You are currently viewing Η επιβεβαίωση που ψάχνεις βρίσκεται μέσα σου!

Η επιβεβαίωση που ψάχνεις βρίσκεται μέσα σου!

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε μπερδεμένοι και δεν μπορούμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση για την ζωή μας. Ψάχνουμε απεγνωσμένα συμβουλές σε ράφια με βιβλία αυτοβελτίωσης ή πιστεύουμε ότι αν κάνουμε μία συζήτηση με έναν γκουρού θα βρούμε όλες τις απαντήσεις. Όταν αμφιταλαντευόμαστε συνήθως έρχεται στο μυαλό μας η φράση “άκουσε το σώμα σου” ή “ακολούθησε το ένστικτό σου”, αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να ακούσουμε το σώμα μας επειδή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ακούω το σώμα μου σημαίνει ότι βασίζομαι στο ψυχολογικό ή φυσικό κομμάτι;

Αυτό που σημαίνει είναι, με απλά λόγια, να ακούσεις το σώμα σου, τον πυρήνα σου, την καθαυτή φύση σου. Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος με πληροφορίες και δεδομένα, θεωρούμε ότι αν συλλέξουμε όλη την γνώση του κόσμου θα μπορέσουμε να βρούμε απαντήσεις και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια της ιστορίας, καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας και τα θέλω μας σε πράγματα έξω από εμάς.

Άπειρα βιβλία από διαφορετικές επιστήμες έχουν γραφτεί ώστε οι άνθρωποι να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις τόσο σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Και παρόλα αυτά, ακόμα συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη και να μην βρίσκουμε πάντα την κατάλληλη φόρμουλα! Είμαστε τόσο μπλοκαρισμένοι με τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες αλλά και τις δεύτερες σκέψεις μας που δεν μπορούμε ούτε καν να σκεφτούμε ποιες είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές για τη ζωή μας. Ακόμα όμως, κι όταν παίρνουμε μία απόφαση, επειδή δεν έχουμε μεγάλη πίστη σε αυτή μπορεί ποτέ να μην την υλοποιήσουμε. Αυτή η επιβεβαίωση που χρειαζόμαστε δεν θα την βρούμε έξω από εμάς, όσο και να ψάξουμε, αλλά μέσα σε εμάς τους ίδιους. Υπάρχει όντως ένα κομμάτι μέσα μας που ξέρει πολύ καλά τι είναι σωστό για εμάς και τι όχι.

Βέβαια, πολλές φορές νιώθουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πάλη ανάμεσα στο αίσθημα της παράλυσης και το αίσθημα της εκκίνησης. Ευτυχώς, όμως, έχουμε μέσα μας αυτό τον εαυτό που μας παρακινεί να αναλάβουμε δράση και είναι αυτός που μας ταρακουνάει όταν ζούμε σε μία πραγματικότητα που δεν ταιριάζει με εμάς.

Πώς γίνεται όμως να αναγνωρίσεις τι είναι καλό και τι όχι για εσένα; Υπάρχει κάποιο σήμα στο σώμα μας και πώς θα το ακούσουμε;

Παραδείγματος χάρη, λέμε άκου το ένστικτό σου, αλλά πολλές φορές το ένστικτο σου, σου λέει φάε ένα κουτί γλυκά παρά να κάνεις γυμναστική. Το ένστικτό μας δε θα έπρεπε να μας οδηγεί σε πιο υγιείς και εποικοδομητικές καταστάσεις;

Για να βρεις λοιπόν, αυτό το κομμάτι που θα σε φέρει πιο κοντά σε εσένα, δεν χρειάζονται σπασμωδικές και βιαστικές κινήσεις.

