό τους.

Leave a Reply