Σταμάτα για λίγο να σκέφτεσαι για αυτό! Μείνε ήσυχος/η. Χρειάζεται να ενστερνιστείς τον εαυτό σου, να ευαισθητοποιηθείς αυτή την φορά για εσένα. Αυτή η διαδικασία είναι που θα σε φέρει πιο κοντά στο σώμα σου και το ένστικτό σου και θα σε βοηθήσει να αναλάβεις δράση με σιγουριά για την ζωή σου! Ήδη το γνωρίζεις και δεν χρειάζεται να στο πω ότι αυτό που ψάχνεις δεν βρίσκεται ούτε στα βιβλιοπωλεία, ούτε σε εξειδικευμένες διαλέξεις. Είναι κάπου αλλού. Το σώμα σου, σου στέλνει μηνύματα όλη την ώρα, δεν χρειάζεται να τα εκλογικεύσεις ή να σου φαίνονται απολύτως κατανοητά. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να πράξεις!

Όπως λειτουργείς για το κάθε όργανο του σώματός σου, έτσι πράξε και για να ακούσεις και να ενστερνιστείς το σώμα σου. Σκέψου το κάπως έτσι, κάθε φορά που σε πονάει το στομάχι σου δεν βάζεις αυτόματα τα χέρια σου στην κοιλιά σου; Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση για αυτή την κίνησή σου. Το ίδιο κάνε και με το ένστικτο σου, απλά άκουσέ το και πράξε!

Το σώμα σου επικεντρώνεται σε εσένα. Ήρθε η ώρα να κάνεις και εσύ το ίδιο για αυτό! Αγνοώντας το επανειλημμένα, παίρνει το μήνυμα ότι τελικά εσύ δεν ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις δίαυλους επικοινωνίας μαζί του κι έτσι αρχίζουν οι δυσκολίες. Τα ευχάριστα νέα βέβαια είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επαναφέρεις την επικοινωνία μαζί του!

Πώς επαναφέρω την επικοινωνία με το σώμα μου;

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να ηρεμήσεις. Βιαζόμαστε μονίμως να κατακτήσουμε νέες εμπειρίες και να προλάβουμε πράγματα που ξεχνάμε ότι για να έρθουμε σε επικοινωνία με το σώμα μας χρειάζεται να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε για λίγο τους ρυθμούς μας. Το δεύτερο βήμα είναι να ηρεμήσεις και να πάρεις βαθιές ανάσες. Όταν αναπνέεις κανονικά, δημιουργείς τις ίδιες συνηθισμένες αισθήσεις στο σώμα σου. Όταν αναπνέεις βαθιά, κάθε σου ανάσα έχει διαφορετική σημασία και η εμπειρία αυτή είναι ενδιαφέρουσα για το σώμα σου. Επίσης, είναι σημαντικό να χαλαρώνεις, ιδιαίτερα τις στιγμές που νιώθεις ταραγμένος και μπλοκαρισμένος. Χρησιμοποιώντας τις αναπνοές και τις εκπνοές σου μπορείς να μαλακώσεις όλα αυτά που σε μπλοκάρουν.

Η αναπνοή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία που έχουμε με τον εαυτό μας αλλά και τελικά μπορεί να μας οδηγήσει στο να πάρουμε τις αποφάσεις που είναι οι καλύτερες για εμάς. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τις ευεργετικές λειτουργίες της αναπνοής σου, μπορείς αρχικά να εξασκηθείς με το σώμα σου και έπειτα να γίνει μέρος της ζωής σου. Όταν είσαι ήρεμος οι βαθιές εισπνοές σου θα σου δώσουν μία ώθηση ενώ οι εκπνοές σου θα διεγείρουν όλο το σώμα σου. Έπειτα κάνε το ίδιο και στην καθημερινότητά σου, πάρε μία ανάσα και αφιέρωσε χρόνο για να καταλάβεις τι συμβαίνει μέσα σου αλλά και γύρω σου, επικεντρώνοντας την σκέψη σου στο παρόν. Έτσι, θα έχεις την πολυπόθητη σύνδεση του εαυτού σου και του σώματος σου και τότε θα γίνεις ασταμάτητος και σίγουρος/η για τις αποφάσεις σου και την ζωή σου!

MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

Leave a Reply